Coronarian fysioterapeutti työskentelemässä naisasiakkaan kanssa.

Coronaria luo yhtenäisen hoitomallin selkävaivoihin ensimmäisenä Suomessa

Ajankohtaista

Suomalaisista 80 prosenttia kärsii selkäkivuista elämänsä aikana. Coronaria haluaa hoitaa selkäkipuisia asiakkaitaan entistä paremmin ja kouluttaa fysioterapeuteilleen yhtenäisen hoitomallin, joka perustuu vahvaan tutkimusnäyttöön. 

Coronaria Kuntoutuspalvelut käynnisti Selkäspesialisti-koulutuksen fysioterapeuteilleen lokakuussa. Koulutuksen painopisteenä on fysioterapiasuunnitelman laatimisessa yksilöllisesti selkäkipuisille asiakkaille. 

Koulutuksessa fysioterapeutit saavat käytännön keinoja toteuttaa näyttöön perustuvaa fysioterapiaa. 

”Olemme uuden aikakauden alussa. Toteutamme nyt ensimmäisenä systemaattisesti mallin, josta on vahvin tutkimusnäyttö”, pääkouluttajana ja koulutuskokonaisuusvastaavana toimiva Coronarian OMT-fysioterapeutti Vesa Lehtola iloitsee.

Selkäspesialisti-koulutuksessa opetettavassa ICF-luokituksen mukaisessa arvioinnissa huomioidaan asiakkaan tilanne kokonaisvaltaisesti ja toiminnan haitan tutkimisen lisäksi potilaan kokonaistilanne selvitetään, kuten uskomukset selkäkivun vaarallisuudesta.

Coronarialla työskentelee joukko erittäin asiantuntevia ja jo ennestään vahvoja selkäkuntoutuksen osaajia. Koulutuksen myötä Coronarian fysioterapeutit osaavat tutkia selkäpotilaan monipuolisesti, ottaa asiakkaan tilanteen laajemmin huomioon ja laatia aiempaa yksilöllisemmin kuntoutussuunnitelman. Fysioterapian vaikuttavuuden arviointi helpottuu jatkossa yhteisten tutkimusmenetelmien ja -mittareiden käyttöönoton myötä. 

Toukokuuhun 2020 kestävässä koulutuksessa 34 Coronarian fysioterapeuttia koulutetaan 22 toimipaikalta. Tavoitteena on kouluttaa 100 terapeuttia vuoteen 2022 mennessä. 

80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista

Selkäkivuista kärsii 80 prosenttia suomalaisista elämänsä aikana, joten kyseessä on laaja ongelma.  

”Kipuun vaikuttavat tekijät ovat moniulotteisia. Esimerkiksi rakenteet, toiminnalliset liikemallit ja psykososiaaliset tekijät vaikuttavat. Fysioterapian myötä muun muassa selkäkipuisen kivut lievittyvät, toiminnat helpottuvat ja palautuminen paranee, kun nukkuminen on kivuttomampaa”, Lehtola kertoo.

Selkäkivuista kärsivän kannattaa hakeutua fysioterapiaan, koska fysioterapeutti ei pelkästään hoida selkäpotilasta jollakin tekniikalla, vaan toimii lisäksi muutoksen käynnistäjänä ja kannustajana omatoimiseen kuntoutumiseen.

”Monesti ihmiset tulevat fysioterapiaan silloin, kun kivut ovat jo sietämättömiä. Fysioterapiaan kannattaisi hakeutua jo, kun huomaa toistuvasti arjessaan selän väsymiseen tai kipuun liittyviä oireita”, Lehtola painottaa.

Lisätietoja:

Coronaria Kuntoutuspalvelut
Vesa Lehtola
Fysioterapeutti OMT, FT, OMT-kouluttaja
044 556 0865
vesa.lehtola@coronaria.fi

Coronaria Kuntoutuspalvelut
Essi Järvinen
Tuotepäällikkö
040 486 5816
essi.jarvinen@coronaria.fi