Posio mukaan suolistosyövän seulontatutkimukseen ensimmäisten kuntien joukossa

Ajankohtaista

Coronaria järjestää Posiolla ennaltaehkäisevän suolistosyövän seulonnan yli 60-vuotiaille ensimmäisten kuntien mukana. Kuntalaisille maksuttoman seulonnan avulla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hoitotulokset parempia.

Suolistosyöpä on maamme kolmanneksi yleisin syöpä ja siihen sairastuu vuosittain yli 3000 henkeä. Suolistosyöpä saattaa olla aluksi jopa oireeton, minkä vuoksi ilman seulontaa suolistosyöpä on vaikea havaita varhaisessa vaiheessa. Seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen, ja syöpä voidaan vielä ehkäistä. Nykytietämyksen mukaan seulonnan avulla suolistosyöpäkuolemista voidaan estää noin joka kuudes.

”Olemme Suomessa kymmenes kunta, joka lähtee tähän vapaehtoiseen seulontaan mukaan. Haluamme aktiivisesti tarjota posiolaisille terveydenhuollon ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotta kuntalaiset voisivat mahdollisimman hyvin. Toissa vuonna osana Posio Liikkuu -hanketta tarjosimme posiolaisille maksutta Nightingale Healthin verikokeet, joista pystyttiin tutkimaan sairastumisriskiä diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Silloin löydettiin jopa useita henkilöitä, jotka eivät edes tienneet sairastavansa kyseisiä tauteja ja hoitotoimenpiteet voitiin käynnistää välittömästi. Tällä suolistosyövän seulonnalla toivomme saavuttavamme kansanterveydelle yhtä merkittäviä tuloksia ja tunnistamaan mahdolliset solumuutokset jo varhaisessa vaiheessa”, Coronaria Posion yksikönjohtaja Janne Lehtimäki kertoo.

Kaikille yli 60-vuotiaille posiolaisille lähetetään kirje, jossa on kutsu seulontaan, tietoa seulonnasta ja tarkat ohjeet näytteenottoon. Testi tehdään itse kotona ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse. Seulontatestissä positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman kuntansa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Seulontakeskuksena toimii Fimlab Laboratoriot Oy Tampereella. Seulontakeskus lähettää kutsut, analysoi näytteet ja lähettää seulottavalle kirjallisesti seulontatestin tuloksen. Kunta järjestää kolonoskopiat omien käytänteidensä mukaisesti.