Coronarian valkoinen sydän sinisellä taustalla.

Väsymyksen syynä ei ollut stressi vaan uniapnea

Asiakaskokemuksia Uniapnea

Espoossa asuva Tommi ei olisi ikimaailmassa voinut kuvitella sairastavansa uniapneaa. Olihan väsymykselle aina luonnollinen selitys; keväällä se johtui keväästä, syksyllä syksystä ja kaikkina muina aikoina työstressistä.

Tommi Björkillä kaiken piti olla kunnossa. Tommi oli harrastanut koko ikänsä aktiivisesti kaikkea mahdollista liikuntaa nyrkkeilystä kuntosaliin, hiihtoon, jalkapalloon ja lumilautailuun. Myös ruokailutottumukset olivat kunnossa ja mielikin hallinnassa säännöllisen meditaatioharjoittelun ansiosta. Koska kaiken todellakin piti olla mallillaan, ei Tommi ollut kiinnittänyt sen kummallisemmin huomiota väsymykseen, jolle tuntui aina löytyvän luonnollinen selitys.

Lääkäri tekee ystävänpalveluksen

Tommi ja Coronaria Uniklinikan Henri Tuomilehto ovat olleet ystäviä lapsuudesta saakka.

“Olemme Henkan kanssa edelleen paljon tekemisissä ja teemme toisinaan myös reissuja yhdessä. Siinä samalla tulee tietysti myös juteltua paljon kaikenlaista ja kertoiltua omista asioistaan puolin ja toisin.”

Yksi Henkkaa ja Tommia yhdistävä aihe on aina ollut urheilu ja siitä miehet myös usein vaihtavat ajatuksia. Tommi muistaa eräässä juttutuokiossa kertoneensa Henkalle aiheesta, joka oli mietityttänyt häntä jo pidemmän aikaa. “Minua ihmetytti, miksi painoni junnasi paikoillaan vaikka yritin mitä taikatemppuja. Se oli hyvin outoa, sillä treenasin koko ajan todella aktiivisesti ja ruokailutottumuksenikin olivat kunnossa. Halusin tietää, mitä ystäväni ajatukset lääkärinä voisivat olla asiasta.”

Henkan näkemys ongelman syystä yllätti Tommin täysin.

“Henkan mielestä paino-ongelmani syy saattaisi löytyä unesta, sillä painon jumittaminen kertoi siitä, ettei kroppani toiminut normaalisti. Unihäiriöiden puolesta puhui myös se, että Henkka oli reissuillamme havainnut minun kuorsaavan öisin.”

Tommi Björk

Tutkimus avaa silmät väsymykselle

Kun Helsingin uniklinikka avattiin vuoden 2016 alussa, oli Tommi sovitusti ensimmäinen asiakas, jolle unitutkimusta lähdettiin klinikalla tekemään. Muutaman viikon päästä tutkimuksesta Tommi meni tapaamaan Henkkaa ensimmäistä kertaa lääkärin, ei ystävän roolissa.

“Henkka kysyi minulta tapaamisemme aikana, miten omasta mielestäni nukun. Kerroin hänelle omaavani loistavat unenlahjat, sillä nukahdin joka ilta todella helposti. Vaikka ystävinä monista asioista usein olimmekin samaa mieltä, emme kuitenkaan tässä asiassa jakaneet Henkan kanssa samaa näkemystä.”

Tommille tehdyn unitutkimuksen aikana rekisteröity unidata kertoi, että Tommin ongelmien takana oli vaikea-asteinen uniapnea.

“Diagnoosi tuli minulle täysin puun takaa ja yllätyksenä. Selvisi, että uniapneani vakavuudesta johtuen en päässyt palautumaan nukkuessani ollenkaan. Siinä missä terveesti nukkuvalla ihmisellä syke ja verenpaine laskevat yön aikana, minulla kävi aivan päinvastoin. Alipalautumiseni oli todennäköisesti myös syy siihen, miksi painoni ei ollut lähtenyt laskuun kurinalaisesta elämäntyylistäni huolimatta.”

Uniapneadiagnoosi avasi Tommin silmät myös toisen asian suhteen.

“Tajusin olleeni oikeastaan jatkuvasti todella väsynyt. Mutta koska väsymykselle löytyi aina niin monia “hyviä selityksiä”, olin onnistunut myymään sen itselleni aivan luonnollisena olotilana. Keväällä väsymys johtui keväästä, syksyllä syksystä ja muina aikoina työstressistä. Jälkeenpäin ihmettelen, miten olen voinut olla huomaamatta väsymysongelmani vakavuutta. Toisinaan saatoin uupumukseni takia olla täysin toimintakyvyttömänä useita päiviä. Eihän se ollut todellakaan millään tavalla normaalia.”

Totuttelua uudenlaiseen uneen

Tommin uniapneaa lähdettiin hoitamaan CPAP-ylipainehengityslaitteella toukokuussa 2016. Suhde uuteen petikumppaniin ei alkanut Tommin mukaan aivan ongelmitta.

“En tiedä, johtuiko diagnoosini yllättävyydestä vai mistä, mutta minun oli aluksi todella vaikea sopeutua ajatukseen CPAP-laitteen kanssa nukkumisesta. Ensimmäisen kuukauden ajan kävin viikottain klinikalla säädättämässä laitettani, sillä tuntui ettei yhteiselomme lähtenyt pelittämään millään.”

Sitten tapahtui jotain ja aivan yhtäkkiä palaset loksahtivat paikoilleen.

“Yhtenä yönä joku vain klikkasi ja homma alkoi toimia. Alkuvaikeuksien jälkeen laitteesta tuli kuin paras ystäväni. Koska nukkumisesta tuli hoidon aloittamisen ansiosta nautinnollista, huomasin pian alkavani illalla oikein odottaa sitä että pääsen sänkyyn.” Henkisistä harjoituksista kiinnostunut Tommi kuvailee nukkumisensa olevan nykyään kuin virkistävää meditaatiota.

“On upea tunne herätä aamulla virkeänä ja täynnä energiaa.”

parantunut uni korjaa muitakin elämän osa-alueita

Tommin hyvät kokemukset eivät jääneet pelkästään unen laadun parantumiseen.

“Vaikka en ole hoidon aloittamisen jälkeen juuri muuttanut liikunta- tai ruokailutottumuksiani, on painoni pudonnut yli kymmenen kiloa. Oikeastaan ainoa muutos aikaisempaan on, että olen nyt hieman enemmän kiinnittänyt huomiota ruokailurytmiini ja annoskokoihini. Muita hokkuspokkuskonsteja ei muodonmuutokseeni ole tarvittu.”

Myös Tommin hormonitoiminnassa on tapahtunut CPAP-hoidon aloittamisen jälkeen positiivinen muutos.

“Minulla todettiin muutama vuosi sitten aivolisäkkeen toiminnassa testosteronin tuotantoa heikentävä vaje. Unitutkimuksessa selvisi, että vaje olikin johtunut uniapneastani, sillä unihäiriöni häiritsi hormonituotantoani öiseen aikaan.”

Tommi on huomannut kantapään kautta, että hoidon jatkaminen on ainakin toistaiseksi hänelle ainoa vaihtoehto.

“Käytettyäni laitettani noin vuoden ajan lähdin keväällä 2017 Thaimaan-reissulle ja jätin pakkaamatta laitteen matkaani. Treenasin reissussa paljon ja olo tuntui tosi hyvältä. Pidin laitteen käytöstä tuolloin kaikkiaan muutaman kuukauden verran taukoa. Se oli virhe, sillä uniapneani palasi takaisin. Tästä eteenpäin ajattelin uskoa lääkärini ohjeita hoitoasioissani.”

Kavereille kanssa!

Tommin uusi energinen olemus ei ole jäänyt miehen lähipiiriltä huomaamatta.

“Kaverini ovat ihmetelleet mistä muutokseni johtuu. Puhun uniapneasta ja saamastani hoidosta avoimesti ja kannustan ihmisiä pohtimaan, millä tolalla oma nukkuminen on. Oma tarinani on rohkaissut monia kertomaan myös minulle tilanteestaan. Tuntuu, että uneen liittyvät ongelmat ovat todella yleisiä tänä päivänä.”

Jo se, että nukkuu hyvin, herää aamulla virkeänä ja jaksaa suoriutua päivän haasteista hyvällä sykkeellä, on Tommin mielestä syy hoitaa uniongelmansa kuntoon. Mutta on hyvin nukkumisella muitakin hyötyjä. “Energinen elämä on täyttä elämää. Mutta kannattaa miettiä asiaa myös laajemmasta näkökulmasta. Jos tuntuu, että elämässä on epämääräisesti jotain pielessä ja oma suunta pitäisi miettiä uudestaan, on unen kuntoonlaitto silloinkin kaiken A ja O. Hyvin levänneenä jaksaa toimia paremmin oman elämänsä herrana, myös silloin jos kurssia tarvitsee kääntää vähän radikaalimminkin. Uni on loppujen lopuksi aika yksinkertainen tapa ottaa oma elämänsä kunnolla haltuun.”