Isä ja poika kävelevät aurinkoisessa metsässä, reput selässä

Kesä ja perhekäynnit LAKU-kuntoutuksessa

LAKU-perhekuntoutus

Kesäaikana LAKU-käynnit toteutuvat normaalisti, jos se vain on perheiden aikataulujen ja lomasuunnitelmien kannalta mahdollista. Kesäaika itseasiassa jopa mahdollistaa useiden perheiden kanssa sen, että esimerkiksi perhetapaamisia pystytään toteuttamaan tavallista useammin. Tämä on meille lakulaisille aivan mahtava uutinen!

Perhetapaamisia LAKU:ssa toteutetaan ympäri vuoden perheen aikataulut huomioiden. Perhetapaamiset voivat sijoittua kotiin, ulkoilumaastoihin, erilaisiin harrastuskokeiluihin, vastaanotolle tai oikeastaan mihin ympäristöön tahansa. Perhekäynnit ovat meille työntekijöille ihania mahdollisuuksia päästä tutustumaan perheisiin uudella tavalla. Monesti juuri perhekäynneillä esimerkiksi perheiden mahtava huumorintaju ja perheiden muut valloittavat ominaisuudet tulevat meille parhaiten tutuiksi! Perhekäynnit ovat meille työntekijöille myös erittäin arvokkaita käyntejä, koska niiden aikana me pääsemme tutustumaan juuri kullekin perheelle tärkeisiin toimintoihin ja tukemaan perheitä sellaisissa tilanteissa, mitä myös arjessa saattaa tulla vastaan.

No mitä nämä tilanteet sitten voivat olla? Perhetapaamisten aikana esille voi nousta esimerkiksi sisarusten välisiä erimielisyyksiä, ohjeiden noudattamisen haasteita, väärinymmärryksiä, keskittymisvaikeuksia tai tunteiden säätelyn onnistumisen vaihtelevuutta. Nämä tarjoavat hienoja mahdollisuuksia siihen, että voidaan yhdessä perheen kanssa miettiä, miten esimerkiksi omaa toimintaa tai ympäristöä voitaisiin muokata, jotta vastaavanlaiset tilanteet sujuisivat jatkossa eri tavalla.

Neuvot käytäntöön perhekäyntien aikana

Perhekäyntien aikana pystytään mukavasti vahvistamaan ja siirtämään käytäntöön vanhempien ja lapsen omilla käynneillä käsiteltyjä asioita. Esimerkiksi lapsen kanssa enemmän työskennellyt työntekijä pystyy käynnin aikana palauttamaan lapsen mieleen käynneillä käsiteltyjä asioita, vaikka tunnesäätelyyn liittyen, ja samalla pystytään ohjaamaan vanhemmille käytännössä, miten jatkossa tukea lasta vastaavissa tilanteissa. Paitsi auttamaan haastavissa tilanteissa ja miettimään, miten niissä voitaisiin jatkossa toimia toisella tavalla perhetilanteet toimivat loistavana hetkenä myös nostaa esille onnistumisia. Onnistumisia siinä, missä asioissa on kehitytty ja onnistumisia siitä, mitä vahvuuksia perheessä kokonaisuutena ja perheenjäsenissä yksilöinä on koko ajan jo ollutkin.

Päällimmäisenä jäänyt mieleen yhdessä vietetty aika

Kuluneen kesän aikana olemme LAKU:n perhekäynneillä tähän mennessä ennättäneet perheiden kanssa muun muassa leipomaan sokkona muffinsseja, kehittämään yhdessä uudenlaisen kroketin, pelaamaan mölkkyä, käymään Flowparkissa, tekemään yhdessä esitelmän ADHD:sta, olemaan mukana perheen yhdessä suunnittelemissa olympialaisissa ja pääsemään mukaan perheen ihka ensimmäiselle keilausreissulle. Paitsi mahdollisuus yhteistyön ja tavoitteissa edistymisen vahvistamiseksi, ovat perhekäynnit ennen kaikkea perheelle mukava hetki ja mahdollisuus pysähtyä arjessa sille suunniteltuna hetkenä. Erityisesti perheen lapsille ja oikeastaan myös aikuisillekin parhaiten perhekäynneistä jää monesti mieleen mukava yhdessä vietetty aika, hauskuus ja mukavat onnistumisen kokemukset. Usein perheiltä tulee kuultua myös, että tällaiseen pitäisi löytyä aikaa arjesta useamminkin.

Nähdään perhekäynneillä edelleen siis jatkossakin, niin kesällä, syksyllä kuin talvellakin! Aurinkoista ja ihanaa kesää kaikille perheille!

Perhe keskustelee keltapaitaisen naisen kanssa.

LAKU-perhekuntoutusta ympäri Suomen

Järjestämme neuropsykiatrisen diagnoosin saaneille 5-15-vuotiaille lapsille LAKU-perhekuntoutusta ympäri Suomen. Kuntoutukseen voi osallistua mikäli lapsella on ADHD-, ADD-, tai autismikirjon diagnoosi. Kuntoutus on Kelan kustantamaa.

Tutustu LAKU-perhekuntoutukseen