Ramin Akhi kutsuttiin linnanjuhliin

"Kaverit sijoitettiin Teksasiin ja Floridaan, minut Suomen Rovaniemelle"

Ajankohtaista

Hammaslääkäri Ramin Akhi, 31, saapui Rovaniemelle lokakuussa 2005. Oli pimeää ja satoi räntää. Netti oli osannut kertoa, että Rovaniemi on pohjoisessa.

"Olihan se aikamoista", Ramin naureskelee nyt. "UNCHR poimi Kuubasta, missä silloin olimme, pakolaisia eri maihin. Kavereitani sijoitettiin Teksasiin ja Floridaan. Kertoivat, miten oli lämmintä, aurinkoista ja mukavaa. Kuubassa opitulla espanjalla pärjäsi. Minä asuin kolmen kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta, ja bussilla pääsi majoituksesta kaupungille pari kolme kertaa aamupäivällä ja pari kolme kertaa iltapäivällä. Enkä puhunut suomea."

Ramin päätti, ettei jää itkemään sijoituspaikkaansa. Sosiaalinen nuorimies huomasi, että jos uudesta kotimaasta puuttuikin aurinkoa ja lämpöä, täällä oli paljon muuta. Hän päätti kotoutua ja tilasi Helsingin Sanomat oppiakseen suomen kieltä.

"Luin uutisia espanjaksi, englanniksi ja äidinkielelläni darilla. Kun löysin Hesarista samasta aihepiiristä kertovan jutun, jonka olin lukenut muulla kielellä, suomen sanat tulivat pikkuhiljaa tutuiksi. Onnistuin lopulta lukemaan myös Kelan päätöksiä."

Opinpolku alkoi maahanmuuttajille tarkoitetusta valmistavasta ammattikoulutuksesta. Se oli hyvä alku, mutta ei tyydyttänyt akateemisesta urasta haaveilevaa miestä.

"Sanoin haluavani hammaslääkäriksi, mutta minulle sanottiin sen olevan tosi vaikeaa. Etenkin kun ei ole lukiota pohjalla."

Ramin ei antanut periksi. Hän muutti Helsinkiin ja opiskeli ensin hammasteknikoksi. Päivisin hän oli ammattikoulussa, iltaisin hän kävi iltalukiota. Jossakin välissä mies ennätti hankkia taksilupakirjan ja ajoi taksia Espoossa viikonloppuisin. Vuonna 2009 hän pyrki ensi kertaa hammaslääketieteelliseen sekä yliopistoon lukemaan biokemiaa. Biokemia tärppäsi ensiksi, hammaslääketieteellinen vuonna 2012. Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon Ramin saavutti 2016.

"Kävi hyvin. Vierailin Yhdysvalloissa tapaamassa pakolaisleiriltä Kuubasta muualle sijoitettuja kavereitani. He työskentelivät lentokentällä ja sekalaisissa töissä. Suomessa jokainen, jolla on halua, saa mahdollisuuden kouluttaa itsensä. Suomeen ja Rovaniemelle sijoittaminen osoittautui minulle kaikesta huolimatta onnenpotkuksi", Ramin sanoo.

"Teillä oli sisällissota 100 vuotta sitten, mutta olette kuitenkin onnistuneet pääsemään pitkälle. Suomessa jokaisella on mahdollisuus menestyä. Sanoin kavereilleni Yhdysvalloissa, että se todellinen American Dream on täällä."

Ramin aikoo jatkaa opiskelua työnteon ohella. Hän työskentelee Coronaria Dentissa Oulussa, Oulun kaupungilla ja yliopistolla.

"Minusta on mahtavaa, kun voin yhdistää tutkimuksen ja potilastyön. Minulle sellainen ainakin sopii", hän vakuuttaa.

Keskiviikkona Ramin pukeutuu frakkiin. Hänet puolisoineen on kutsuttu Linnaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vuoden pakolaismieheksi tänä vuonna valittu Ramin sanoo kutsun olevan suuri kunnia.

"Varsinkin kun se tuli Suomen suurena juhlavuotena".