Asiakas Pirjo ja terapeutit Sanni ja Riitta

Asiakastarina: Kuntoutuksen avulla takaisin työelämään

AsiakastarinaFysioterapiaToimintaterapia

Fysio- ja toimintaterapian vuonna 2017 Coronarialla aloittanut Pirjo Suvanne on edistynyt kuntoutuksessa tavoitteidensa mukaisesti. Tärkeimpinä tavoitteina aivoverenvuodon seurauksena toispuolihalvaantuneella Suvanteella on ollut liikkumisen paraneminen ja työelämään palaaminen. Näistä molemmat ovat täyttyneet.

”Kulunut vuosi on ollut edelleen tiivistä kuntoutusta. Edistymistä on tapahtunut pikkuhiljaa, ja terapeutit Riitta ja Sanni ovat jaksaneet tsempata sekä pitää yllä motivaatiota. Samoin perhe, sukulaiset ja ystävät ovat tukeneet monin tavoin, jotta en ole “mökkiytynyt”, vaan sosiaaliset suhteet ovat pysyneet entisinä”, Suvanne kertoo ja jatkaa:

”Viime kesänä pääsin terapeuttien avulla pitkästä aikaa luonnonvesiin vesijuoksemaan. Se helpotti paljon hellekesästä selviämisessä. Samoin kokeilin tavallisilla kävelysauvoilla liikkumista. Fysioterapeutin avulla olen myös harjoitellut konttaamista, joten pienen lapsen tasolta kuntoutuminen lähtee. Kävely yhden kyynärsauvan avulla parani myös painokevennetyn kävelyn kurssilla Peurungassa, minne pääsin joulukuussa Kelan kustantamana. Harras toiveeni olisikin, että tänne Pudasjärvellekin hankittaisiin juoksumatto, jossa olisi helpompi harjoitella jalan oikeasuuntaista liikettä.”

TERAPEUTIT OLIVAT MUKANA SUUNNITTELEMASSA TYÖHÖN PALAAMISTA

Maaliskuussa Suvanne aloitti työkokeilun entisessä työpaikassaan esiluokkien samanaikaisopettajana. Työaikaa on tarkoitus lisätä koko ajan ja tällä hetkellä se on 50 prosenttia Suvanteen opetusvelvollisuudesta.

”Kaikki työkaverit ja lapset ovat suhtautuneet kannustavasti työhön paluuseen. Terapeutit ovat myös olleet tiiviisti mukana työkokeilun suunnittelua koskevissa palavereissa. Fysioterapeutin kanssa olemme käyneet kartoittamassa työpaikan käytäviä ja mahdollisia liikkumisen ongelmia. Toimintaterapeutin kanssa olemme suunnitelleet käytännön järjestelyjä työpisteeni työturvallisuuden takaamiseksi. Hän on ollut myös tukena, jotta tarvitsemani uudet kalusteet on saatu hankittua.”

Töihin palaaminen on sujunut kaikin puolin hienosti.

”Työhön paluu on ollut virkistävää ja työskentely mukavaa. Kaikki käytännön asiat ovat järjestyneet yllättävän hyvin. Työkokeilu kestää toukokuun loppuun ja omana tavoitteenani olisi paluu osa-aikatyöhön. Myös terapioiden jatkuminen olisi hyvin tärkeää.”