Silmän tutkiminen

Glaukooman laserhoito

SIIRRÄ GLAUKOOMAN LÄÄKITYSHOIDON ALOITTAMISTA JOPA NELJÄLLÄ VUODELLA!

Glaukooma on hitaasti etenevä silmäsairaus, joka edetessään vahingoittaa näköhermoa ja voi pahimmillaan johtaa sokeutumiseen. Tästä syystä glaukooma tulisi todeta ja hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Glaukooman laserhoidolla saadaan tehokkaasti hoidettua silmänpainetautia sen eri vaiheissa:

  • Ennen lääkehoidon aloitusta laskemaan silmänpainetta
  • Lääkehoidon aikana tehostamaan silmänpaineen laskua
  • Glaukoomaleikkauksen jälkeen parantamaan hoitotulosta

Glaukooman laserhoidon suorittaa meillä aina glaukoomakirurgispesialisti. Glaukooman laserhoito itsessään kestää vain 10–15 minuuttia, ja toimenpiteen jälkeen pääsee samana päivänä kotiin.

Huomioithan, että laserhoidon jälkeen ei ole suositeltavaa ajaa autoa – pyydä mukaasi saattaja tai liiku julkisilla kulkuvälineillä oman auton sijaan!


EPÄILETKÖ TAI ONKO SINULLA TODETTU GLAUKOOMA? LASERHOITO ON TEHOKAS APU!

Mikäli sinulla epäillään tai on jo todettu glaukooma eli silmänpainetauti, osalle potilaista laserhoito on varteenotettava hoitokeino silmänpaineen normalisoimiseksi ja taudin etenemisen hidastamiseksi. Laserhoidolla, lasertrabekuloplastialla, edesautetaan silmän sisäistä nestekiertoa ja silmänpaineen laskua. Meillä pääset hoitoon joko oman lääkärimme tutkimusten jälkeen tai silloin, jos sinulla on jo diagnoosi toiselta yksityiseltä lääkäriltä.

Jos glaukooman laserhoito tehdään jo siinä vaiheessa, kun tauti todetaan tai sitä vasta epäillään, on mahdollista siirtää lääkehoidon aloittamista jopa neljällä vuodella. Tämä helpottaa niin elämää kuin kukkaroa.

Mikäli glaukooman lääkehoito on jo ehditty aloittaa, on laserhoidosta siltikin hyötyä. Lääkehoito toimii täydentävänä hoitona, jolla varmistetaan silmän sisäisen nestekierron optimaalinen toiminta ja minimoidaan riski silmänpaineen noususta.

Glaukoomaleikkauksen jälkeen potilas voidaan ohjata täydentävään laserhoitoon, goniopunktuuraan, mikäli silmänpaine ei ole laskenut riittävästi. Goniopunktuura voidaan uusia tarvittaessa.

Potilailla, joiden silmän etuosa on ahdas, on riski silmänpaineen äkillisestä noususta. Tällöin silmän sisäinen nestekierto kammiokulman kautta estyy. Laserilla voidaan tehdä värikalvon ulkoreunaan pieni aukko, laseriridotomia, jonka kautta nestekierto tapahtuu ja äkillinen silmänpaineennousu saadaan estettyä tai laukaistua. Silmän etuosan ahtaus voi olla joko rakenteellista tai ikääntymisen myötä tapahtuva tila – usein laseriridotomia tehdään jo ennakoivasti.

MILLOIN GLAUKOOMAN LASERHOITOON VOI HAKEUTUA?

Potilaamme tulevat glaukooman laserhoitoon yleensä joko oman lääkärimme kautta tai muualta yksityisen lääkärin kautta. Lääkäri ohjaa potilaan hoitoon tutkimusten jälkeen; päätöstä ei siis voi tehdä itse.

Koska glaukooma on usein lähes oireeton, on tärkeää, että silmän terveyttä seurataan. Jos suvussasi on glaukoomaa, silmänpaineesi ovat olleet aikaisemmissa mittauksissa koholla tai lääkärin vastaanotolla on todettu silmässä rakenteellisia ongelmia, on kontrollissa käytävä säännöllisesti. Viimeistään noin 45 vuoden ikäisenä on hyvä käydä lääkärillä arvioinnissa.