silmälasipäinen nainen nauraa

Ikärappeumaa on kahdenlaista

Artikkelit Silmäsairaudet

Ikärappeuma on yleinen sairaus ikäihmisillä, ja se on yli 65-vuotiailla merkittävin syy näkövammautumiseen. Lieviä ikärappeuman muutoksia tulee lähes kaikille 65-vuotiaista eteenpäin. Mikäli keskeiseen näkökenttään tulee samea alue tai kuvan vääristymää, tulisi hakeutua pikaisesti silmälääkärille arvioon.

Ikärappeumaa on joko kuiva ikärappeuma tai kostea ikärappeuma. Kuivassa muodossa muutokset voivat olla hyvin lieviä, ja se etenee yleensä hitaasti heikentäen näön jopa näkövammaisuuden tasolle. Kuivaan ikärappeumaan ei ole olemassa hoitoa.

Kosteassa ikärappeumassa tarkan näön alueelle, verkkokalvon alle syntyy uudissuonitusta, joka tihkuu ja aiheuttaa turvotusta sekä verenpurkaumia silmänpohjaan keskeiselle alueelle, jolla mm. tunnistetaan ihmisten kasvot, katsotaan ruokaa lautasella tai luetaan.

Jos silmänpohjaan tulee verenpurkauma tai turvotusta kehittyy nopeasti, sen yleensä huomaa, koska näkökyky heikkenee äkisti.

IKÄRAPPEUMAN HOITO

Hoitona kosteaan ikärappeumaan on käytetty noin kymmenen vuoden ajan kasvutekijän estäjää, joka hävittää silmänpohjasta uudissuonitusta ja sitä kautta korjaa turvotusta ja verenpurkaumia, mutta se ei paranna solujen ikääntymistä.

Lääke laitetaan silmän sisälle paikallispuudutuksessa pistoksena, mikä on kivutonta. Kun lääkkeen vaikutus menee ohitse, muutokset usein uusiutuvat. Tämän vuoksi lääkettä annetaan toistuvasti.

Coronarian Silmäklinikan ylilääkäri Kaisu Järvinen kertoo, että heillä on potilaita, jotka ovat saaneet toistasataa injektiota silmäänsä ja he tulevat aina mielellään uudestaan, kun huomaavat niiden selkeästi parantavan näöntarkkuutta tai ainakin hidastavan ikärappeuman etenemistä.

Pistokset auttavat noin kahta kolmasosaa potilaista, joilla on kostea ikärappeuma: Yhdellä kolmasosalla taudin eteneminen pysähtyy, jolloin siitä katsotaan olevan hyötyä. Yhdellä kolmasosalla turvotukset ja verenpurkaumat saadaan pois ja näöntarkkuus jopa paranee. Yhdellä kolmasosalla lääkehoito ei pysäytä taudin etenemistä.

SILMIEN TARKASTAMINEN ON TÄRKEÄÄ

Kun ikää tulee yli 65 vuotta, on hyvä käydä silmälääkärin tarkistuksessa selvittämässä, onko harmaakaihia tai mahdollisesti silmänpainetta. Tarkistuksessa tehdään yleisarvio. Mikäli silmänpohjassa on muutoksia, ja epäillään joko kuivaa tai kosteaa ikärappeumaa, lääkäri antaa seurantaohjeet jatkoa varten.

Mikäli näöntarkkuus laskee, keskeiseen näkökenttään tulee samea alue tai mahdollisesti kuvan vääristymää, tulee hakeutua pikaisesti silmälääkärille arvioon.

Silmälääkäri arvioi tilanteen mikroskoopilla silmään katsoen ja tarkistaa näöntarkkuuden. Lisäksi ensivaiheessa tehdään OCT-tutkimus, eli silmänpohjan valokerroskuvaus, jossa näkyy silmänpohjan eri kerrokset ja mahdollisesti uudissuoniverkkoa. Tutkimuksella voidaan todeta pienetkin turvotukset muutaman millimetrin tarkkuudella, minkä jälkeen voidaan tarvittaessa aloittaa hoito.

Sairaudelle altistaa perintötekijät, eli jos sisaruksilla tai vanhemmilla on ollut tällainen sairaus, on kohonnut riski saada kostea ikärappeuma. Muita riskitekijöitä ovat metabolinen oireyhtymä, naissukupuoli, sillä ikärappeumaa todetaan naisilla enemmän kuin miehillä, ja ikä.

Jos ikärappeuma todetaan yksityispuolella, lähetämme asiakkaan julkiseen terveydenhuoltoon eli sairaalaan jatkohoitoon, jossa tarvittaessa varmistetaan diagnoosi varjoainekuvauksella.

IKÄRAPPEUMAN HOITO

Pistoshoidot tulisi aloittaa mahdollisimman pian siitä, kun kostea ikärappeuma on todettu. Alkuvaiheessa pistoksia annetaan neljän viikon välein.

Kun silmänpohja on kuiva, voidaan pistoksia jatkaa harventaen tai keskeyttää injektiot ja seurata uusivatko oireet ja aloittaa pistokset tarpeen mukaan uudestaan.

Toisena hoitokeinona on fotodynaaminen terapia, jossa annetaan suonensisäisesti valoherkistävää lääkettä verteporfiinia, ja tietyn aallonpituisella lasersäteellä valotetaan silmänpohjaa.

Fotodynaamisessa terapiassa on enemmän sivuvaikutuksia ja hoitotulokset eivät ole niin hyviä kuin pistoshoitojen. Tätä hoitokeinoa käytetään harvemmin ja on nykyään pistoshoitojen tukena.