tytto katsoo sivulle taustalla omakotitaloalue

LAKU-Famil­je­re­ha­bi­litering

Mångprofessionell rehabilitering för barn och ungdomar med en neuropsykiatrisk diagnos samt för deras familjer. LAKU-familjerehabilitering grundar sig på ett tätt samarbete med barnet eller ungdomen och med viktiga aktörer i dess vardag.

Vad är laku-famil­je­re­ha­bi­li­tering?

LAKU-familjerehabilitering är en mångprofessionell rehabilitering för barn och ungdomar i ålder 7–15 år med en neuropsykiatrisk diagnos, samt för deras familjer. Rehabiliteringen finansieras av FPA. LAKU-familjerehabilitering produceras av Coronaria rehabiliteringstjänster.

Familjen får information relaterad till barnets eller ungdomens uppväxt och utveckling samt konkreta sätt att arbeta i vardagen, t.ex. i dagis eller skola. Dessutom försöker man stärka positiva familjeinteraktioner, stödja föräldraskapet och öva färdigheter enligt individuella mål.

För vem är rehabilite­ringen avsedd?

Rehabiliteringen är avsedd för barn och ungdomar i ålder 7–15 år som har fått en neuropsykiatrisk diagnos. Diagnosen kan vara:

  • ADHD
  • autismspektrumstörning eller
  • Tourettes syndrom

Dessutom har barnet eller ungdomen ett behov av långsiktigt, mångsidigt rehabiliterande stöd och vägledning. Barnet eller ungdomen har även störningar som försämrar funktionen i vardagsmiljöer samt beteendemässiga och emotionella symtom.

Var ordnas rehabilite­ringen?

Rehabiliteringen ordnas på flera orter i hela Finland. Orterna finns listade enligt region och stad i listan längst ner på sidan. Svenskspråkig LAKU-familjerehabilitering ordnas i de områden som är listade här nedan. Träffarna äger rum antingen på en av Coronarias enheter i området, som rehabilitering på distans eller i form av hembesök. Mer information om tjänsterna i din region finns i listan här nedan.

Vad består rehabilite­ringen av?

Rehabiliteringstiden är 1,5 år, under vilken period alla träffar förverkligas. Träffarna äger rum på mottagningen, som distansmöten och i familjens vardagsmiljöer. Orterna där rehabiliteringshelgerna äger rum finns i listan längst ner på sidan.

Hur ansöker man om rehabilite­ringen?

Man kan ansöka om LAKU-familjerehabilitering när en rehabiliteringsplan har gjorts upp i vården eller när barnet eller ungdomen har fått ett läkarutlåtande B där rehabiliteringsbehovet och -planen framgår.

Ansök om kursen med FPA:s blankett KU132r.


Svenskspråkig LAKU-familjerehabilitering ordnas i de områden som är listade här nedan. Träffarna äger rum antingen på en av Coronarias enheter i området, som rehabilitering på distans eller i form av hembesök. Mer information om tjänsterna i din region finns i listan här nedan.

I det västra försäkringsdistriktet äger rehabiliteringen rum på vår enhet i Åbo eller i Björneborg, i form av rehabilitering på distans, i din egen näromgivning eller på den verksamhetspunkt som ligger närmast dig.  

Våra verksamhetspunkter i Åbo och Björneborg:  

Coronaria rehabiliterings- och terapitjänster Åbo - Hansa 
Universitetsgatan 20 (3:e våningen) 20100 Åbo 

Coronaria rehabiliterings- och terapitjänster - Björneborg 
Valtakatu 4, 28100 Björneborg 

Pedersöre
Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Korsholm
Kristinestad
Kronoby
Laihela,
Larsmo
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vasa
Vörå

Rehabiliteringshelg: Rekreationshotell Yyteri, Sipintie 1, 28840 Björneborg.

Du hittar oss som FPA:s serviceproducent i dessa områden under namnet:
Coronaria Turku (ryhmittymä) LAKU eller Coronaria Pori (ryhmittymä) LAKU.
Märk ut i din ansökan till FPA vilket verksamhetsställe som är närmare för dig (Åbo eller Björneborg)

Du behöver även för svenskspråkig service välja Coronaria från den finskspråkiga sidan i FPA:s sökmotor över serviceproducenter.

Anvisningar för ansökan: https://www.kela.fi/web/sv/familjerehabilitering.