Kaihi- ja linssileikkaukset parantavat elämänlaatua

Artikkelit Kaihi

Mitä vanhemmaksi eletään, sitä yleisempi kaihi on. Kyseessä on normaali ikääntymismuutos, jota on jo kolmasosalla yli 65-vuotiaista.

Oireina ovat muun muassa runsas häikäistyminen, vaikeudet lukemisessa ja värien erottamisessa sekä varjokuvat. Julkisella puolella leikkaukseen pääsykriteerit ovat varsin tiukat, ja silloin kaihi häiritsee jo arkea ja toimintakyky voi olla heikentynyt. Linssileikkaus tehdään samalla tekniikalla kuin kaihileikkaus, ja sen avulla voidaan korjata lähi- ja kaukonäköä sekä hajataitteisuutta, ylilääkäri Kaisu Järvinen Coronaria Silmäsairaalasta kertoo. Tavoitteena on vapaus liikkua, harrastaa ja autoilla ilman silmälaseja.

MILLAISIA OPERAATIOITA KAIHI- JA LINSSILEIKKAUS OVAT POTILAAN KANNALTA?

− Leikkaus tehdään päiväkirurgisesti, ja puudutuksen vuoksi se on kivuton. Esitutkimukseen ja valmisteluihin kuluu 30–45 minuuttia, salissa noin puoli tuntia ja sen jälkeen vielä tarkkaillaan hetki. Kaiken kaikkiaan aikaa menee noin kaksi tuntia. Silmällä näkee heti, ja näkö kirkastuu lisää, kun tippojen vaikutus poistuu, Järvinen kertoo.

Kuten kaihileikkauksessa myös linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle asennetaan keinolinssi. Linssileikattuun silmään ei kehity enää vanhuuden harmaakaihia.

− Linssileikkausta edeltävä tutkimukset ovat vielä perusteellisemmat. Asiakkaalle käytettävä moniteholinssi tilataan esitutkimuksissa tehtyjen mittausten perusteella ja leikkaus on eri päivänä. Kotihoito on samanlaista kuin kaihileikkauksessa eli silmätippahoitoa 4 viikkoa ja raskasta fyysistä suositusta pitää välttää parin viikon sairasloman ajan. Kevyitä kotitöitä voi tehdä ja lukea saa, Järvinen sanoo.

− Moniteholinssileikkauksessa molemmat silmät leikataan yhtä aikaa. Leikkauspäätös tehdään optikon ja lääkärin huolellisten tutkimusten jälkeen, ja samalla selvitetään yksilöllisesti myös potilaan omat odotukset ja vaatimukset näölle. Nykyaikaisilla leikkausmenetelmillä tulokset ovat erinomaiset, jos muita silmäsairauksia ei ole, Järvinen sanoo.

Hän suosittelee säännöllisiä silmälääkäritarkastuksia viimeistään noin 45-vuotiaana ensimmäisten lukulasien hankkimisen jälkeen. Yli 65-vuotiaille sopiva väli on 2–3 vuotta.

Jos sinulla heräsi kysyttävää silmiesi terveydestä tai haluat varata ajan kaihi- tai linssileikkaukseen, ota yhteyttä kaihipotilaiden omaan asiakaspalveluun 020 780 6330.

Toimittaja: Aino Kukkonen, toimitus@mediaplanet.com