kolme naista nauraa

Kaihi- vai linssileikkaus – voiko saada molemmat samalla?

Artikkelit Kaihi

Linssileikkaus on tarkoitettu aikuisille, jotka haluavat eroon silmälaseista. Se sopii potilaille, joilla on ikänäköä tai mahdollisesti jo harmaakaihi, mutta silmät ovat muuten terveet. Linssileikkauksen tulos on pysyvä, eikä silmiin tule harmaakaihia, joka muuten kaikille iän myötä kehittyy.

Linssileikkauksella voidaan korjata sekä silmien taittovirhe että iän myötä heikentynyt lähinäkö. Leikkauksessa silmän oman mykiön, eli linssin, tilalle vaihdetaan monitehoinen tekomykiö, jossa on eri voimakkuusalueita.

Suurin osa leikatuista kokee pärjäävänsä normaaliaskareissa kokonaan ilman laseja, osa leikatuista käyttää satunnaisesti lähilaseja pitkäkestoiseen tai erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöskentelyyn.

Silmälasien käyttötarve on kuitenkin leikkauksen jälkeen aina merkittävästi vähäisempi tai niitä ei tarvita enää lainkaan.

Linssileikkauksen tulos on pysyvä, koska linssinvaihdon jälkeen ikänäkö ei etene, eikä silmiin enää tule harmaakaihia. Lisäksi kun silmälaseista pääsee eroon, ei tarvitse enää tuskailla esimerkiksi urheillessa siitä, että lasit ovat jatkuvasti tiellä. Leikkauskustannuksia kompensoi se, ettei kalliita monitehoisia silmälaseja tarvitse enää hankkia.

KAIHILEIKKAUKSESSA EROON LASEISTA?

Harmaakaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä vaiva, joka tulee ennen pitkää kaikille. Kaihi eli linssin samentuminen ja kellastuminen alkaa jo parikymppisenä, mutta siinä vaiheessa sitä ei itse näe eikä sillä ole kliinistä merkitystä. Vasta myöhemmin näöntarkkuus alkaa häiriintyä.

On yksilöllistä, missä vaiheessa kaihi kehittyy niin pitkälle, että se heikentää näöntarkkuutta, kontrastiherkkyyttä tai aiheuttaa heijastumia ja häikäistymistä silmiin.

Leikkaus on kaihin ainoa hoito, ja kaihileikkaus onkin yksi maailman yleisimpiä ja turvallisimpia kirurgisia toimenpiteitä. Leikkaus on usein sitä helpompi, mitä aikaisemmassa vaiheessa se tehdään.

Myös kaihileikkauksen yhteydessä on mahdollisuus päästä silmälaseista kokonaan eroon. Leikkauksessa kaihin samentaman mykiön tilalle asennetaan kirkas yksitehoinen, hajataittoa korjaava tai monitehoinen tekomykiö.

LEIKKAUS ON NOPEA PÄIVÄKIRURGINEN TOIMENPIDE

Linssileikkaus ja kaihileikkaus tehdään samalla tekniikalla. Kyseessä on päiväkirurginen toimenpide, jonka jälkeen asiakas pääsee kotiin vielä samana päivänä. Näkökyky on heti leikkauksen jälkeen parempi.

Toipumisaika vaihtelee muutamasta päivästä pariin viikkoon, ja kontrollikäynti sovitaan jo leikkauksen yhteydessä käytetystä keinolinssistä riippuen 2–6 viikon päähän toimenpiteestä.

Ennen leikkausta optikko ja silmälääkäri tekevät esitutkimukset ja mittaukset, joiden avulla selvitetään silmien terveys ja näkökyky.

Jos silmään vaihdetaan moniteholinssi, esitutkimukset on tehtävä vähintään viikkoa ennen leikkausta, sillä moniteholinssit tilataan yksilöllisten mittaustulosten mukaan. Yksitehoista linssiä käytettäessä esitutkimukset ja leikkaus voivat olla samana päivänä.

Vastaus otsikon kysymykseen on siis kyllä. Voit samalla päästä eroon sekä kaihista että silmälaseista.