Milloin kannattaa tulla silmälääkäriin?

Artikkelit Ikänäko

Silmälääkäriin kannattaa tulla, kun näöntarkkuus yhtäkkiä heikkenee, tulee kuvan vääristymää, huomaa selkeän puolieron silmien välillä tai silmässä on kipua. Jos näkeminen heikkenee yhtäkkiä, on silmälääkärille hyvä hakeutua mahdollisimman pian. Jos mitään erityisiä oireita ei ole ollut aiemmin, silmälääkärillä kannattaa kuitenkin käydä viimeistään 45-vuotiaana tarkastuksessa.

Roskan tunne silmässä ei ole vaarallista. Se menee ohi joko räpyttelyllä tai kostuttavilla silmätipoilla. Tällainen tilanne johtuu joko iän myötä tulevasta kuivumisesta tai ympäristötekijöistä eli ilmastoidut tilat ja pakkanen kuivattavat silmiä.

Diabeetikoille on Suomessa kattavasti järjestetty valokuvaseuranta, mutta se ei korvaa kokonaista silmälääkärin tutkimusta. Diabeettinen verkkokalvosairaus todetaan hyvälaatuisista valokuvista usein paremmin kuin kliinisellä tutkimuksella, mutta muiden silmäsairauksien, kuten kaihi, glaukooma tai ikärappeuma, osalta silmälääkärin tutkimus on kattavampi kuin pelkkä kuva.

Ikänäkö tarkoittaa lähinäön heikkenemistä

Suurimmalla osalla ikänäkö tulee 40–45-vuotiaana ja jos mitään erityisiä oireita ei ole ollut eikä yllä mainittuja sairauksia ole, silmälääkärillä kannattaa kuitenkin käydä viimeistään 45-vuotiaana viiden vuoden välein. Silmälääkäri ohjeistaa tulisiko lääkärissä käydä esimerkiksi parin vuoden välein tai jopa vuosittain, jos tarkastuksessa ilmenee jotain erityistä.

Aikuisnäön tullessa on hyvä tehdä perustarkistus, ja tutkia onko silmissä mahdollisesti riskitekijöitä tai taustassa muita riskitekijöitä, joiden takia voisi odottaa, että jossakin vaiheessa voisi saada silmänpainetautia tai ikärappeumaa. Nollatilanteen tarkistus on hyvä tehdä ennen kuin mitään erityisempää ongelmaa on.

Useimmiten näön heikentymisen huomaa esimerkiksi silloin, kun lukemiseen tarvitsee lisää valoa ja luettava teksti pitää viedä kauemmas. Siinä vaiheessa on hyvä käydä silmälääkärissä ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Lähinäön heikkeneminen on normaali asia.

Yleisimmät silmäsairaudet ovat ikärappeuma ja glaukooma sekä harmaakaihi, joka ei ole varsinaisesti sairaus, vaan normaali ikääntymismuutos.

Kaihi ja ikänäköä tulee kaikille. Muut sairaudet riippuvat perintötekijöistä, yleisterveydestä ja esim ravitsemustekijöistä.

Säännölliset tarkastukset myös silmille

Silmiä olisi hyvä käydä näyttämässä lääkärille säännöllisesti kuten hampaita hammaslääkärissä. Mitä vanhempaan ikäryhmään mennään, varsinkin yli 65-vuotiailla, kun monenlaiset ikääntymismuutokset ja silmäsairaudet alkavat yleistyä, on ehdottoman hyvä käydä silmälääkärissä. Yli 65-vuotiailla ikärappeuma ja glaukooma eli silmänpainetauti yleistyy. Harmaakaihikin on yleisempää, mitä vanhempaan ikäryhmään mennään.

Silmän perustutkimuksiin kuuluvat näöntarkkuuden ja mahdollisen taittovirheen määritys. Lisäksi mitataan silmänpaine ja tarkistetaan silmän pinta ja silmän sisäosat mustuainen laajennettuna. Tällöin arvioidaan linssin tila (harmaakaihi) sekä verkkokalvon terveys (ikärappeuma, verisuonimuutokset, luomet jne).

Jos epäilyjä jonkin silmäsairauden suhteen herää, saamme tehtyä kattavat lisätutkimukset.

Kaisu Järvinen
Ylilääkäri, Coronaria Silmäsairaala