
Tassutellen kohti yhteisiä tavoitteita — eläinavusteisuus lasten ja nuorten toimintaterapiassa
Usein toimintaterapiasta hyötyvät lapset ovat terapian aikana itselleen hyvin vaikeiden asioiden äärellä, myös motivaatio, voimavarat ja itsetunto voivat olla vähissä ja terapia voi tuntua jo ajatuksen tasolla ylitsepääsemättömän vaikealta. Kuten lapsille ja nuorille pyrin yleensä selventämään, on toimintaterapiassa yleisestikin tarkoitus harjoitella niitä vaikeita asioita, mutta mukavien, merkityksellisten toimintojen kautta aina kun se on vain mahdollista. Yksi mahdollisista menetelmistä voi olla eläinavusteisuus.
Itselleni eläinavusteisuus on kulkenut mukana koko työurani ajan. Aloitin itseasiassa jo ennen toimintaterapeutin töitä hyväntekeväisyysjärjestö Karva Kaverit Ry:n kautta jakamaan iloa eläinten kanssa toimimisesta sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät syystä tai toisesta pysty itse lemmikkiä omistamaan. Urani aikana olen työskennellyt niin hevosten, ponien, kanin, marsujen kuin koirienkin kanssa asiakastyössä ja onpa eläinavusteisuutta tullut toteutettua myös asiakkaiden omien kissojen kanssa. Tällä hetkellä itselläni on käytössä työparina koira.

Millaisten haasteiden kanssa eläinavusteisuudesta voi olla hyötyä?
Kuten muidenkin menetelmien kohdalla, kenttä on hyvin laaja. Usein yksi suurimmista eduista on tämän työskentelytavan motivoivuus. Monet lapset ja nuoret, joille terapia muutoin tuntuu turhalta, vastenmieliseltä ja pakolta, voivat saada eläimen kautta motivaation harjoitella itselleen vaikeita taitoja.
Motoristen taitojen harjoittelu
Motoristen taitojen kohdalla voi usein olla luontevampaa, rennompaa ja innostavampaa aloittaa harjoittelu koiran kanssa. Lähteä liikkeelle erilaisissa ympäristöissä, kiipeillä kiville, tasapainoilla nameja piilotellen tai esimerkiksi solmia koiralle narulelua.
Tunne-, itsesäätely- ja vuorovaikutustaidot
Monen ihmisen kohdalla eläimen kanssa on helpompaa harjoitella tunne-, itsesäätely- ja vuorovaikutustaitoja, sillä eläin toimii luontaisesti ihmisen tunteiden ja käyttäytymisen peilinä, reaktiot ovat välittömiä ja aitoja eikä eläin tuomitse sinua. Monen on myös helpompaa huomioida eläimeltä tuleva reaktio, kuin vastaava reaktio ihmiseltä.
Rauhoittava vaikutus
Usein eläimen läsnäolo, pyyteetön kohtaaminen ja aito ilo kohdatessa, rauhoittavat ja lievittävät mm. ahdistuksen tunteita, minkä vuoksi useat psyykkisesti oireilevat asiakkaat kokevat toimimisen eläimen kanssa motivoivana ja palkitsevana. Eläin ei tuomitse sinua sen mukaan oletko tehnyt koulutehtäväsi, jättänyt noudattamatta aikuisten ohjeita tai miltä näytät, kuulostat tai miten pukeudut. Vain se, miten kohtelet eläintä ja miten olet valmis ottamaan sen vastaan, on sille merkityksellistä. Eläimen kanssa ei tarvitse esittää mitään roolia vaan voit olla aidosti oma itsesi koiran kanssa.
Prosessitaidot
Eläimen kanssa toimiminen voi tuoda ns. “positiivisen pakon” suunnata ja ylläpitää tarkkaavaisuuttaan, sillä esimerkiksi erilaisilla temppuradoilla koiraa ohjatessa, jos tarkkaavaisuus herpaantuu, niin koira voi lähteä esimerkiksi nuuskimaan ihan muita asioita sen sijaan, että menisi sinne, mihin sitä oli tarkoitus ohjata. Myös erilaisten toimintojen suunnittelu ja toteutus, tukevat prosessitaitojen kehittymistä. Näiden onnistumisten kautta pääsemme tukemaan ja vahvistamaan prosessitaitoja, mutta myös positiivista minäkuvaa.
Monen kohdalla eläinavusteisuuden hyödyt näyttäytyvät myös siinä, että koulu- ja kotitehtäviin on helpompaa tarttua ja niihin pystyy sinnikkäämmin käyttämään voimavarojaan, kun eläin on läsnä, kuuntelee ja auttaa tunteiden hallinnassa. Vaikeissa sosiaalisissa tilanteissa voi olla helpompaa muodostaa hyviä yhteisiä vuorovaikutustilanteita esimerkiksi sisarusten tai kaverusten välillä, kun toiminnassa on mukana koira, jonka kanssa voi esimerkiksi leikkiä piilosta, tehdä erilaisia temppuratoja, lenkkeillä tai ihan vain rentoutua sohvalla tai esimerkiksi jonkin yhteisen lautapelin äärellä. Usein olenkin kuullut asiakkaiden vanhemmilta ihmettelyä siitä, miten mukavassa vuorovaikutuksessa sisarukset ovat silloin, kun eläin on osana yhteistä tekemistä, verrattuna niihin arjen tilanteisiin, jossa eläintä ei ole.
Asiakkaiden omia kokemuksia kysyttäessä sain mm. seuraavanlaisia vastauksia:
“Tykkään koiraterapiasta, koska sen kanssa on hyvä olla ja koira on kiva!”
“Koira tekee hyvää mun mielenterveydelle!”
“Tämä on paras terapiapäivä ikinä, kun Puro on täällä!”
Positiivinen vaikutus työskentelyyn ja vuorovaikutukseen
Parhaimmillaan eläinavusteisuus voi siis tuoda suuren edun terapeuttiseen työskentelyyn ja vuorovaikutukseen myös asiakkaan ja terapeutin välillä. Yksi parhaista puolista on myös se, että minulla on tilanteessa mukana silloin työpari, joka on aina motivoitunut, iloinen ja innostunut sekä kiitollinen siitä, että saa tehdä juuri tätä työtä. Ne aamut, kun Puro tietää pääsevänsä töihin ovat vielä tavallistakin enemmän täynnä hännän heilutusta ja innostusta ja yhdessä tassutellen taival on usein kevyempi askeltaa.