Silmätutkimukset

Coronaria Silmäsairaalassa kaikki asiantuntijamme – optikot, hoitajat ja lääkärit – palvelevat sinua saman katon alla. Näin voimme palvella sinua ilman ylimääräisiä käyntejä ja odottelua. Silmätutkimusta silmälääkäreillämme suositellaan kun kyseessä on mm.

  • Silmälääkärin epäily silmäsairaudesta
  • Erilaiset näköhäiriöt
  • Heikentynyt näkökyky
  • Silmäkipu
  • Ajokykyarviointiin tarvittava tutkimus

Jotkut silmäsairaudet, esimerkiksi glaukooma, voivat olla myös oireettomia, joten iän karttuessa on hyvä tutkituttaa silmät säännöllisesti, vaikka oireita ei olisikaan.


SILMÄTUTKIMUKSET CORONARIA SILMÄSAIRAALASSA

Ajokykyarviointi

Ajokortin hankkimisen tai uusimisen yhteydessä tarvitaan joskus ajokykyarviointi viranomaislausuntoa varten. Näkökyvyn tutkiminen on osa ajokykyarviointia. Tutkimukseen kuuluu Goldmann-näkökenttätesti, silmänpaineen mittaus, näön tarkastus ja kontrastitesti. Tutkimus on kivuton ja kestää noin 45 minuuttia.


Silmänpaineen mittaus

Silmänpaine voidaan mitata Icare-silmänpainemittarilla tai applanaatiotonometrillä eli silmämikroskoopilla. Silmänpaineen mittaus on kivuton tutkimus ja se kestää vain noin 30 sekuntia.


Silmän tutkiminen

Silmänpaineen kuvaus

Silmänpohjan valokuvaus antaa hyvän yleiskuvan silmänpohjan verisuonten, verkkokalvon ja näköhermon voinnista. Kuvauksen avulla voidaan havaita mm. silmänpohjan pienet verisuonimuutokset, jotka liittyvät usein verenpainetautiin tai diabetekseen. Valokuvaus soveltuu myös silmänpohjassa sijaitsevien luomien seurantaan. Tutkimus kestää maksimissaan 20 minuuttia.


Tarkan näön alueen tutkimus

Tarkan näön alueen tutkimuksella voidaan havaita jo hyvin varhaisessa vaiheessa silmänpohjan ikärappeuman riskiä lisääviä muutoksia. Nuoremmilla taas näköalueen keskelle ilmestyvä harmaa alue liittyy joskus verkkokalvon kerrosten irtoamiseen toisistaan, joka voidaan myös huomata tässä tutkimuksessa. Tutkimukseen käytetään OCT-laitetta, jolla suoritetaan silmänpohjan valokerroskuvaus. Tutkimus kestää muutaman minuutin.


Glaukoomatutkimus

Glaukooma aiheuttaa tyypillisiä muutoksia verkkokalvon hermo­säie­kerroksessa, näköhermon päässä ja näkökentässä. Tutkimuksissamme nämä vauriot ovat helppo ja nopea todeta. Kokonaisvaltaisessa, noin 1,5 tuntia kestävässä glaukoomatutkimuksessamme tehdään:

  • hermosäiekerroksen valokuvaus tai tietokoneanalyysi
  • näköhermon pään valokuvaus
  • näkökenttätutkimus

Hermosäiekerroksen valokuvauksessa mustuaiset laajennetaan kuvaamista varten, joten näkö voi huonontua tilapäisesti muutaman tunnin ajaksi tutkimuksen jälkeen.


Kyynelerityksen mittaus

Kyynelnesteen tehtävä on huolehtia silmän pinnan kosteudesta. Jos kyynelnesteen laatu on huonoa tai sitä erittyy liian vähän, silmän pinta on altis ulkoisille ärsykkeille ja alkaa punoittaa. Silmät kuivuvat helposti myös lähityöskentelyn tai piilolasien käytön seurauksena. Näkö voi tuntua ajoittain sumealta – kuin katselisi kalvon läpi. Kyynelnesteen määrä vähenee merkittävästi myös erilaisten sairauksien, kuten Sjögrenin syndrooman vuoksi. Mittaamme kyynelnesteen erityksen helposti testiliuskoilla. Mittaus kestää noin 10 minuuttia.


Optikon palvelut

Optikkomme tekevät myös silmälasimäärityksiä. He myös antavat ohjeita vanhemmille, kun kyseessä on lapsen karsastavan eli ns. laiskan silmän hoitaminen peittohoidolla. Huomioithan, että KELA-korvauksen saat vain lääkärin lähetteellä tehdyistä tutkimuksista ja toimenpiteistä.