Mummu pelaa bingoa

Toiminnallisuutta edistävä SävelSirkku ahkerassa käytössä Coronariassa

Ajankohtaista

SävelSirkkua käyttää Coronariassa yhteensä 30 ikäihmisten hoivakotia. Kaikissa kodeissa tavoitteena on SävelSirkun päivittäinen käyttö ja minimissään kaksi ohjattua liikunnallista tuokiota.

Syksyn aikana eniten SävelSirkkua on käyttänyt Coronaria Kotikylä Cajanus Kempeleessä, jossa esimerkiksi marraskuussa järjestettiin keskimäärin kahdeksan liikuntatuokiota päivässä. Kun yhden tuokion kesto on 5–8 minuuttia kerrallaan, se tarkoittaa noin tuntia toiminnallisuutta päivässä kaiken muun viikko-ohjelman lisäksi.

SävelSirkun käyttö lähtee siitä, että ikäihmisten palvelukodeissa Coronaria Kotikylissä kiinnitetään huomiota aktiivisuuteen ja toiminnallisuuteen. Kotikylien arvot ovat nimittäin toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja turvallisuus. Toiminnallisuus tarkoittaa aktiivista arkea, joka rakentuu jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti laaditusta hoito- ja kuntoutumissuunnitelmasta sekä harjoitteluohjelmasta.

Toiminnallisen arjen ikäihmisten palvelukodeissa mahdollistaa osaltaan SävelSirkku, johon kuuluu tuhansien musiikki- ja ääniohjelmien arkisto ja ohjauksellisesti pitkälle valmistellut tuokiopohjat ryhmätoimintaan. Se auttaa sekä asukkaita että hoitajia, kun työaika käytetään asiakkaan hyödyksi asiantuntijoiden tekemien ohjelmaehdotusten avulla.

Coronaria Hoivan palvelujohtaja Katriina Niemelä kertoo, että kun Coronaria lupaa toiminnallista arkea ja yhteisöllisyyttä, SävelSirkku auttaa sen toteutumisessa arjessa.

”Asiakkaiden mielen virkistykseksi ja hoitajien on helppo järjestää SävelSirkun avulla vaihtelevaa tekemistä. Hoitajat elävät hektistä arkea ja tarvitsevat työkalun, joka edesauttaa toiminnallista arkea. SävelSirkun avulla on helppo järjestää ryhmä, kun ei tarvitse itse miettiä alusta saakka sisältöä.”

SävelSirkun sisältöä ovat muun muassa vuorovaikutusta tukevat ohjelmat kuten liikunta, pelit, muistelu ja yksittäiset musiikkikappaleet. Kotikylien asukkaat voivat kuunnella tuokiota ja musiikkia ryhmässä ja itsenäisesti.

Coronarian kaikissa hoivakodeissa tavoitteena on SävelSirkun päivittäinen käyttö ja minimissään kaksi ohjattua liikunnallista tuokiota. Jo nyt päivittäin tai lähes päivittäin SävelSirkkua käytetään Kempeleen Cajanuksentien lisäksi Kuusamon Kotirannassa, Lahden Tuulikodissa, Muhoksen Helminkodissa, Riihimäen Kristallikodissa, Marinkaisten Villa Mariassa, Kausalan Iltatuulessa, Lahden Lepolankadulla ja Mikkelin Tupalassa.