Coronaria kuntoutuspalveluiden etäterapiassa käytössä olevat virtuaalilasit

Coronaria Kuntoutuspalvelut – virtuaalilaseilla vaihtelua ja elämyksellisyyttä etäterapiaan

Ajankohtaista
  • Coronaria Kuntoutuspalvelut otti virtuaalilasit käyttöön etäterapiassa noin puoli vuotta sitten yhteistyökumppaninaan suomalainen Peili Vision

    coronaria_kuntoutuspalvelut_virtuaalilasit_etäkuntoutus
    Puheterapeutti Maria Herva katsoo tabletilta, mitä asiakas näkee VR-laseilla.

Coronaria ja Peili Vision ovat yhdessä virtuaaliETÄterapian tuottamisen edelläkävijöitä Suomessa

Etäterapiassa terapeutti valitsee Peili Visionin valmiista virtuaaliharjoituksista sopivat tai tekee harjoitukset itse omassa toimipisteessään ja ohjaa niiden käyttöä sieltä käsin. Asiakas on virtuaalilaseineen avustajansa kanssa esimerkiksi satojen kilometrien päässä. Etäterapiassa terapeutti on yhteydessä asiakkaaseen ja tämän avustajaan myös tietokoneen ja web-kameran välityksellä. Terapeutti seuraa omalta tabletiltaan mitä asiakas laseilla näkee ja minne hän tarkentaa katseensa. Tästä ominaisuudesta on ollut uudenlaista apua muun muassa lukuvaikeuksien syiden arvioinnissa.

coronaria_kuntoutuspalvelut_virtuaalilasit_etäkuntoutus_peilivision
Terapeutti seuraa myös tietokoneen näytöltä, miten asiakas ja avustaja toimivat etäterapiatilanteessa. Avustaja voi esimerkiksi korjata lasien asentoa tai säätää mikrofonia.

"Nuoret puheterapia-asiakkaat ovat ottaneet virtuaalilasit innolla vastaan ja toivovatkin lisää niiden käyttöä. Mitä innostavampi ja erikoisempi harjoittelumuoto on, sen paremmin opittu asia jää harjoittelijan mieleen", sanoo Coronarian puheterapeutti Maria Herva. Terapeutit kuitenkin pitävät virtuaaliharjoitusten osuuden terapiatuokiosta melko pienenä, vaikka asiakas toivoisi useampia harjoitteita joka terapiakerralle. Muunkinlaisille tehtäville ja leikille täytyy varata aikaa.

coronaria_kuntoutuspalvelut_peilivision_vr_lasit

Peili Visionin virtuaalilasit ja niillä tehtävät harjoitukset ovat käyttäjän silmille turvallisia. Lasit ja tehtävät on suunniteltu erityisesti terapiakäyttöön. Esimerkiksi kuva- ja äänimaisemat ovat rauhallisia, eikä niissä ole sähäkkää toimintaa tai nopeita silmänliikkeitä, kuten pelimaailman virtuaalilaseissa.

Nuorimmat asiakkaat, jotka ovat käyttäneet virtuaalilaseja, ovat olleet esikouluikäisiä. Myös yläasteikäiset ovat pitäneet virtuaalilaseista. "Harjoituksilla on saatu lisää intoa muun muassa lukemisen, puheen ymmärtämisen ja artikulaation harjoitteluun. Jos lapsi on aiemmin selittänyt kavereille terapiaan lähtöä hieman vaivautuneena, niin nyt hän saattaakin kertoa todella ylpeänä, että mitä on päässyt siellä tekemään", toteaa Herva.

Coronaria Kuntoutuspalvelut laajentaa virtuaalilasien käyttöä tulevaisuudessa, sillä yhä useampi terapeutti on saanut koulutuksen lasien käyttöä varten. Valikoiduissa yksiköissä laseja tullaan käyttämään päivittäin. Puheterapeutit ovat ilahtuneet virtuaalilaseista erityisesti lasten ja nuorten innostuneiden reaktioiden vuoksi. ”Etäterapian tulee olla yhtä mieluisaa kuin lähiterapian”, sanoo Herva.

Lasten kommentteja virtuaalilasien käytöstä

  • ”Virtuaaliharjoitus tuntui kivalta. Kana liikkui! Omat jalat eivät näkyneet, vain meri.”
    ”Tuntuu kuin leijuisin ilmassa!”
    ”Ihan hyvä. Vaihtelua, kun kuvat näkyivät isoina. Virtuaalilasit ovat kivat.”

    ”Tuntuu hyvältä olla eri maailmassa.”