Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Sopeutumisvalmennus lapsille, joilla ADHD- tai ADD-diagnoosi 

Kelan maksuton perhekurssi

ADHD ja ADD lasten sopeutumisvalmennus on koko perheen kurssi ja siihen voi osallistua kaikkialta Suomesta. Kurssi järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä. Kelan palveluna kuntoutus on asiakkaalle maksuton.

Mitä ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennus on?

ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennus on ryhmämuotoista kuntoutusta, jossa mahdollistetaan lapsen ja hänen perheensä kokemuksen jakaminen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kuntoutuksessa määritellään yhdessä tavoitteita, jotka ovat lapsiasiakkaalle ja hänen perheelleen realistisia ja merkityksellisiä.

Lapsen perhe osallistuu sopeutumisvalmennukseen kokoaikaisesti yhdessä lapsiasiakkaan kanssa. Lähtökohtaisesti perheestä voi osallistua kurssille 1-2 aikuista sekä 1-2 sisarusta.

Kurssilta asiakasperhe saa:

 • tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen
 • tietoa ja konkreettisia keinoja arkeen
 • voimavaroja ja valmiuksia arkeen ja sosiaalisiin suhteisiin
 • vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta
 • rentouttavat puitteet kurssin ja vapaa-ajan viettoon

Kenelle ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennus on tarkoitettu?

Kurssi on tarkoitettu koulunsa aloittaville lapsille sekä alakoululaisille, joilla on diagnosoitu ADHD tai ADD. Lisäksi terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.

Yläkouluikäiset ADHD tai ADD-diagnoosin omaavat lapset ja nuoret voivat sopeutumisvalmennuskurssin sijaan hakea mm. yleis- ja neurologiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen.

Lisäksi: 

 • lapsella on kuntoutuksellisen tuen ja ohjauksen tarve.
 • terveydenhuolto on arvioinut, että asiakasperhe tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja asiakasperhe hyötyy siitä.
 • lapsiasiakkaan toimintakyky on arvioitu riittäväksi, jotta hän voi osallistua sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti.

Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä, niin autamme eteenpäin


Mitä ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennuskurssi sisältää?

Kurssikokonaisuus sisältää kaksi (2) kuntoutusjaksoa, joiden kokonaiskesto on yhteensä 10 vuorokautta. Jaksot järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläympäristöissä Kempeleen Zemppi-Keskuksessa ja Nokian Scandic Edenissä.

Kurssilla majoitutaan hotellissa, mutta asiakasperheellä on mahdollisuus osallistua kurssille myös ilman majoitusta. Myös ruokailut kuuluvat kuntoutukseen kurssin ajalle. Kursseillemme voit tulla kaikkialta Suomesta.

Asiakkaidemme kokemuksia kuntoutuksesta:

"Kuntoutusjakso oli erittäin monipuolinen ja asiasisältö todella kattava. Viikko oli koko perheen mielestä onnistunut. Ammattimaista toimintaa."

"Perheemme otettiin lämpimästi vastaan ja meillä kaikilla oli super kiva ja informatiivinen viikko! Lähtisimme koska vaan uudestaan!"

"Oli mukava päästä keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia muiden perheiden kanssa arjen haasteista."

"Erittäin antoisa kuntoutusviikko. Moniammatillisuudelle iso plussa, saimme paljon uutta tietoa ja positiivista tsemppiä."

Kysyimme asiakkailtamme kuinka tyytyväisiä he ovat kokonaisuutena kuntoutuksiimme ja kuinka todennäköisesti he suosittelisivat niitä muille (NPS). Palautteet kerätty 01/2023-05/2024.


Missä ja milloin kursseja järjestetään?

Kursseja järjestetään pitkin vuotta. Kurssien ajankohdat voit tarkistaa Kelan kurssihausta. Valitse Sanahakukenttään "Coronaria" ja valitse Sairaus-hakukenttään "ADHD tai ADD".

ADHD tai ADD-diagnoosin omaavat lapset ja nuoret voivat sopeutumisvalmennuskurssin sijaan hakea myös esim. lasten ja nuorten yleis- ja neurologiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen. Lue lisää yksilökuntoutuksesta täältä.

Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit myös soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 525 8801

Kurssien asiantuntijat

Kurssien monipuolisesta sisällöstä vastaa moniammatillinen työryhmä, joka hyödyntää neuropsykiatrisen kuntoutuksen erityisosaamista. Työryhmään kuuluu muun muassa erikoislääkäri, psykologi, sairaanhoitaja, sosionomi sekä tarpeen mukaan muita asiantuntijoita.

Miten ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennukseen haetaan?

 1. Hakeutuaksesi kurssille tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa kuntoutustarve on todettu.
 2. Lausunnon saat esimerkiksi terveydenhuollosta, kouluterveydenhuollosta tai hoitavalta lääkäriltä.
 3. Kurssille haetaan Kelan kuntoutushakemuslomakkeella, jonka liitteeksi lääkärin lausunto tulee laittaa. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
 4. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella KU132 tai vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen lomakkeella KU104. Mikäli et tiedä kumpaa kautta hakea, voit hakea kuntoutukseen KU132-lomakkeella ja Kela ohjaa hakemuksen oikeaan paikkaan.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.


Voit myös lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelun (https://www.kela.fi/asiointi) Viestit-toiminnon kautta. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa myös Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.

ADHD tai ADD lapsen sopeutumisvalmennus

Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä

Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi

Katri Ojala

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy
Kuntoutus majoituksella (Helsinki, Hyvinkää, Nokia, Turku)

Hanna Määttä

Palvelujohtaja
Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy / Sote, Posio
Kuntoutus majoituksella (Kempele, Kuopio, Kuusamo)

Kempeleen kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Oulu

Kurssit järjestetään Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, katso lisää täältä

Nokian kurssit ja kurssien aikataulut löydät osoitteesta kela.fi/kuntoutuskurssihaku hakusanalla: Coronaria Kuntoutuspalvelut ryhm./Scandic Eden Nokia

Kurssit järjestetään Nokian kylpylähotelli Scandic Edenissä, katso lisää täältä