NHL-joukkue Columbus Blue Jackets treeneissä 2019

Paremmasta unesta virtaa NHL-jäille

Ajankohtaista

Coronaria Uniklinikan unilääkäri Henri Tuomilehto valmentaa NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsia uniasioissa ja on pestissä ensimmäinen laatuaan. Muissa Pohjois-Amerikan liigan joukkueissa ei tehdä näin paljon unen ja palautumisen eteen.

Syyskuussa 2018 Henri Tuomilehto kävi tapaamassa Columbus Blue Jackets -joukkuetta ensimmäisestä kertaa ja teki jokaiselle pelaajalle unitutkimukset sekä tulosten pohjalta henkilökohtaisen suunnitelman unen parantamiseksi.

Tavoitteena oli pelaajien unen pidentäminen ja päivän rytmittäminen paremmin, mikä edesauttaa luonnollista nukahtamista.

Kun Tuomilehto alkuvuodesta palasi Columbukseen tarkastuskäynnille katsomaan, ovatko uniasiat edistyneet, perillä odotti hyviä uutisia. Pelaajat olivat ottaneet unilääkärin vinkit tosissaan, ja heidän uniaikansa olivat pidentyneet puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. He tunnistavat nykyään, milloin pitää mennä nukkumaan ja myös malttavat tehdä sen.

”Nuoret pelaajat ovat säntillisiä ja olivat lähteneet tekemään juttuja ja uni oli parantunut. Heillä oli myös tunne, että vireystaso on selvästi parempi. Sekä pelaajat että valmennusjohto olivat tyytyväisiä”, Tuomilehto kertoo.

Columbus Blue Jackets pelaamassa 2019

Sen lisäksi, että pelaajien vireystila ja sitä kautta pelaaminen on kehittynyt, on kyseessä myös psykologinen asia. Kun kevät etenee pidemmälle ja pudotuspelit alkavat, jokainen joukkue alkaa väsyä.

Columbus Blue Jacketsilla on tämän suhteen etulyöntiasema, koska he tietävät, ettei heitä väsytä niin paljon kuin muita. Mikään muu NHL-joukkue ei nimittäin näin kokonaisvaltaisesti huomioi ja keskity unen sekä palautumisen parantamiseen.

”Näillä pelaajilla ja valmennusjohdolla on nyt paljon infoa siitä, kuinka nukkua paremmin. Se auttaa myös henkisesti”, Tuomilehto painottaa.