Anpassningskurs för vuxna med MS (Multipel Skleros)

Anpassningskursen är avsedd för vuxna över 18 år med MS. Kursen hålls på svenska i en avkopplande hotell- och spa-miljö nära naturen. På kursen får du slappna av och fokusera på ditt välbefinnande till fullo. Som en FPA-tjänst är rehabiliteringen gratis för dig.

Vad innebär anpassningsträning för vuxna med MS? 

På anpassningskursen för vuxna med multipel skleros får du en avkopplande paus från vardagen i en hotell- och spa-miljö nära naturen samt viktigt kamratstöd från andra kursdeltagare. Anpassningsträningen är en systematisk rehabiliteringsverksamhet som stöder klientens anpassning till att leva med diagnosen och hjälper finna olika sätt att bygga en meningsfull vardag.

På kursen deltar max 10 klienter och 10 närstående. Deltagande i kursen bekostas av FPA, så kursen är helt gratis för kunden. Efter rehabiliteringsdagen kan du njuta av den fantastiska miljön och till exempel ta en kvällspromenad eller koppla av på spaet.

Kursen ger klienten

  • Resurser för vardagen
  • Avkoppling i en fantastisk miljö
  • Bättre kontroll över livet
  • Viktigt kamratstöd
  • Aktuell information om sjukdomen
  • Stöd i att förstå sjukdomens utmaningar
  • Hjälp och sätt att lösa eventuella praktiska problem

För vem är anpassningsträningen för vuxna med MS avsedd? 

Kursen är avsedd för vuxna över 18 år med behörig diagnos av multipel skleros. Dessutom ska personen ha tillräcklig självständig funktionsförmåga för att kunna röra sig under rehabiliteringen utan kontinuerlig assistans och delta i grupphabilitering.

Kurshelheten

I kursen ingår en 5 dagar lång rehabiliteringsperiod i hotell- och spa-miljö, inklusive logi och måltider. Om så önskas kan kunden också övernatta hemma och besöka rehabiliteringen endast om dagarna. En närstående vuxen kan delta i rehabiliteringen i 2 dagar i slutet av kursen.

Rehabiliteringen inkluderar också förhands- och uppföljningskontakter i början och slutet av kursen, samt mångsidiga temagrupper som leds av olika experter.

Var och när hålls kurserna?

Vi ordnar kurserna på spahotellet Holiday Club Caribia i Åbo. Man kan komma till våra kurser från var som helst i Finland.

Kurser ordnas under hela året. Du kan kontrollera datumen för kurserna i FPA:s kurssökning. Skriv "Coronaria" i sökfältet eller välj ”MS, anpassningskurs"i fältet Sjukdom.

Om du har några frågor kan du också ringa vår kundtjänst på 010 525 8801

Hur ansöker man om rehabiliteringen?

1. För att ansöka om rehabilitering behöver kunden ett läkarutlåtande B (som innehåller en rehabiliteringsplan) eller en medicinsk utredning med motsvarande information. Utlåtandet kan fås till exempel av den behandlande läkaren. Närmare information om hur man ansöker finns på FPA:s webbplats.


2. Ansökan till rehabiliteringen sker via FPA:s krävande medicinska rehabilitering med blankett KU 104r. En läkares B-utlåtande med rehabiliteringsplan ska bifogas till ansökan. Ange ”Coronaria” som serviceproducent.

3. Ansökan och bilagor skickas till FPA på adressen: FPA, PB 10, 00056 KELA.

Du kan också skicka ansökan via funktionen Meddelanden i e-tjänsten  (https://www.kela.fi/web/sv/mittfpa). Man loggar in i e-tjänsten med bankkoder eller mobilcertifikat. 

Om du behöver hjälp med att fylla i ansökningsblanketten kan du också ringa FPA:s rehabiliteringstjänst på numret 020 692 205.

Hos FPA:s rehabiliteringstjänst på numret 020 692 205 kan du också höra dig för om handläggningstiderna för ansökningarna och situationen för ditt eget beslut. Du kan också kontrollera den aktuella situationen på FPA:s webbplats: https://www.kela.fi/web/sv/handlaggningstid  (Välj "Rehabiliteringsbeslut” i rullgardinsmenyn).

Vi hjälper dig gärna i frågor som gäller ansökningsprocessen, se kontaktuppgifter längst ner på denna sida.

Kursernas experter

För det mångsidiga innehållet i kurserna svarar en mångprofessionell arbetsgrupp, som bland annat inkluderar en specialistläkare, en sjukskötare eller hälsovårdare, fysioterapeut, socialarbetare, samt en psykolog eller neuropsykolog.


för mer information

Riksomfattande servicenummer (Finskspråkig)
tel. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi


Vi ordnar kurserna på spahotellet Holiday Club Caribia i Åbo. 


Anpassningskurs för vuxna med MS (Multipel Skleros)

Du kan också skicka ett meddelande till oss så kontaktar vi dig.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.