krista parmakoski juoksemassa ulkona

Krista Pärmäkoski & kehonhuolto: LPG-hoidosta hyviä tuloksia

Fysioterapia

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski on käyttänyt verenkiertoa ja lymfakiertoa kiihdyttäviä LPG-hoitoja kolmen vuoden ajan. Lue Kristan kokemuksista LPG-hoidosta sekä kehon huollosta ja hyvinvoinnista.

Mitä kehon hyvinvointi merkitsee sinulle?

Kehon hyvinvointi on minulle osa terveyttä, ja terveys on arvoistani tärkein. Haluan, että kehoni voi hyvin myös urheilu-uran jälkeen, joten kehon hyvinvointi on minulle äärettömän tärkeä. 

Maastohiihto itsestään on hyvää harjoittelua, joka vaikuttaa positiivisesti niin kehoon kuin yleiseen hyvinvointiin. Huippu-urheilu tasolla maastohiihto on aavistuksen vähemmän raadollinen kuin vaikkapa juoksu, sillä iskutusten puuttuessa keho ei joudu niin kovalle rasitukselle. Mutta lajiimme kuuluu hiihtämisen lisäksi paljon muutakin harjoittelua, jolloin meidänkin kehossa rajat tulevat vastaan.  

Miten pidät huolta kehostasi?

Lihashuolto on tärkeässä roolissa kehon huollossa. Huollan lihaksiani hieronnoilla, fysiohoidoilla, palautushousuilla sekä LPG:llä. Myös matalatehoiset harjoitteet toimivat kehonhuoltamisena sekä liikkuvuustreenit ja putkirullaukset. Tärkeää on myös saada riittävästi energiaa ja nestettä kehoon, jotta palautuu kovasta harjoittelusta.

Olen käynyt LPG-hoidoissa kolme vuotta. Matkustelen paljon, joten käynnit ovat säännöllisen epäsäännölliset. Reissuun lähtiessä ja reissusta tullessa käyn LPG-hoidoissa, sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja siten muun muassa estää matkustusturvotusta. Käyn säännöllisesti myös fysioterapiassa ja hieronnassa. Leireillä ja kisamatkoilla tarvittaessa käsittelyt on kovempia, mutta jokaista kisaa ennen tehdään tsekkaukset, että kaikki on kunnossa. 

Luottofysioterapeutti on etenkin huippu-urheilijalle tärkeä sen takia, että fyssari tuntee urheilijan kehon ja sen, miten keho reagoi käsittelyihin ja harjoitteisiin. Luottamus fysioterapeuttiin on tärkeää. Urheilijan pitää pystyä luottamaan ihmisiin ympärillään ja heidän ammattitaitoonsa, jotta pystyy kehittymään optimaalisesti. Vaikka itselläni on kyse yksilölajista, silti tätä tehdään tiiminä.

Miksi aloitit LPG-hoidot ja miten tulokset näkyvät?

Sain fysioterapeutti Mirka Topparilta yhteydenoton, haluaisinko kokeilla LPG:tä. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien olin tyytyväinen saamaani tuloksiin hoidosta, joten se on pysynyt mukana siitä asti. LPG:ssä pystyy  varioimaan hoitoja kehontilan mukaan. Kovimmissa harjoittelujaksoissa käytän palauttavaa ja kevyemmillä pätkillä hierovaa käsittelyä.

LPG näkyy konkreettisesti kehossa aineenvaihdunnan kiihdyttäjänä. LPG:n vaikutus on näkynyt myös yösykeseurannoissa positiivisesti, kun yleensä kova hieronta saattaa taas laskea palautumista. Matkustamisen jälkeen, jos en ole käynyt käsittelyssä, olo on muutaman päivän ajan tukkoinen ja vaatii aerobista harjoittelua, kun taas LPG:llä aineenvaihdunta lähtee heti hyrskyttämään enkä koe matkustusturvotuksia.

Krista Pärmäkoski

Syntynyt: 1990

Laji: maastohiihto

Saavutukset: Olympiamitalit 4 ja arvokilpailumitalit 10

LPG-hoito

  • Kehitettiin Ranskassa 1980-luvun alussa alun perin palovammojen ja arpikudosten hoitoon.
  • Alipaineella toimiva hoito kiihdyttää verenkiertoa ja lymfakiertoa ja motorisoidut rullat hoitopäässä mahdollistavat erilaisen syvyysvaikutuksen hoidettavaan kudokseen.
  • Hyväksytty lääketieteelliseksi hoitolaitteeksi ympäri maailman.

Lue lisää LPG-hoidosta


Katso toimipaikat, joissa teemme LPG-hoitoa ja varaa aika!