Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Perhe keskustelee keltapaitaisen naisen kanssa.

Usein kysyttyä LAKU-perhekuntoutuksesta

  1. Yleistä LAKU-perhekuntoutuksesta
  2. Hakeminen LAKU-perhekuntoutukseen

Yleistä LAKU-perhekuntoutuksesta

Paljonko kuntoutus maksaa? 

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Ketä kuntoutukseen saa tulla mukaan?

Kun lapselle haetaan LAKU-perhekuntoutusta, määrittelevät huoltajat kuntoutukseen osallistuvat henkilöt. LAKU-perhekuntoutuksessa tavataan perhekäynneillä yleensä molempia lapsen vanhempia sekä muita lapsen arkeen keskeisesti kuuluvia henkilöitä yhteisesti sovitun mukaisesti. Kuntoutusviikonloppuihin osallistuvat lapsen perheenjäsenet, jotka kuntoutuksessa ovat muutenkin olleet mukana.

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen?

Matkat kuntoutuskäynneille ja kuntoutusviikonloppuun maksaa asiakas itse. Asiakas voi hakea Kelalta tukea kuntoutusviikonloppuihin liittyviin matkakustannuksiin.

Koska ja kuka minuun on yhteydessä?

Kela lähettää päätöksen Laku-perhekuntoutuksen myöntämisestä asiakkaalle sekä meille Coronaria Kuntoutuspalveluihin. Kun myönteinen päätös tulee meille, on LAKU-työntekijämme yhteydessä perheeseen kahden viikon kuluessa päätöksen saapumisesta. Ensimmäisessä yhteydenotossa käydään läpi LAKU-perhekuntoutuksen pääperiaatteita, tarkistetaan yhteystiedot ja muut asiakkaan tiedot, ja vastataan mahdollisiin kuntoutuksen käytäntöihin liittyviin kysymyksiin. Tämän jälkeen alkaa tarkempi yhteistyön suunnittelu sitten ensimmäisillä varsinaisilla tapaamisilla oman LAKU-työntekijän kanssa.

Nordhealth Connect -linkki ei toimi. Mitä teen?

Laku-perhekuntoutuksen asiakkaillamme on käytössä tietoturvallinen sähköisen viestinnän väline Nordhealth Connect. Jos Nordhealth Connect -linkki ei toimi tai käytössä on muita pulmia, ole yhteydessä omaan LAKU-työntekijääsi. Tarvittaessa kaikki sähköisesti täytettävät tiedot on mahdollista käydä läpi myös varsinaisilla tapaamisilla, jos Nordhealth Connectin käyttö on haastavaa. Ohjeet Nordhealth Connectin käyttöön löydät  täältä.

Monelta ohjelma alkaa ensimmäisenä päivänä LAKU-viikonlopuissa?

Perheille lähetetään viikonloppujen ohjelma ja muut ennakkotiedot sähköpostitse kahta viikkoa ennen viikonloppua. Pääsääntöisesti ohjelma alkaa lauantaisin klo 10 ja päättyy sunnuntaina klo 16, mutta tässä voi olla poikkeuksia eri kuntoutuspaikkakunnillamme. Jos et ole saanut viikonlopun ohjelmaa sähköpostiin ennen viikonlopun alkua, ole yhteydessä omaan Laku-työntekijääsi tai Laku-palveluvastaaviimme, joiden yhteystiedot löytyvät Laku-perhekuntoutuksen yhteystietolistasta nettisivuiltamme.

Missä LAKU-kuntoutukseen liittyvät tapaamiset toteutetaan? 

Coronarian toimipisteellä, perheen kotona tai esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa. Tapaamiset järjestetään joustavasti perheen tarpeista lähtien. LAKU-sivun alalaidasta löydät toimipisteiden osoitteet: https://www.coronaria.fi/kelan-kuntoutukset-ja-valmennukset/laku-perhekuntoutus/

Miten koko perhe ja sisarukset huomioidaan kuntoutuksessa?

Kuntoutukseen kuuluvat perhekäynnit, jossa voivat olla mukana myös asiakkaan sisarukset tarpeen mukaan. LAKU-perhekuntoutukseen kuuluu lisäksi kaksi kuntoutusviikonloppua, joihin on tervetullut koko perhe. 

Voidaanko LAKU-tapaamiset järjestää vanhempien työajan ulkopuolella vai mihin aikaan tapaamiset yleensä järjestetään? 

LAKU-tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti klo 8-16 välillä. Käyntien aikataulu sovitaan yhdessä perheen kanssa, ja joskus tapaamisia pystytään perheiden toiveiden mukaan järjestämään myös klo 16 jälkeen. 

Hakeminen LAKU-perhekuntoutukseen

Pitääkö minun asiakkaana olla yhteydessä Coronariaan ennen kuin haen teille kuntoutukseen? Hakemus kun tehdään Kelan kautta ja siihen täytyy itse valita palveluntarjoaja.

Ei tarvitse, Kela on tietoinen vapaista paikoista ja on asiakkaaseen yhteydessä mikäli meillä olisi täyttä.

Kuinka pitkät käsittelyajat Kelassa on? 

Noin 4-8 viikkoa, joskus jopa pidempään ja joskus päätös taas saattaa tulla nopeammin. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta voi suoraan tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Puh: 020 692 205. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Mikäli lapsi on sijaisperheessä, voiko lapsen sijaisperhe hakea kuntoutukseen? 

Kyllä voi.

Nuori on 15-vuotias, mutta tulisi kuntoutuksen aikana täyttämään 16 vuotta. Voiko hän hakea LAKU-kuntoutukseen? 

Kyllä voi. 

Pitääkö lapsella olla selkeä diagnoosi vai riittääkö neuropsykologin lausunto terapiaan? 

Kyllä, lapsi tarvitsee asianmukaisesti todetun diagnoosin ja lääkärin lausunnon kuntoutuksen saamiseksi.

Voinko hakea LAKU-perhekuntoutukseen, vaikka käymme lapseni kanssa myös Kelan kustantamassa toimintaterapiassa? 

Kela ei myönnä LAKU-perhekuntoutusta samanaikaisesti vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kanssa. LAKU-perhekuntoutusta voi kuitenkin hakea esimerkiksi jatkokuntoutukseksi toimintaterapian jälkeen. Lisätietoja voi kysyä Kelasta: 020 692 205.

Lapsellani on todettu Asperger. Sopiiko LAKU-perhekuntoutus hänelle? 

Kyllä sopii. Asperger lukeutuu autismikirjon diagnoosiin.