Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
nainen metsassa ruskan aikaan reppu selassa

Usein kysyttyä diabetes 1, aikuisten kurssista

  1. Yleistä kurssista
  2. Hakeminen kurssille
  3. Kurssin aikataulu
  4. Kurssin majoitus
  5. Kurssin kustannukset

Yleistä kurssista

Mitä kurssilla tehdään? Onko kurssilla esim. luentoja, lääkärintutkimuksia tai jumppahetkiä?

Kurssin sisältöä kohdennetaan ryhmän toiveiden mukaan. Kursseille on suunniteltu keskustelevia asiantuntijaluentoja erilaisista aiheista, kuten ravinnosta. Lisäksi kurssilla on erilaisia liikuntamuotoja sekä muita harjoituksia.

Saako kurssille tulla puoliso mukaan?

Ainoastaan kuntoutuja voi osallistua itse kuntoutusohjelmaan. Puoliso voi tulla mukaan, mutta ei voi osallistua kuntoutusohjelmaan. Puolison kustannukset tulee maksaa itse.

Milloin ja kuka on minuun yhteydessä kun olen saanut Kelalta hyväksytyn päätöksen osallistua kurssille?

Kun hakemuksesi kuntoutukseen on hyväksytty, saat Kelalta paperisen päätöksen asiasta postitse ja sama päätös saapuu myös meille. Paperisen päätöksen saatuamme lähetämme sinulle tarvittavat lomakkeet täytettäväksi sähköisesti ja kurssityöntekijämme soittaa ennakkoyhteydenoton ennen kurssia.

Navisec-linkki ei toimi, mitä teen?

Navisec Health on sähköinen asiointijärjestelmämme, jonka kautta voit tietoturvallisesti lähettää viestejä asiantuntijoillemme ja jonka kautta mm. täytetään kurssin ennakkomateriaalit (kyselylomakkeet). Mikäli sähköpostiin saapunut kirjautumislinkki ei jostain syystä toimi, kokeile tunnistautua suoraan Navisecin kirjautumissivulta: https://coronaria.navisec.fi/

Saanko lisätietoa kurssista ja käytännön asioista ennen kuin kurssi alkaa?

Kyllä. Lähetämme sinulle kuntoutuspäätöksen saavuttua ennakkopaketin, joka sisältää tietoa tulevasta kurssista.

Mitä tarvitsen mukaan kurssille?

Tämä selviää ennakkopaketista, joka lähetetään ennen kurssin alkua osallistujille. Pääsääntöisesti tarvitset omat henkilökohtaiset asiat (kuten lääkkeet ja hygieniatarvikkeet ym.) sekä sisäliikuntaan sopivia vaatteita että ulkoiluun sopivia säänmukaisia vaatteita.

Hakeminen kurssille

Keneltä voin saada Kelan hakemukseen tarvittavan B-lausunnon?

B-lausunnon voi kirjoittaa terveyskeskus-, työterveys- tai erikoislääkäri. Myös oma hoitava lääkärisi voi kirjoittaa lausunnon. B-lausuntoa varten lääkärin tulee tehdä toimintakykyarvio ja kartoittaa tilannettasi laajemmin, joten varaa asianmukainen aika.

Voinko hakea kurssille ilman lääkärin lausuntoa?

Ei voi. Kuntoutus on Kelan rahoittamaa ja tietyille sairausryhmille kohdennettua kuntoutusta. Kelan kuntoutuspäätös perustuu aina lääkärin kirjoittamaan B-lausuntoon, josta ilmenee kuntoutustarve.

Mitkä ovat kurssin hakukriteerit?

Aikuisen tyypin 1 diabetesta sairastavien sopeutumisvalmennuskurssit ovat tarkoitettuja yli 20-vuotiaalle henkilölle, jolla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes. Lisäksi he tarvitsevat:

  • tehostettua tiimin ammattilaisten tukea ja näkemystä tai
  • heillä on diabetekseen liittyviä lisäsairauksia tai niiden uhkia

Mistä saan apua Kelan lomakkeen täyttämisessä?

Mikäli sinulla on kysyttävää kuntoutushakemuksen täyttämisessä voit olla yhteydessä Coronarian asiakaspalveluun, mainitse Kelan kuntoutushakemus puhelussa. Puh. 010 525 8801.
Myös Kelalta voi saada apua kuntoutushakemuksen täyttämiseksi: puh. 020 692 205 (ma–pe klo 9–16), Puhelu Kelan palvelunumeroon on maksullista, tarkista hinnat: https://www.kela.fi/soita-kelaan#puhelun-hinta
Voit myös varata Kelalta ajan asioidesi hoitamiseen puhelimitse. Kts. lisää: https://www.kela.fi/varaa-aika

Kurssin aikataulu

Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?

Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin kuukauden, mutta Kelan käsittely voi olla ruuhkautunut. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta Kuntoutusratkaisut)

Milloin seuraavat kurssit alkavat?

Voit tarkistaa alkavat kurssit Kelan kurssitarjonnasta kuntoutuskurssihausta.

Kirjoita Sanahaku-kenttään: Coronaria

Valitse Sairaus-alasvetovalikosta: "Diabetes, tyyppi 1".
Klikkaa alhaalta ”Suorita haku”

Minä viikonpäivinä kurssi toteutuu?

Kuntoutus toteutuu arkipäivinä.

Millainen on kurssin etäkuntoutusjakso?

Diabetes-kurssit alkavat 3 päivän laitosjaksolla kylpylähotellissa, joka on läsnäoloa vaativaa kuntoutusta. Laitosjakson jälkeen alkaa etäkuntoutusjakso, joka kestää 8 vkoa. Etäkuntoutusjaksoon sisältyy etäkuntoutuspäivä, jolloin osallistutaan etäkuntoutusohjelmaan oman tietokoneen välityksellä. Nämä päivät toteutuvat myös arkipäivinä. Etäkuntoutukseen sisältyy lisäksi ajasta ja paikasta riippumatonta kuntoutusta, jossa voi edetä omaan tahtiin. Lisää etäkuntoutuksesta täällä.

Monelta kurssi alkaa ensimmäisenä päivänä? Entä loppuu viimeisenä päivänä?

Pääsääntöisesti kuntoutuspäivät toteutuvat klo 8-16 välillä. aloitus- ja lopetuspäivissä voi olla kuitenkin muutoksia, jotta pystymme huomioimaan kurssilaisten tarpeet paremmin (esim. julkisen liikenteen aikataulu ym.). Kurssiaikataulu riippuu valitsemastasi kurssipaikasta ja myös kurssikohtaiset muutokset voivat olla mahdollisia. Tarkista aina ajankohtainen tieto sinulle lähetettävästä kurssikohtaisesta ennakkopaketista tai ole yhteydessä kurssin vastuuhenkilöön puhelimitse tai Navisecin välityksellä, kun olet saanut hänen yhteystiedot.

Kurssin majoitus

Saanko oman huoneen hotellista kuntoutusjakson aikana?

Kelan kuntoutuskurssilla majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa. Huoneet jaetaan kurssilaisten kesken. Yhden hengen huone on mahdollista saada lääkärin todistuksella, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa.

Jos haluan hotellissa yhden hengen huoneen, miten minun tulisi toimia?

Jos sinulla on lääkärin todistus, josta ilmenee perustelu tarpeelle majoittua yhden hengen huoneessa, ota yhteys kurssin vastuuhenkilöön mahdollisimman pian. Voit lähettää todistuksen hänelle tietoturvallisesti Navisecin kautta liitteenä.
Jos sinulla ei ole lääkärin todistusta, mutta haluaisit vaihtaa yhden hengen huoneeseen omakustanteisesti, ole yhteydessä kurssisi vastuuhenkilöön, joka neuvoo sinulle oikean yhteyshenkilön hotellilta.
Ilman lääkärin todistusta yhden hengen huoneessa majoittuminen kustantaa yhden hengen huoneen lisän, joka vaihtelee hotellikohtaisesti välillä +30-40€/pvä.

Voinko ottaa koirani mukaan kuntoutusjaksolle?

Lemmikkieläimien tuominen kuntoutukseen on mahdollista, mikäli hotellissa on huoneita, joihin saa tuoda lemmikkejä. Huomioithan, että lemmikki saattaa joutua olemaan lähes koko päivän yksin huoneessa. Lemmikin tuomisesta hotelliin saattaa myös koitua lisäkustannuksia, kuten yhden hengen huonelisä ja/tai erillinen siivousmaksu. Selvitä lemmikkien tuomisen rajoitukset suoraan hotellilta. Katso Kuusamon Tropiikin yhteystiedot täältä.

Kurssin kustannukset

Kuka maksaa matkat kuntoutuskeskukseen? Millaisia matkakorvauksia voin saada?

Voit saada Kelasta matkakorvausta. Kela maksaa matkakorvausta halvimman matkustustavan mukaan ja vain omavastuun ylittävistä kuluista.
Halvin matkustustapa on yleensä julkinen kulkuneuvo kuten linja-auto tai juna. Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, voit saada korvausta esimerkiksi oman auton tai taksin käytöstä.
Maksat jokaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Yhteensä omavastuu on enintään 300 euroa vuodessa (ns. matkakatto). Kun se ylittyy, sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta loppuvuoden matkoista.
Lisätietoja matkakorvauksista: https://www.kela.fi/matkat

Joudun olemaan poissa töistä, saanko tästä jotain korvausta?

Sinulla saattaa olla oikeus Kelan kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Katso lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kuntoutusraha