kolme naista nauraa

Ikänäkö koskettaa kaikkia

Artikkelit Ikänäko

Niin sanottu ikänäkö koskee lähes kaikkia yli 40-vuotiaita. Työelämän vaatimusten ohella myös vapaa-ajan aktiviteeteissa kaivataan tarkkaa näköä, kun vaikkapa hiihtäessä halutaan vilkuilla älykelloa.

− Taustalla on fysiologia, sillä mykiön toiminta ei ole enää niin joustavaa kuin nuorena, työnäköoptikko Tiina Kantelinen Coronaria Tilkan Silmäsairaalasta kertoo. Ensi merkkejä on, että lähellä olevaa kohdetta pitää viedä kauemmas itsestä. Lähinäön heiketessä optikolla käydään 1–2 vuoden välein, sillä alkuvaiheessa ikänäkö kehittyy nopeastikin. Silmälääkärin tutkimus on syytä tehdä ensimmäisiä lähilaseja tai moniteholaseja hankkiessa.

Yleislasit, vaikka olisivatkin moniteholasit, ovat harvoin hyvät näyttöpäätelasit.

− Rinnalle kaivataan usein erityistyölasit. Lain mukaan työnantajan tulee kustantaa ne, jos merkittävä osa työajasta on näyttöpäätetyötä. Usein polku lähtee työterveyshuollosta fysioterapeutin kartoituksen kautta työnäköoptikolle, joka määrittää lasit yksilöllisten tarpeiden mukaisiksi.

TYÖTÄ VOIVAT HAITATA MONENLAISET OIREET

Muita työtä haittaavia silmien terveysongelmia ovat silmien punoitus, vetistely, sumeneminen ja kaksoiskuvat. Joskus oireiden takana on silmien kuivuminen, joka voi johtua ilmastoinnista ja tai tauottamattomasta lähityöstä. Tällöin säännöllinen kostuttaminen usein auttaa. Kantelinen muistuttaa, että silmiä on hyvä välillä lepuuttaa katsomalla kauas.

Ammattiautoilijoille näöntarkkuuden rinnalla yhtä tärkeää on myös kontrastinäkeminen, erityisesti heikoissa ajo-olosuhteissa. Kontrastinäön heikentyessä on syytä käydä silmälääkärin luona, sillä taustalla voi olla kaihi tai muu silmäsairaus, Kantelinen sanoo.

LINSSILEIKKAUKSESTA APUA IKÄNÄKÖÖN

Silmätautien erikoislääkäri Kaisu Järvinen Coronariasta kertoo, että linssileikkaus tuo apua myös ikänäköön. Kuten kaihileikkauksessa, silmän mykiön tilalle asennetaan keinolinssi. Linssileikkauksessa moniteholinssillä voidaan korjata lähi- ja kaukonäköä sekä hajataitteisuutta. Uusilla, teknisesti kehittyneillä moniteholinsseillä näkee hyvin sekä kauas että lähelle. Leikkauksen edellytyksenä on terveet silmät.

Leikkausta edeltää huolellinen optikon ja lääkärin tutkimus, jossa selvitetään yksilöllisesti myös potilaan omat odotukset ja vaatimukset näölle.

Jos sinulla on kysyttävää silmiesi terveydestä tai haluat varata ajan sairaalaoptikon tai silmälääkärin vastaanotolle, ota yhteyttä asiakaspalveluumme numerosta 020 780 6314.


Toimittaja: Aino Kukkonen, Mediaplanet, toimitus@mediaplanet.com