silmälasipäinen nainen hymyilee

Jälkikaihia ei tarvitse leikata – hoidetaan laseroinnilla

Artikkelit Kaihi

Leikattu kaihilinssi ei kasva takaisin. Kapselipussi, johon keinolinssi on asennettu, voi kuitenkin samentua. Tällöin kaihin oireet tuntuvat palaavan ja näkö voi hämärtyä. 10 – 35 % kaihileikatuista kapselipussi samenee yleensä kahden ensimmäisen vuoden kuluessa leikkauksesta. Jälkikaihin muodostumiseen vaikuttavat muun muassa leikkaustekniikka ja keinolinssin ominaisuudet. Lisäksi silmäsairaudet, tulehdukset ja lähtökohtaisesti samentunut kapselipussi lisäävät jälkikaihin mahdollisuutta.

JÄLKIKAIHIN OIREET

Jälkikaihin oireet ovat pitkälti samanlaisia kuin harmaakaihin; näkö heikkenee ja samentuu, lisäksi voi tulla häikäisyä. Mikäli olet käynyt kaihileikkauksessa ja oireet tuntuvat palaavan, hakeudu silmälääkärin tutkimukseen, jossa jälkikaihi voidaan nopeasti ja varmasti todeta.

HOITOON HETI SILMÄLÄÄKÄRILLÄ

Jälkikaihi hoidetaan noin 10 minuuttia kestävällä laseroinnilla, jossa kapselin takaseinään tehdään näkemisen mahdollistava aukko. Nopea ja kivuton toimenpide tuo kaihileikkauksen hyödyt takaisin.

Jälkikaihi voidaan hoitaa samalla poliklinikkakäynnillä kuin se todetaankin. Mikäli kaihileikkaus on tehty ja näkö hämärtyy uudestaan, voit varata ajan Coronaria Silmäsairaalaan silmälääkärin tarkastukseen.