Uniapnea

Mikä on uniapnea?

Uniapnea on yleinen unihäiriön muoto. Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoja, joihin usein liittyy voimakasta kuorsausta. Hengityskatkokset voivat kestää muutamista sekunneista yli minuuttiin ja niitä voi olla yön aikana satoja. Hapensaanti heikkenee ja uni katkeilee. Suomessa on yli 300 000 uniapneaa sairastavaa henkilöä. 80-90 % ihmisistä ei tiedä sairastavansa uniapneaa.

Uniapnean oireet ja diagnosointi

Oireita ovat mm. väsymys, aamupäänsärky tai nukahtelu. Uniapnea voi olla myös keskittymisvaikeuksien tai masennuksen taustalla. Oireita voi olla vaikea tunnistaa ja taudista voi kärsiä vuosikymmeniä tajuamatta sairastavansa uniapneaa oireiden yleisyyden vuoksi.

Uniapnea todetaan helposti yöpolygrafialaitteella, joka rekisteröi nukkujan pulssin, veren happikylläisyyden, hengitysilman virtauksen, nukkumisasennon sekä rintakehän liikkeen.

Uniapnean riskit

Korkea verenpaine, sydäninfarkti ja aivohalvaus ovat pidempään jatkuneen uniapnean riskit. Uniapneapotilaalla on nelinkertainen riski saada sydäninfarkti tai aivoverenkierron häiriö terveeseen ihmiseen verrattuna. Jatkuva väsymys aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä ja työssä.

Uniapnean hoito

Lievä uniapnea voi parantua alaleukaa tukevalla suulaitteella, laihduttamalla ja välttämällä selinmakuuta. Vaikeammissa tapauksissa käytetään CPAP-laitetta öisin, joka paineistaa nukkujan hengitysilman.