Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
mies ja hymyileva nuori nainen keskustelevat

Tyypin 1 diabetesta sairastavan nuoren sopeutumisvalmennuskurssi

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja tyypin 1 diabetesta sairastaville alle 20-vuotiaille nuorille. Kurssit pidetään kylpylähotelli Rauhalahdessa, Kuopiossa. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

MITÄ Tyypin 1 Diabetesta sairastavien nuorten SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT OVAT? 

Nuoren tyypin 1 diabetesta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit ovat ryhmämuotoista kuntoutusta ja tarkoitettu alle 20-vuotiaalle asiakkaalle. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuu enintään 10 asiakasta.

Tavoitteena on, että asiakas saa 

  • Voimavaroja arkeen
  • Irtiottoa upeissa puitteissa luonnon äärellä
  • Vahvistusta elämänhallintaan
  • Tärkeää vertaistukea
  • Ajankohtaista tietoa sairaudesta

Kurssit toteutetaan kuntoutusohjelman mukaisesti. Asiakas valitsee itselleen henkilökohtaiset tavoitteet yhdessä ammattilaisten kanssa sekä luo itselleen suunnitelman, jonka avulla päästään asetettuihin tavoitteisiin.

Kuntoutus sisältää

Kurssikokonaisuus sisältää 3vrk kuntoutusjakson kylpylähotellissa, sekä sen perään 4 viikon etäkuntoutusjakson. Etäkuntoutusjakso sisältää etäkuntoutuspäivän, jonka ajankohta sovitaan erikseen. Lisäksi etäkuntoutus sisältää yhteydenottoja sekä harjoituksia, joita asiakas voi tehdä 4 viikon aikana itselleen sopivana ajankohtana.

Kurssilla yövytään kylpylähotellissa, mutta jaksolla on mahdollista yöpyä myös kotona. Myös ruokailut kuuluvat valmennukseen kurssin ajalle. Osallistumisen kursseille kustantaa Kela. Kuntoutuksen ajalta on mahdollista saada kuntoutus- tai osakuntoutusrahaa.

KENELLE diabetes-SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT ON TARKOITETTU? 

Nuoren sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu alle 20-vuotiaalle asiakkaalle, jolla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Lisäksi sopeutumisvalmennuskurssi kohdennetaan ryhmittäin: 

  • yläkouluikäisille 
  • peruskoulunsa päättäneille alle 20-vuotiaille nuorille. 

Sopeutumisvalmennuskurssi sopii nuorelle, jolle terveydenhuollossa saatu ensitieto, hoidonohjaus ja niiden syventäminen eivät ole riittäneet, vaan hän tarvitsee lisäksi tukea ja ohjausta. 

MISSÄ ja milloin Diabetes-KURSSEJA JÄRJESTETÄÄN? 

Järjestämme kursseja Kuopiossa kylpylähotelli Rauhalahdessa. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta! 

Milloin Diabetes-kursseja järjestetään?

Kursseja järjestetään pitikin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahaku-hakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Diabetes, tyyppi 1".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

MITEN Diabetes-KURSSILLE HAETAAN?

1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
2. Lausunnon saat esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä, terveydenhuollosta tai kouluterveydenhuollosta.
3. Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, kuntoutushakemuslomakkeella KU132, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".

4. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA.

Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.

Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut").

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta. Katso Kelan lomakkeen täyttöohje täältä.

Diabetes-KURSSIEN ASIANTUNTIJAT 

Kurssien sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu diabeteshoitaja, ravitsemusterapeutti, psykologi ja erikoislääkäri sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita kuten sosionomi ja fysioterapeutti.  


Palvelupäällikkö Katja Irmola

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero p. 010 525 8801

Katja Irmola
Palvelupäällikkö, moniammatilliset kuntoutuspalvelut
Coronaria Kuntoutuspalvelut
katja.irmola@coronaria.fi