nainen nostaa yhdella kadella kasipainoa fysioterapeutin vastaanotolla

LIIKU ILMAN KIPUA - huhtikuun tarjous Liikun jäsenille

29% alennus fysioterapiasta tai hieronnasta

Alennus Liikun jäsenille 30.4.2021 asti alla ilmoitetuissa Coronaria Kuntoutuspalveluiden toimipaikoissa koodilla LIIKKU29.

Haluatko parantaa kropan toimintakykyä tai onko sinulla vaiva, johon haluat apua?

varaa aika fysioterapiaan

Alennus on voimassa seuraavilla paikkakunnilla (alennus ei koske OMT-fysioterapiaa):

Helsinki, Malmi
Espoo
Tuusula
Pori
Meri-Pori
Turku
Hämeenlinna
Naantali
Järvenpää
Jyväskylä

Hinnat (katso tarkemmat hinnat toimipaikan sivuilta ylläolevien toimipaikkojen linkistä)

45 min 55-71 e
(alennushinta LIIKUN jäsenille 39,05-50,41e)

60 min 63-82 e
(alennushinta LIIKUN jäsenille 44,73-58,22e)


Haluatko lisätä kudosten aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa?

varaa aika hierontaan

Alennus on voimassa seuraavilla paikkakunnilla:

Pori
Meri-Pori
Turku
Jyväskylä
Hämeenlinna

Hinnat (katso tarkemmat hinnat toimipaikan sivuilta ylläolevasta linkistä)

30 min 35-38 e
(alennushinta LIIKUN jäsenille 24,85-26,98e)

45 min 42-48 e
(alennushinta LIIKUN jäsenille 29,82-34,08e)

60 min 53-58 e
(alennushinta LIIKUN jäsenille 37,63-41,18e)

Muista lisätä ajanvaraukseesi koodi LIIKKU29! Edun saat näyttämällä Liikun jäsenkorttisi maksun yhteydessä.


LUE aiheesta

Mitä kannattaa ottaa huomioon liikuntaa harrastaessa, jotta kivuilta ja kolotuksilta vältyttäisiin ja liikunnasta voisi nauttia täysillä? Jos jokin paikka jo kipuilee, mitä asialle voi tehdä?

1. Kuormitustapa

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa perusasiat. Liikunnan määrään tai vaikka uuteen lajiin liittyvät muutokset on hyvä tehdä riittävällä maltilla, jotta elimistö ehtii sopeutua uudenlaiseen rasitukseen.

Esimerkiksi neljään viikkoharjoitukseen kuntosalilla tottuneen henkilön ei välttämättä kannata vaihtaa latujen avauduttua heti neljään kolmen tunnin hiihtolenkkiin viikossa, sillä lajien kuormitus on hyvin erityyppistä. Samoin vaikkapa lentopallosta luisteluun siirryttäessä uusi laji ja siten uusi kuormitustapa on syytä tarjoilla keholle sopivina kerta-annoksina, jotta elimistö sopeutuu ja vahvistuu kestämään kyseistä lajia. Hiljalleen treenimäärää ja -tehoa voi tämän jälkeen nostaa haluamalleen tasolle.

2. Kokonaiskuormitus

Kuormitustavan lisäksi on syytä tarkastella arjen kokonaiskuormitusta. Esimerkiksi usean eri lajin harrastaminen, vaativa työ tai haastava elämäntilanne kilpailevat jossain määrin samoista rajallisista resursseista, jotka elimistöllä on käytettävissä. Näin ollen kokonaiskuormitusta ajatellessa ei kannata miettiä pelkästään liikuntaa, vaan myös muita elämän osa-alueita, jotka vaativat aikaa ja energiaa.

Mikäli arjen kuormittavuus kasvaa jollain osa-alueella ja jaksaminen heikkenee, kannattaa resursseja pyrkiä vapauttamaan muilta alueilta. Tiukan työputken aikana liikuntaa voi hieman keventää. Vaikka yksittäinen liikuntasuoritus onkin elimistöä kuormittava tekijä, pitkällä tähtäimellä liikunta on ilman muuta hyvinvointia lisäävä elementti eikä sitä kannata siis täysin jättää.

3. Elimistön resurssit

Rasituksesta selvitäkseen elimistö tarvitsee resursseja (mm. ravinto, uni). Treenimääriä voi kasvattaa huomattavankin korkealle tasolle, kunhan elimistön varat ovat riittävät siitä palautumiseen – kuormituksen ja voimavarojen epäsuhta voi liikunnan yhteydessä johtaa erilaisiin rasitusvammoihin.

Liikuntaa harrastaessa on siis hyvä huomioida myös muutokset käytössä olevissa resursseissa. Moni on varmasti kokenut, kuinka huonosti nukutun yön tai kiireessä syömättä jääneen aterian jälkeen treeni ei oikein kulkenut tai vanha polvivaiva antoi merkkejä olemassaolostaan raskaan työviikon jälkeisellä juoksulenkillä.

Toisaalta elimistön käytössä olevia resursseja voi ja kannattaa pyrkiä lisäämään esimerkiksi säännöllisestä ja riittävästä unesta, ravinnosta ja tärkeistä sosiaalisista suhteista huolehtimalla.

4. Ammattilaiselta täsmäapu

Jos painiskelet liikuntaa ja arkea häiritsevän kivun kanssa, kannattaa kääntyä fysioterapeutin puoleen. Fysioterapeutit ovat liikkeen ja liikkumisen ammattilaisia ja osaavat auttaa niin tapaturmien, rasitusoireiden kuin vaikeammin määriteltävien kipuoireiden kuntoutuksessa.

Kuntoutusprosessiin liittyy ongelman tarkka määrittäminen sekä usein nousujohteinen, tilanteen mukaan määräytyvä paluu lajin pariin; mitään liikuntalajia on hyvin harvoin syytä pysyvästi hyllyttää kivun takia, vaikka niin kuuleekin harmillisen usein tapahtuneen. Huolellinen kuntouttaminen voi johtaa jopa parempaan suoriutumiseen lajin parissa kuin ennen kipuoiretta, kun elimistöstä saadaan suoritusta rajoittanut ”heikko lenkki” hiottua parempaan kuntoon.

Liikuntaan liittyvien kipuoireiden kanssa kannattaa siis aluksi tarkastella kokonaiskuvaa ja jos havaitset selkeitä korjauksen paikkoja, voit vaikuttaa tilanteeseen hyvin paljon itse. Mikäli kipu ei hellitä ns. suurten linjojen muutoksilla ja vaatii tarkempaa perehtymistä, varaa aika fysioterapeutille.

Turvallista ja terveellistä kevättä uusien ja vanhojen liikuntamuotojen parissa!