Unilääkäri Henri Tuomilehto, Coronaria.

Unilääkäri Henri Tuomilehto sadan terveysalan vaikuttajan joukossa

Ajankohtaista

Coronaria Uniklinikan unilääkäri Henri Tuomilehto on valittu Mediuutisten sadan tärkeimmän terveysalan vaikuttajan joukkoon. Tuomilehto valittiin uudistajat-kategoriaan.

”Hyvältä tuntuu henkilökohtaisesti ja uniasian takia. Valinta korostaa sitä tunnetta mikä viimeisten vuosien aikana on tullut, että unihäiriöiden hoitoa on alettu arvostaa ja uniongelmat tunnistetaan yhä paremmin”, Tuomilehto iloitsee.

Tuomilehdon alkaessa perehtyä viisitoista vuotta sitten unihäiriöiden hoitamiseen, uniasiat eivät kiinnostaneet juuri ketään.

”Nyt on päässyt tähän tilanteeseen, että unesta puhutaan paljon. Kun tulee tunnustusta, se kertoo siitä, että ajat ovat muuttuneet.”

Uniongelmat ovat nousseet suuremmaksi puheenaiheeksi viime aikoina muun muassa siitä syystä, että unihäiriöt ovat yleistyneet ja koskevat melkein jokaista lääkäriä päivittäin. Ne ovat arkipäivää vastaanotoilla ja ihmisten elämässä.

”Ajat ja sairaudet muuttuvat. Vanhoihin sairauksiin on keksitty parannus ja ne ovat menneet pois. Uusia on tullut tilalle.”

Tunnustus työstä uniapnean parissa

Tuomilehdon valinta perustui hänen tekemäänsä työhön, kun hän oli mukana laatimassa uudet kansainväliset suositukset painonpudotuksen hoidoista uniapneapotilailla.

”Tavoitteena oli tuoda tutkimustietoa kentälle ja luoda käytännön vinkit jokapäiväiseen työhön uniapneapotilaita hoitaville lääkäreille. Painonpudotus on äärimmäisen tärkeä näille uniapneapotilaille.”

Tuomilehto ei ollut perheensä ainoa listalle valittu, sillä hänen isänsä Jaakko Tuomilehto pääsi listalle myös mukaan. Vanhempi Tuomilehto on kansanterveystieteen emeritusprofessori Helsingin yliopistossa ja diabeteksen ehkäisyn tutkijana uranuurtaja, joka sai työstään tänä vuonna myös Euroopan diabetestutkijayhdistyksen EASD:n Claude Bernard -tunnustuspalkinnon.

”Oli hauska yhteensattuma, että olemme isän kanssa molemmat listalla. Laitoin kyselyä Mediuutisille, onko aiemmin listalla yhtä aikaa ollut isä ja poika. Meidän perheemme on antanut paljon Suomen lääketieteelle”, Tuomilehto naurahtaa.

Tutustu sadan terveysalan vaikuttajan listaan.