Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

ADHD- tai ADD-diagnoosin omaavan lapsen sopeutumisvalmennus

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja lapsille, joilla on ADHD tai ADD-diagnoosi. Kurssi on perhekurssi ja sitä järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä. Kurssille voit osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä ADHD tai ADD-diagnoosin omaavan lapsen sopeutumisvalmennus on?

Sopeutumisvalmennuskurssi on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia arkeen ja sosiaalisiin suhteisiin
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle ADHD tai ADD-diagnoosin omaavan lapsen sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu?

Kurssi on tarkoitettu koulunsa aloittaville lapsille sekä alakoululaisille, joilla on diagnosoitu ADHD tai ADD. Lisäksi terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.

Yläkouluikäiset ADHD tai ADD-diagnoosin omaavat lapset ja nuoret voivat sopeutumisvalmennuskurssin sijaan hakea mm. yleis- ja neurologiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen.

Lisäksi: 

 • lapsella on kuntoutuksellisen tuen ja ohjauksen tarve.
 • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.
 • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

Mitä kurssi sisältää ja missä niitä järjestetään?

Kurssikokonaisuus sisältää kaksi (2) kuntoutusjaksoa, joiden kokonaiskesto on yhteensä 10 vuorokautta. Jaksot järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä Kempeleen Zemppi-Keskuksessa ja Nokian Scandic Edenissä. Kempeleen ja Nokian kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa.

Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat kuntoutukseen kurssin ajalle. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahakukenttään "Medifamilia" ja valitse Sairaus-hakukenttään "ADHD tai ADD".

ADHD tai ADD-diagnoosin omaavat lapset ja nuoret voivat sopeutumisvalmennuskurssin sijaan hakea myös esim. lasten ja nuorten yleis- ja neurologiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen. Lue lisää yksilökuntoutuksesta täältä.

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Kurssien asiantuntijat

Kuntoutuksen monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, joka hyödyntää neuropsykiatrisen kuntoutuksen erityisosaamista.

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Medifamilia".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.


Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Katja Irmola

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella

Liisa Pesola

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella

Katri Ojala

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella

Kempeleen kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku, hakusanalla: Medifamilia Oy / Oulu

Nokian kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Scandic Eden Nokia