nainen silmätarkastuksessa

Glaukooma on oireeton sokeuttava silmäsairaus

Artikkelit Glaukooma

Silmä on monimutkainen elin. Verkkokalvolle valoa taittavien väliaineiden läpi kulkeva valo siirtyy eteenpäin aivojen näköaivokuorelle hermosäikeitä ja näköhermoa pitkin. Ihmissilmässä on n. miljoona hermosäiettä. Kun kaikki hermosäikeet ovat kunnossa, yhdellä silmällä kerrallaan nähtävän näkökentän laajuus on normaali.

MIKÄ ON GLAUKOOMA?

Glaukooma eli silmänpainetauti – vanhalta nimeltään viherkaihi – on sairaus, joka aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia näköhermon päähän ja näkökenttään. Pahimmillaan glaukooma voi jopa sokeuttaa silmän.

TARKKA NÄKÖ SÄILYY, MUTTA NÄKÖKENTTÄ PIENENEE

Vertauskuvallisesti voidaan ajatella, että ihmisen yhdellä silmällä näkemä alue muistuttaa tikkataulua. Näköhermosäikeiden katkeaminen alkaa vaurioittaa näkökentän reuna-alueita niin, että tikkataulu alkaa pienentyä ykköskehästä lähtien.

Ongelmallista on se, että muutokset saavat hyvinkin edetä tikkataulun viitoskehälle ennen kuin henkilö itse huomaa, että sivulle näkeminen on vaikeutunut tai näkeminen tuntuu muuten vain huonommalta.

Glaukooman loppuvaihe on tunnelinäkö. Keskeinen, tarkka näkö säilyy glaukoomassa hyvin pitkään moitteettomana, joten on hyvä muistaa, että pelkkä normaali näöntarkkuus ei tee silmistä automaattisesti terveitä.


GLAUKOOMAN ELI SILMÄNPAINETAUDIN ERI TYYPIT

  • Yleisin on avokulmaglaukooma. Tauti etenee useimmiten hitaasti, vuosien kuluessa.
  • Pigmenttiglaukoomassa ja exfoliaatioglaukoomassa silmän sisäinen nestekierto heikentyy osittain putkistoon kertyvän ylimääräisen materiaalin vuoksi.
  • Normaalipaineglaukoomassa silmänpaine on nimensä mukaisesti normaali tai jopa matala, ja sitä tavataan useammin henkilöillä, joilla on migreenitaipumusta ja alhainen verenpaine.
  • Ahdaskulmaglaukoomassa silmän etuosan nestekierto on häiriintynyt ja painevaihtelut voivat olla suuria.

Akuutti glaukoomakohtaus on harvinainen tila, jossa silmänpaine äkillisesti nousee jopa 70 elohopeamillimetriin. Potilaat hakeutuvat ensiapuun voimakkaan päänsäryn ja oksentelun vuoksi.


Havaitse ja hoida glaukooma ajoissa

Glaukoomaa ei voida ennaltaehkäistä eikä parantaa, joten sen varhainen havaitseminen ja hoito ovat erittäin tärkeitä. Glaukooman lääkityshoitoa voi kuitenkin onnistua lykkäämään useilla vuosilla glaukooman laserhoidon avulla. Koska silmänpainetauti on oireeton, vaatii sen toteaminen aina silmälääkärin tutkimuksen.


TUTUSTU MYÖS: