Usein kysytyt kysymykset

FAQ - vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin asiakkaidemme esittämiin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.


HUS-MAKSUSITOUMUS, LÄHETE CORONARIA SILMÄSAIRAALAAN

Sain HUS:sta kirjeen, jossa kerrotaan hoitoni siirtyvän Coronaria Silmäsairaalaan Helsinkiin. Mistä voin varata ajan?

Aika annetaan sinulle Coronaria Silmäsairaalasta. Saat tiedon ajanvarauksesta puhelimitse tai kirjeitse.

Kuinka nopeasti pääsen hoitoon HUS:n lähetteellä?

Käynnin kiireellisyysluokka määritellään HYKS:n silmätautien klinikalla. Tietosi saapuvat meille yleensä samaan aikaan, kun saat kotiisi tiedotteen hoidon siirtymisestä meille.

Mitkä ovat kiireellisiä ja mitkä kiireettömiä tulosyitä?

Kiireellisiä lähetesyitä ovat mm. äkillinen näön huononeminen, epäily värikalvon tulehduksesta tai verkkokalvon irtaumasta. Kiireettömiä lähetesyitä ovat mm. aikuisen vähitellen tapahtunut näön huonontuminen, kaihiepäily, glaukoomatutkimukset ja diabeteksen aiheuttamat silmämuutokset. Neuvolaseulassa havaittu lapsen alentunut näöntarkkuus tai karsastus ovat myös kiireettömiä.


KAIHILEIKKAUS

Olen saanut HUS:sta palvelusetelin kaihileikkausta varten. Miten toimin?

Ota yhteyttä palveluseteliasiakkaiden ajanvaraukseen p. 020 780 6265, niin kaihihoitajamme katsoo teille vapaan ajan leikkaukseen.

Pitääkö minun käydä esitutkimuksissa ennen kaihileikkausta, jos minulla on palveluseteli?

Palveluseteli on myönnetty, kun silmälääkäri on tutkinut silmän ja todennut siellä olleen kaihin. Coronaria Silmäsairaalassa sinun ei tarvitse enää käydä erikseen esitutkimuksissa, vaan leikkausaika voidaan varata suoraan. Leikkauspäivänä silmähoitaja ja silmälääkäri tutkivat vielä leikattavan silmän ennen leikkaussaliin menoa.

Miten kaihileikkaukseen tulee valmistautua?

Kaihihoitajamme soittaa teille noin viikkoa ennen leikkausta ja käy läpi leikkaukseen liittyviä asioita. Tässä yleisiä ohjeita:

  • Peseydy kaihileikkausta edeltävänä päivänä. Muista pestä myös hiukset.
  • Vältä kasvomeikkiä ja hajusteita tulopäivänä.
  • Voit syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeesi normaalisti tulopäivänä, mikäli et saa muuta erillistä ohjetta kaihihoitajalta.
  • Erillisiä kaihileikkaukseen liittyviä tippoja ei tarvitse laittaa ennen leikkausta.

Kauanko kaihileikkaus kestää?

Itse kaihileikkaus kestää noin 15 minuuttia/silmä, mutta esitutkimuksineen ja kotiutushoito-ohjeistuksineen käyntiin on hyvä varata n. 3 tuntia.

Tarvitsenko mukaan saattajan?

Saattaja ei ole pakollinen, mutta on hyvä olla mukana. Leikkauksen jälkeen et voi itse ajaa autolla. Leikkauksen yhteydessä silmän päälle laitetaan läpinäkyvä kilpi ja leikatulla silmällä näkee ennen kotiutumista, mutta näkökyky on leikkauksen jäljiltä samea.

Miten pitkä sairausloma on kaihileikkauksen jälkeen?

Tarvittaessa sairauslomaa kirjoitetaan 2-4 viikoksi.

Leikataanko molemmat silmät yhtä aikaa?

Useimmiten molemmat silmät voidaan leikata samalla kertaa.


Silmänpohjan ikärappeuman hoito

Silmänpohjani ikärappeumaa hoidetaan injektiolla. Saako silmää käyttää injektion jälkeen?

Kyllä saa. Voit lukea ja katsoa televisiota, mutta silmää ei saa hieroa tai hangata.

Milloin voin mennä saunaan?

Voit mennä saunaan 2 vuorokauden kuluttua injektiosta.


Glaukooman hoito

Miten saan tiedon glaukoomatutkimuksen tuloksista?

Ensikäynnin jälkeen tulokset menevät lääkärille arvioitavaksi. Mikäli glaukoomaa ei todeta, siitä ilmoitetaan sinulle puhelimitse/kirjeitse. Samalla tarjoamme lääkärin tutkimusaikaa myöhempään ajankohtaan. Mikäli tuloksissa on glaukoomaan sopivia muutoksia, saat vastaanottoajan kiireellisyydestä riippuen 1-3 kuukauden päähän. Kontrollitutkimusten yhteydessä hoitaja tarkistaa silmänpaineen. Mikäli hoito on suunnitellulla tasolla, saat uuden lääkäriajan 6-8 kuukauden päähän.

Miten saan lääkereseptin uusittua?

Voit jättää reseptin uusimispyynnön puhelimitse, sähköpostilla tai kontrollikäynnin yhteydessä. Muistathan, että reseptin uusinta pitää pyytää vähintään 1 kk ennen lääkkeen loppumista! Voit pyytää uusinnan reseptiin myös terveysasemalla, kaihileikkauskäynnillä tai yksityisellä silmälääkärillä.

Silmätipat kirvelevät. Voinko käyttää lääkettä?

Lähes kaikki silmätipat aiheuttavat epämukavaa tunnetta, maistuvat suussa tai aiheuttavat silmien kirvelyä. Kirvely on yleensä ohimenevää, mutta silmän pinnan kuivuus pahentaa sitä. Oman silmänpainelääkityksen lisäksi on hyvä käyttää säännöllisesti kosteuttavia silmätippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Mikäli luomien iho punoittaa ja tulehtuu, voi kyseessä olla allerginen reaktio. Ota tällöin ajanvarauksemme kautta yhteyttä silmälääkäriin, joka vaihtaa lääkityksen.

Voiko glaukooma parantua?

Glaukooma on pysyvä, näköhermoa rappeuttava sairaus joka ei parannu, eivätkä sen aiheuttamat vauriot näköhermoon korjaannu. Hoidon tarkoituksena on pysäyttää taudin eteneminen. Osalla potilaista voidaan laskea silmänpainetta lasertoimenpiteillä tai leikkauksella niin, ettei lääkitystä välttämättä tarvita.


Lapsen silmien hoito

Mistä tiedän onko lapseni näkö kunnossa?

Lasten näön kehittymistä seurataan neuvolassa ja koulussa tehtävissä terveydenhoitajan tutkimuksissa. Mikäli terveydenhoitaja epäilee lapsen näössä olevan jotain poikkeavaa, esimerkiksi alentunutta näöntarkkuutta tai karsastusta, hän ohjaa teidät tarkempiin tutkimuksiin silmälääkärille. Julkinen terveydenhuolto on velvollinen järjestämään lapsen hoidon ja seurannan.

Lapsemme ei ole koskaan kertonut näkevänsä huonosti. Miten näkö voi silti olla heikko?

Koska heikkonäköinen lapsi on aina nähnyt huonosti, ei hän tiedä, miltä maailma näyttää normaalinäköisen silmin. Lapsi luulee sitä normaaliksi tilanteeksi. Lapsi oppii toimimaan varsinkin tutussa ympäristössä ikätovereidensa lailla, koska hän käyttää apunaan muita aistejaan.

Lapsellamme todettiin laiska silmä. Miten se hoidetaan kuntoon?

Laiska silmä hoidetaan ns. peittohoidolla. Silmän harjoittamiseksi lapsen parempi silmä peitetään peittolapulla, jolloin huonompi silmä joutuu työskentelemään.

Miksi laiska silmä pitää hoitaa?

Lapsuudessa näönkehitykseen voidaan vaikuttaa. Mikäli vaivaa ei hoideta, jää silmä pysyvästi heikkonäköiseksi. Näköä ei voi myöhemmin parantaa leikkauksella tai silmälaseilla. Esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen kuljettamiseen ja moniin muihin ammatteihin vaaditaan hyvää näöntarkkuutta ja normaalia silmien yhteisnäköä.

Kuinka kauan peitto hoito kestää ja miten rohkaisen lasta?

Peittohoito voi kestää kuukausia. Tämä vaatii lapselta ja vanhemmilta kärsivällisyyttä. Lapsi ei ymmärrä, miksi häntä vaaditaan selviytymään huononäköisen silmän varassa ja tekee usein kaikkensa peiton poistamiseksi. Jos peittohoito on hankala saada onnistumaan, voi lasta rohkaista lukemaan, piirtämään tai pelaamaan lappuhoidon ajan. Lapsen voi myös palkita onnistuneesta hoitoviikosta tai kuukaudesta.

Miten karsastus ja peittohoito huomioidaan tarhassa ja koulussa?

Karsastuksesta ja peittohoidosta on hyvä kertoa tarhassa ja koulussa. Hoidon alkuvaiheessa lapsen liikkuminen voi olla varovaisempaa, joten häntä ei saa pakottaa osallistumaan nopeaa reagointikykyä vaativiin leikkeihin. Peittohoito sopii hyvin toteutettavaksi askarteluhetkien aikana, koska lähityöskentely harjaannuttaa silmää erityisen hyvin.

Miksi lapsellemme ei määrätty silmälaseja, vaikka hän karsastaa?

Karsastus on silmien suuntaamisen häiriö, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että lapsella on huono näkö. Jos näöntarkkuus kehittyy normaaliksi, ei silmälaseja tarvita.

Miksi lapsi karsastaa vieläkin, vaikka hän käyttää silmälaseja ja peittohoito on onnistunut hyvin?

Jos silmien välillä on taittovoimaero, voi peittohoito vähentää karsastusta jonkin verran mutta ei välttämättä poista sitä kokonaan. Jos karsastuksen syynä on taittovirhe, voivat silmät olla silmälasien kanssa ihan suorassa. On normaalia, että kun silmälasit otetaan pois, karsastaa lapsi entiseen malliin.

Kuinka silmälaseja käyttävän lapseni näköä seurataan?

Silmien taittovoima tarkistetaan yleensä kerran vuodessa, jotta silmälasivahvuus pysyisi ajan tasalla. Silmälasivahvuuden määrittämiseksi lapselle laitetaan aina silmän linssin rentouttavat, mustuaista suurentavat silmätipat.

Joutuuko lapseni pitämään silmälaseja loppuelämän?

Silmien taittovoima muuttuu kasvun myötä, eikä lasien myöhempää tarvetta voi koskaan arvioida tarkasti. Jos taittovirhettä on paljon ja haluaa nähdä tarkasti, joutuu silmälaseja käyttämään aina. Pienet kaukotaitteisuudet voivat korjaantua niin, että murrosiän jälkeen silmälaseja ei tarvita. Jos lapsella on taittovirheestä johtuva karsastus, laseja käytetään myös aikuisena korjaamaan silmien suuntaa.