silmälääkäri maski kasvoillaan

Kaihi tulee kaikille - näin se korjataan

Artikkelit Kaihi

Kaihi on normaali ikääntymismuutos silmissä ja tulee meille kaikille. On yksilöllistä, missä vaiheessa kaihi kehittyy niin pitkälle, että se heikentää näöntarkkuutta, kontrastiherkkyyttä tai aiheuttaa häiritsevää häikäisyä.

Kaihi eli linssin ”samentuminen” ja värimuutos alkaa jo parikymppisenä, mutta siinä vaiheessa sillä ole mitään kliinistä merkitystä. Vasta myöhemmin näöntarkkuus alkaa laskea.

Kaihin syntymistä edesauttavat henkilön perussairaudet ja silmäsairaudet. Diabeetikoilla harmaakaihi tulee varhaisemmalla iällä. Lisäksi tietyt silmäsairaudet tai silmän sisäiset leikkaukset edesauttavat kaihin kehittymistä.

Monille autoimmuunisairauksista kärsiville harmaakaihi tulee nopeammin, jos he ovat joutuneet käyttämään kortisonihoitoa.

KAIHI LÖYDETÄÄN USEIN SILLOIN, KUN SILMÄLASIEN UUSIMISESTA EI OLE ENÄÄ APUA

Kaihia ei välttämättä huomaa, jos se etenee hitaasti. Muutosta ei huomaa ennen kuin lukeminen vaikeutuu tai hämärässä ei enää erota kohteita hyvin. Tavallista on, että autoillessa pimeässä on hankala nähdä tiellä liikkuvia tai tien reunaa. Voi olla pitkälle edennyt harmaakaihi ennen kuin ihminen itse ymmärtää näön heikentyneen, koska hitaasti kehittyvään tilanteeseen tottuu.

Kun silmälasien uusimisesta ei ole enää apua näön heikentyessä ja aletaan etsiä sille syytä, kaihi usein löydetään. Tilanteeseen voi olla toki muukin syy kuten ikärappeuma tai glaukooma. Nämä on mahdollista todeta vain silmälääkärin vastaanotolla.

Viimeistään aikuisnäköikään tultaessa 40–45-vuotiaana on aiheellista käydä silmälääkärin tarkistuksessa. Tällöin tarkistetaan silmäterveys ja kartoitetaan mahdolliset riskitekijät niiden osalta. Silmälääkäri ohjeistaa, kuinka seurantaa tulisi tehdä jatkossa.

KAIHI KORJATAAN PÄIVÄKIRURGISELLA, KIVUTTOMALLA LEIKKAUKSELLA

Kaihin ainoa hoito on leikkaus, jossa oma, mustuaisaukon takana oleva, samentunut linssi poistetaan ja tilalle vaihdetaan kirkas keinolinssi. Keinolinssejä on erilaisia: monitehoisia, hajataittoa korjaavia ja yksitehoisia linssejä. Linssin valinnalla voidaan vaikuttaa siihen, tarvitseeko potilas silmälaseja leikkauksen jälkeen ja jos tarvitsee, millaisia silmälaseja.

Julkisella puolella kaihileikkaukseen pääsee vasta, kun näkö on varsin heikko ja ajonäkökriteerit juuri ja juuri täyttyvät. Jos on työikäinen ihminen tai muun silmäsairauden hoito vaatii kaihileikkauksen, perustelluista syistä voi julkiseen terveydenhuoltoon päästä operaation jo aiemmin.

Potilas voi omakustanteisesti leikkauttaa silmänsä yksityisellä puolella siinä vaiheessa, kun kaihista on haittaa, ja se häiritsee.

Kun kaihi on todettu ja silmät on muuten tarkistettu, lääkäri kertoo toimenpiteestä ja mahdollisista riskeistä. Kaihileikkaus on päiväkirurginen toimenpide ja pääsääntöisesti se tehdään silmätippapuudutuksessa. Ihminen tuntee ja tietää, että silmässä jotakin tehdään, mutta kipua ei tunnu. Haavat ovat enintään reilu kaksi milliä, eikä niitä tarvitse ommella.

Potilas näkee heti toimenpiteen jälkeen, mutta näkökyky ei ole parhaimmillaan yhteen tai kahteen vuorokauteen (mustuainen on iso ja silmän päällä on suojavoide). Silmä toipuu pikkuhiljaa, ja jälkihoitona käytetään silmätippoja neljän viikon ajan. Tipat rauhoittavat ja ehkäisevät tulehdusta. Aikaisintaan kuukauden kuluttua on jälkitarkastus, jossa katsotaan kaiken olevan kunnossa ja määrätään sopivat silmälasit.

Silmäsairauksien erikoislääkärin konsultaatioon pääsee helposti ja nopeasti.