Etäkuntoutus tuo videoyhteyden avulla korkeatasoiset kuntoutuspalvelut kaikkialle, jopa kotiin!

Olemme ensimmäisten joukossa Suomessa hyödyntämässä virtuaalitodellisuutta puhe- ja toimintaterapiakuntoutuksessa

Ajankohtaista Caset

Virtuaalitodellisuus puheterapeutin työkaluna

Virtuaalisessa kuntoutuksessa hyödynnetään teknologian avulla erilaisia virtuaaliympäristöjä. Sitä voidaan hyödyntää joko kasvokkain tai etänä tapahtuvassa kuntoutuksessa. Virtuaaliympäristön avulla voidaan systemaattisesti arvioida, mitata ja kuntouttaa henkilön toimintaa vaikuttamalla ärsykeolosuhteisiin, joita on vaikea kontrolloida reaalimaailmassa. Virtuaaliympäristössä voidaan tuottaa käyttäjän kokemusmaailmaan mukaansatempaavia kolmiulotteisia ärsykkeitä, joiden avulla voidaan seurata käyttäytymistä sekä arvioida suorituskykyä.

PILOTOINNIN TARKOITUS ON SELVITTÄÄ VIRTUAALITODELLISUUDEN SOVELTUMISTA PUHETERAPIASSA HARJOITELTAVIEN TAITOJEN ALUSTAKSI

Coronaria on tehnyt pilottiyhteistyötä Peili Vision Oy:n kanssa. Pilotoinnin tarkoituksena on ollut selvittää virtuaalitodellisuuden soveltumista puheterapiassa harjoiteltavien taitojen alustaksi. Puhe- ja toimintaterapeutit ovat päässeet kokeilemaan virtuaaliympäristöjä ensin itse ja sen jälkeen esittelemään niitä soveltuville asiakasryhmille. Käytössämme on Samsungin Galaxy puhelin ja tabletti sekä Samsung Gear VR powered by Oculus –virtuaalilasit. Peili Vision loi pilottivaiheessa viisi virtuaaliympäristöä: keittiön, aulan, varaston, kirjaston ja tyhjän huoneen. Jokaiseen ympäristöön voi valita haluamansa esineet, asiakkaan harjoiteltavan sanaston mukaan. Pilottivaiheessa tehtävänä on etsiä tilasta halutut kohteet mahdollisimman nopeasti. Ohjelma mittaa ajan ärsykkeen esittämisestä eli sanan ilmestymisestä ruudulle, siihen kun käyttäjä paikantaa kohteen huoneesta.

KOKEMUKSET INNOSTAVIA

Kokemukset virtuaalisesta kuntoutuksesta ovat positiivisia: asiakkaat ja perheet ovat olleet innoissaan! Asiakkaat ovat tottuneet laseihin nopeasti ja harjoitusta on tullut huomaamatta. Virtuaalimaailma on tuntunut jännittävältä: se imaisee mukaansa ja käyttäjä tuntee olevansa oikeasti toisessa todellisuudessa. Vuorovaikutus terapeutin kanssa säilyy virtuaalimaailmassa, sillä terapeutti jakaa kokemuksen asiakkaan kanssa sekä pystyy seuraamaan asiakkaan suoriutumista tabletilta reaaliajassa.

JATKOKEHITYSTYÖ

Antamamme palautteen perusteella Peili Vision on luonut uusia virtuaaliympäristöjä, lisännyt sanastoa ja mikä parasta luonut uusia toiminnallisuuksia. Jatkossa eri ympäristöissä voi harjoitella monipuolisesti sana- ja käsitevarastoa, puheen ja ohjeiden ymmärtämistä, muistia, lukitaitoja, toiminnanohjausta ja sosiaalisia tilanteita.

Uudet teknologiat – VR mukaan lukien - ovat tulossa tutuiksi suurelle yleisölle. Coronaria on ensimmäisten joukossa Suomessa hyödyntämässä niitä puhe- ja toimintaterapiakuntoutuksessa!

Esimerkkejä virtuaaliympäristöistä

Coronaria kuntoutus- ja terapiapalveluiden virtuaaliympäristö kuvattuna.
Coronaria kuntoutus- ja terapiapalveluiden lastenhuoneen virtuaaliympäristö kuvattuna.