Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Autismikirjon häiriön omaavan lapsen sopeutumisvalmennus

Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja autismikirjon häiriön omaaville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Kurssit järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä. Kursseille voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä autismikirjon häiriön omaavan lapsen sopeutumisvalmennus on?

Autismikirjon häiriön omaavan lapsen sopeutumisvalmennus on ryhmässä tapahtuvaa kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia arkeen ja sosiaalisiin suhteisiin
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta

Kenelle sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Autismikirjon häiriön omaavan lapsen ja nuoren sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu yli 4-vuotiaille, alle kouluikäisille, koulunsa aloittaville sekä ala- ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille, joilla on asianmukaisesti diagnosoitu autismikirjon häiriö. Lisäksi terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.

Kurssit jaetaan ja toteutetaan seuraavalla tavalla:

 • lievä tai keskivaikea autismikirjon häiriö (koulunsa aloittaville ja alakouluikäisille lapsille)
 • varhain alkanut tai vaikea-asteinen autismikirjon häiriö (yli 4-vuotiaille yläkouluikään asti)

Mitä kurssi sisältää ja missä niitä järjestetään?

Lievä tai keskivaikea autismikirjon häiriö

Kurssikokonaisuus sisältää kaksi (2) kuntoutusjaksoa, joiden kokonaiskesto on yhteensä 10 vuorokautta. Kurssit järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, Nokian Edenissä ja Kuopion Rauhalahdessa. Kurssit sisältävät majoituksen ja ruokailut. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta. Kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa.

Varhain-alkanut tai vaikea-asteinen autismikirjon häiriö

Kurssikokonaisuus kestää yhteensä 5 vuorokautta. Kurssit järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä Kempeleen Zemppi-Keskuksessa ja Kuopion Rauhalahdessa. Kurssit sisältävät majoituksen ja ruokailut. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta. Kurssit toteuttaa Medifamilia, joka on osa Coronariaa.

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahakukenttään "Medifamilia" ja valitse Sairaus-hakukenttään "Autismikirjon häiriö".

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Kurssien asiantuntijat

Kuntoutuksen monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, joka hyödyntää neuropsykiatrisen kuntoutuksen erityisosaamista.

Miten sopeutumisvalmennuskurssille haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Medifamilia".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.


Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero

p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Kempeleen kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Oulu

Kuopion kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Kylpylähotelli Rauhalahti

Nokian kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Medifamilia Oy/Scandic Eden Nokia