mies silmälääkärin tutkimuksessa

Glaukooman hoito

Glaukooma eli silmänpainetauti on hitaasti etenevä ja oireeton sairaus, joka vaurioittaa näköhermoa. Arjessa ongelmaa on vaikea havaita, koska keskeinen, tarkka näkö, pysyy glaukoomaa sairastavalla pitkään muuttumattomana. Edetessään hoitamattomana glaukooma vaikuttaa merkittävästi näkökenttään ja aiheuttaa näön heikkenemistä sekä lopulta putkinäön. Pahimmillaan glaukooma voi jopa sokeuttaa silmän.

Glaukooman aiheuttamia muutoksia ei voida parantaa, mutta taudin eteneminen on mahdollista pysäyttää laser-, lääke-, tai leikkaushoidolla. Siksi sairauden varhainen havaitseminen ja hoito ovat erittäin tärkeitä. Koska silmänpainetauti on oireeton, vaatii sen toteaminen aina silmälääkärin tutkimuksen. Pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä, koska osalla glaukoomapotilaista silmänpaine on normaali.


Silmän tutkiminen

Glaukooman varhainen havaitseminen ja hoito on tärkeää

  • Silmänpainetaudin riski kasvaa iän lisääntyessä
  • kohonnut silmänpaine, mykiön hilseily ja lähisukulaisilla todettu glaukooma ovat merkittäviä riskitekijöitä.
  • Pitkäaikainen kortisonisilmätippojen käyttö ja silmävammat voivat myös aiheuttaa glaukooman.

Säännölliseen silmälääkärikontrolliin jo alle 40-vuotiaana

Säännöllisiä silmälääkärin tarkastuksia suositellaan kaikille suomalaisille. Ensimmäinen tutkimus tulisi tehdä viimeistään silloin, kun ikänäkö aiheuttaa lukulasien tarpeen. Riskiryhmään kuuluvien potilaiden kannattaisi aloittaa säännölliset silmälääkärikontrollit jo alle 40-vuotiaana.

GLAUKOOMAN RISKIRYHMÄT

  • Diabeetikot
  • Henkilöt, joilla on suvussa glaukoomaa
  • Henkilöt, joilla on suvussa afroamerikkalaista perimää

Glaukoomaa on monta eri tyyppiä, joista yleisin on avokulmaglaukooma. Muita glaukoomatyyppejä ovat ahdaskulmaglaukooma, pigmenttiglaukooma, exfoliaatioglaukooma ja normaalipaineglaukooma. Normaalipaineglaukoomassa silmänpaine on normaali tai matala, ja sitä löydetään useammin henkilöiltä, joilla on migreenitaipumusta sekä alhainen verenpaine.

GLAUKOOMAN HOITO JA TUTKIMUS OVAT ERITYISOSAAMISTAMME

Glaukooman tutkimus ja hoito ovat yksi Coronaria Silmäsairaalan erityisosaamisalueista. Kartoitamme riskisi sairastua glaukoomaan ammattitaitoisen silmälääkärimme vastaanotolla. Täyden palvelun klinikallamme kaikki toimii yhden katon alla, jolloin voimme tehdä sinulle tarvittaessa myös lisätutkimuksia nopeasti. Hoitovalikoimaan kuuluu myös glaukooman laserhoito, jota tehdään modernilla laser-välineistöllämme. Glaukooman laserhoidolla saadaan tehokkaasti hoidettua silmänpainetautia sen eri vaiheissa ja siirrettyä lääkehoidon aloittamista jopa neljällä vuodella.


GLAUKOOMAN HOITOA JA SEURANTAA KÄYPÄ HOITO -SUOSITUKSEN MUKAAN

Jokaisen potilaan glaukooma on erilainen. Tämän vuoksi glaukooman hoidon ja seurannan tulee olla yksilöllisesti räätälöityä. Suurimmalla osalla potilaista glaukooma pysyy rauhallisena lääkityksellä, jolloin käynti silmälääkärillä kerran vuodessa riittää. Lisäksi silmänpaine mitataan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suosituksen mukaisesti erittäin hyvän hoidon tasoon vaaditaan lisäksi vuosittaiset näkökenttä- ja valokuvaustutkimukset.

Mikäli tauti osoittaa etenemisen merkkejä tai lääkitykseen tehdään muutoksia, tarvitaan useampia kontrollikäyntejä. Coronaria Silmäsairaalassa glaukooman hoito on osaavissa käsissä. Noudatamme Käypä hoito -suosituksia ja teemme yksilöllisen seurantasuunnitelman, johon sisältyvät silmälääkärin ja silmähoitajan käynnit sekä tarvittavat tutkimukset.


HOITOTAKUULLA CORONARIA SILMÄSAIRAALAAN

Glaukooman hoito ja seuranta kuuluvat julkisen hoitotakuun piiriin, eli potilas on oikeutettu saamaan hoidon oman sairaanhoitopiirinsä järjestämänä tai sen kustantamana Coronaria Silmäsairaalassa. Sairaanhoitopiiri voi myöntää maksusitoumuksen glaukoomaepäilyn tai todetun sairauden tutkimuksiin ja hoitoon yksityisen silmälääkärin tai terveyskeskuslääkärin lähetteen perusteella. Coronaria Silmäsairaalassa pääset laadukkaaseen hoitoon ja seurantaan nopeasti!