Vanhempi nainen jumppaa fysioterapeutin kanssa

Coronaria liikuttaa Suomen senioreita jälleen

Ajankohtaista

Liikkumisen, lihasvoiman ja yleisen toimintakyvyn heikentyminen vaikuttaa seniorin itsenäiseen suoriutumiseen, sosiaaliseen osallistumiseen sekä mielialaan. Ikäihmisten olisi hyvä harrastaa liikuntaa, koska se edistää terveenä, itsenäisenä ja toimintakykyisenä pysymistä.

Suomessa on tällä hetkellä yli miljoona yli 65-vuotiasta. Heistä suurin osa asuu kotona ilman ulkopuolisia palveluita, ja alle kymmenen prosenttia kotona asuvista tarvitsee säännöllistä apua kuten kotihoitoa selviytyäkseen. Monella on kuitenkin toimintakyvyn haasteita, ja useat kotona asuvat ja kohtalaisesti siellä pärjäävät ikäihmiset hyötyisivät kuntoutuksesta, jolla taattaisiin useampia toimintakykyisiä vuosia pidemmälle vanhuuteen. 

Ikääntyessä lihasmassan ja- voiman pienentyessä sekä yleisen toimintakyvyn heikentyessä kaatumisriski kasvaa, ja liikkumisongelmien lisääntyessä iäkäs ihminen kokee helposti yksinäisyyttä, kun sosiaaliset kontaktit ja kodin ulkopuoliset tapaamiset vähenevät.

Mielialanvaihteluja voi esiintyä useammin ja masennus voi alkaa vaikuttamaan arkeen, elämiseen ja osallistumiseen. Myös muistamisen ongelmat voivat heikentää toimintakykyä merkittävästi.

”Liikunta edistää seniorin terveenä, itsenäisenä ja toimintakykyisenä pysymistä sekä aktiivista roolia omassa arjessa. Liikunnalla on myös seniorin sosiaalista vuorovaikutusta, mielen vireyttä ja muistia edistävä vaikutus. Parempi kunto edesauttaa nopeampaa toipumista myös tapaturman tai sairastumisen jälkeen. Fyysisen kunnon kehittäminen kannattaakin aloittaa ennaltaehkäisevästi”, fysioterapeutti ja projektipäällikkö Essi Järvinen kertoo.

11 paikkakunnalla jumpataan

Coronaria järjestää jälleen Kaikki Suomen seniorit jumppaa -tapahtumia ympäri Suomea 10. lokakuuta. Jumpat pidetään Kuopiossa, Rovaniemellä, Naantalissa, Joensuussa, Varkaudessa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Savonlinnassa, Äänekoskella, Outokummussa ja Uudessakaupungissa.

Tavoitteena on, että seniorit pysyisivät terveinä ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään. Liikunnan avulla ikäihmiset voivat parantaa elämänlaatua kaikilla elämän osa-alueilla.

Paikkakunnat ja ajat

Kuopio kello 13–15, Torikatu 19 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Rovaniemi kello 12–14, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Lapinkävijäntie 3

Naantali kello 11–13, Henrikinkatu 12 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Joensuu kello 12–14, Niinivaarantie 52 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Varkaus kello 12–14, Pirnankatu 4 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Hämeenlinna 12–14, Raatihuoneenkatu 27 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Kotka 12–14, Kirkkokatu 21 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Savonlinna 12–14, Olavinkatu 60 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Äänekoski 12–14, Torikatu 5 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Outokumpu kello 10–12, Suutarinkatu 9 (Coronaria Kuntoutuspalvelut)

Uusikaupunki kello 10–12, Uudenkaupungin työväentalo, Ylinenkatu 12

Lue lisää kampanjasivulta ja Facebookista.

Lisätietoja:

Essi Järvinen
Projektipäällikkö, TtM, fysioterapeutti
040 4865 816
essi.jarvinen@coronaria.fi