Seulojille

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulonta

Suomessa kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan eli joukkotarkastukseen kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Joissakin kunnissa kutsun saavat myös 25- ja/tai 65-vuotiaat. Vuonna 2007 seulontakutsun sai yli 247 000 naista.

Seulonta perustuu kohdunkaulalta otettavaan irtosolunäytteeseen. Irtosolunäytteen avulla kohdunkaulan syövän esiasteet voidaan todeta hyvissä ajoin ennen varsinaisen syövän kehittymistä, jolloin parantava hoito voidaan toteuttaa pienellä toimenpiteellä. Kaikista syöpätaudeista kohdunkaulan syöpä onkin parhaiten estettävissä.

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpätauti – vain rintasyöpä on sitä yleisempi. Monet tautiin sairastuneista ovat hedelmällisessä iässä olevia naisia.

Suomessa kohdunkaulan syöpä on seulonnan ansiosta harvinaistunut: vuosittain maassamme todetaan noin 150-160 uutta tapausta. Suomessa kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulonta aloitettiin jo 1960-luvulla. Sen ansiosta kymmenettuhannet naiset ovat säilyttäneet terveytensä ja hedelmällisyytensä.

Kohdunpoisto ei ole este seulontapapatutkimukselle. Jos kohtu on poistettu, näyte otetaan emättimen pohjukasta. Myöskään raskaus tai imetys ei ole este tutkimukselle. Kaikki nämä on kuitenkin mainittava esitiedoissa.

Seulontaan kannattaa osallistua aina, vaikka vastaava tutkimus olisikin tehty lähiaikoina muualla.