Naisasiakas ja kaksi terapeuttia keskustelevat

Kuntoutusta ihmiseltä ihmiselle

AsiakastarinaFysioterapiaToimintaterapia

Puolitoista vuotta sitten aivoverenvuodon seurauksena toispuolihalvaantunut Pirjo Suvanne on saanut fysio- ja toimintaterapialla arjen sujumaan.

Noin puolitoista vuotta sitten Pirjo Suvanne, 58 sai aivoverenvuodon, jonka seurauksena hänen oikea kätensä ja jalkansa halvaantuivat. Tuolloin hän ei voinut kävellä eikä liikuttaa pyörätuoliakaan itse.

”Kädet ja jalat olivat kuin kivet. Aivan velttona rötköttivät. Nukkumaan mennessä jalka tuntui jääpalalta eikä sitä tunnistanut omakseen”, Suvanne kuvailee.

Kuukauden kuluttua halvauksesta Suvanne pääsi OYS:n kuntoutusosastolle Ouluun kuudeksi viikoksi. Huhtikuussa hän palasi kotiin ja fysio- ja toimintaterapeutti kävivät hänen luonaan terveyskeskuksesta.

Kesäkuussa 2017 Suvanne sai maksusitoumuksen ja fysioterapeutti Riitta Tiainen Coronaria Teramerelta aloitti hänen kanssaan kuntoutuksen. Kun elokuussa Kelalta tuli päätös kuntoutuksesta, alkoi myös toimintaterapeutti Sanni Jörgensen käymään Coronaria Teramerelta.

Pirjo Suvanne ja Riitta Tiainen
Pirjo Suvanne on ollut tyytyväinen yhteistyöhön fysioterapeuttinsa Riitta Tiaisen kanssa.

Olohuoneestani on tullut kuntosali

Pirjo Suvanteen kuntoutus on edistynyt hyvin. Siihen on auttanut selkeä tavoite: työelämään palaaminen esikoulun opettajaksi.

Kun fysioterapeutti Riitta Tiainen on käynyt kolme kertaa viikossa ja toimintaterapeutti Sanni Jörgensen kaksi kertaa viikossa Suvanteen luona kuntouttamassa, on tulosta alkanut syntyä. Lisäksi Suvanteen omaisten ja lähipiirin tuki on ollut hänelle kuntoutusprosessissa erittäin tärkeä. He tukevat, mutta eivät tee hänen puolestaan askareita.

Tällä hetkellä käsi toimii jo ja sillä Suvanne pystyy hoitamaan kotiaskareita. Käden kuntoutumiseen hän onkin tyytyväinen.

”Kun yksin asun, on paljon helpompaa toimia nyt kuin silloin ensi alkuun”, Suvanne kertoo.

Myös liikkuminen on helpottunut eikä hän tarvitse enää rollaattoria, mutta kävelyssä on silti paljon tekemistä. Se turhauttaa välillä, mutta Suvanne kehuu fysioterapeutti Tiaista siitä, että hän jaksaa valaa uskoa kävelemiseen.

”Riitan kanssa on kävelty paljon. Keittiöön ja olohuoneeseen edes takaisin. Ja venytelty ja potkittu palloa. Toimintaterapiassa Sannin kanssa olemme tehneet muun muassa sorminäppäryys- ja tasapainoharjoitteita. Olohuone alkaakin näyttää kuntosalilta, kun täällä on Wiin tasapainolauta, steppilauta, kuminauhat ja jumppaa varten keppi”, Suvanne naurahtaa.

toimintaterapeutti Sanni Jörgensen ja Pirjo SuvannePirjo Suvanne ja Sanni Jörgensen

Yhteistyö terapeuttien kanssa onkin sujunut hyvin, mikä on kuntoutuksen onnistumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Ilman hyvää vuorovaikutusta ei tule edistymistä. Koska Jörgensen ja Tiainen työskentelevät saman katon alla Coronaria Terameressä, se helpottaa kuntoutusprosessia. He voivat helposti vaihtaa tietoja kuntoutuksen etenemisestä ja jakavat yrityksen saman arvopohjan, joka on antaa kuntoutusta ihmiseltä ihmiselle.

Tämä on näkynyt Pirjo Suvanteelle niin, että hän on itse päässyt vaikuttamaan kuntoutuksen sisältöön.

”Kumpikin on henkilönä sellainen, että heihin voi luottaa ja heidän kanssaan voi jutella. He ovat uskonvalajia ja jaksavat rohkaista yrittämään. Sitä jaksaakin yrittää, kun näkee terapeutteja. Se kannustaa”, Suvanne iloitsee.