Keski-ikäinen nainen katsoo sivuun oranssineule päällään.

Ammatillinen kuntoutusselvitys auttoi löytämään suunnan oman työpolun löytämiseksi

Ammatillinen kuntoutusAmmatillinen kuntoutusselvitysAsiakastarina

U-M oli useamman vuoden sairauslomalla, kunnes päätyi hakemaan Coronarian ammatilliseen kuntoutusselvitykseen (Akse). U-M halusi päivittää oman ammatillisen tilanteensa ja löytää omat vahvuudet huomioiden uuden suunnan työpolun löytämiseksi, koska oli kiertänyt kehää itsensä ja oman työpolkunsa kanssa. U-M kertoo blogissaan kokemuksiaan tästä kuntoutusmatkasta. 

Olen ollut traumaoireiden ja uupumuksen vuoksi useamman vuoden sairauslomalla sekä työkyvyttömänä. Uupumuksen myötä aloin miettiä, että joku minun toimintatavassani ei toimi ja tarvitsen työpolkuni suunnitteluun apua ja tukea, mutta mistä, siitä ei minulla ollut hajuakaan. Olin pyöritellyt tätä jo vuosikausia mielessäni sekä eri tahojen kanssa eikä se ollut johtanut mihinkään. Aloin olla jo aika epätoivoinen, että löytyykö minulle sopivaa työ- tai opiskelupaikkaa.

Sitten kuulin sattumalta kaverilta Coronarian ammatillisesta kuntoutuksesta ja kiinnostukseni heräsi. Olin jo pitkään käynyt terapiassa ja saanut asioitani työstettyä, joten tuntui luonnolliselta jatkumolta hakea kuntoutukseen. Sisälläni oli vahva tunne, että tuota kautta minäkin haluan yrittää. Heräsi hauras toive oman paikan löytymisestä.

Nainen istuu laiturilla toppatakki päällään ja katsoo kaukaisuuteen.

Vaikka minulla on nuorena opiskeltu ammatti ja aikuisiällä toinen, tässä kohtaa tuntui, että oli tarve päivittää ammatillista tilannetta ja löytää uusi suunta, joka on linjassa omien taitojen, vahvuuksien, kiinnostusten ja voimavarojen kanssa. Rohkaisin mieleni ja tein Kelalle hakemuksen ammatilliseen kuntoutusselvitykseen (Akse) ja liitin siihen lääkäriltä saadun B-lausunnon. Alkoi jännittävä odottaminen.

Sain onnekseni Kelalta myönteisen päätöksen ja Coronarialta ammatillisen kuntoutuksen suunnitelman ensimmäisestä neljän päivän jaksosta (alkutilanne). Lähdin Coronarialle kutkuttavan odotuksen vallassa.

Menin sinne avoimin mielin, mutta yllätyin silti täysin!

Hämmästelin moneen kertaan, että voiko tällaista paikkaa olla olemassa, jossa otetaan minut huomioon näin kokonaisvaltaisesti miettiessäni työ- tai opiskeluasioita, mutta totta se oli! Siellä oli niin ystävälliset, lämpimät ja ammattitaitoiset ihmiset meitä vastassa, auttamassa ja ohjaamassa. Jokainen meistä sai siellä oman ohjaajan, jonka koin jaksojen aikana aivan kuin ankkuriksi.

Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen (Akse) voi mennä täysin keskeneräisenä

Huomasin, että ammatilliseen kuntoutukseen voi mennä täysin keskeneräisenä, vailla valmiita suunnitelmia. Niin menin minäkin ja vielä seuraavaankin, kun pääsin mukaan myös kahdeksan päivän mittaiseen jaksoon (jatkovaiheeseen).

Molemmissa jaksoissa meitä kuunneltiin aidosti ja pysähdyttiin oikeasti minun ja jokaisen muun äärelle. Siellä ei jätetty yksin pienimmänkään ajatuksen tai tunteen kanssa. Tämä edellytti tietenkin sitä, että olin avoin ja rehellinen itseni kanssa ja kerroin mitä ajattelin ja tunsin sekä jos en jotakin ymmärtänyt, kysyin. Koin että näin kannattaa toimia, koska näin siitä mahdollisuudesta saan kaiken irti ja se lisää itsetuntemusta ja edesauttaa oman paikan löytämistä.

Kun puntaroin siellä yhdessä ammattihenkilöiden kanssa, mikä se minun alani voisi olla, otettiin huomioon mm. mitkä ovat arvoni, mitä taitoja ja kiinnostuksen kohteita minulla on sekä mihin realistisesti ajatellen kykenen ja kannattaa hakeutua uupumistaustani huomioiden. Tajusin, että nämä kaikki ja paljon muuta on tärkeää olla linjassa uuden suuntani kanssa. Oli ihan huippua saada näkyä näin kokonaisena ja sen pohjalta tehdä suunnitelmia. Tässähän ihan innostui!

Kuntoutuksessa moniammatillinen tukijoukko kannusti etenemään itseään kuunnellen

Kuntoutuksessa oli ihan mieletön moniammatillinen tukijoukko ympärillä. He eivät potkineet eivätkä työntäneet väkisellä eteenpäin, mutta silti heillä oli myönteinen eteenpäin menemisen meininki. Koin ilokseni, että täällä kohdattiin ihminen ihmisenä. Siellä oli yllättävän helppoa sanoa mitä kokee ja ajattelee. Näin oli myös niissä ryhmäkeskusteluissa, vaikka meitä oli siellä 15 henkilöä, niin kaikille oli tilaa olla sitä mitä on. Tämän kaiken aisti ja sen tunsi ilmapiirissä, joka oli älyttömän positiivinen, lempeä ja armollinen. Tämä armollisuus ja rauhallinen eteenpäin meneminen hämmästytti minua moneen kertaan. Siellä pilkottiin tavoitteet jokaiselle sopivan kokoisiksi ja omaan valmiuteen sopiviksi ja edettiin pienin, lempein ja turvallisin askelin itseään kuunnellen. Tuntui todella huojentavalta, että siellä sai edetä niin, että tähtäimessä on kestävä lopputulos eikä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin, tuntui miltä tuntui.

Kuntoutuksessa kannustettiin kuuntelemaan itseään ja sitä kautta etenemään. Ajattelen, että se on oikeastaan edellytys koko hommalle, kestävälle lopputulokselle. Jos en ole totta itselleni, en voi olla totta toiselle ja kun en ole totta, lähden etenemään ulkoaohjautuvasti ja sen takia ihan väärään suuntaan. Jossakin kohtaa se ei enää toimi ja homma alkaa jollakin tavalla takkuamaan ja lopulta uuvun, kun en ole tehnyt minusta lähtöisin olevia valintoja.

Aksessa hahmottui suunta seuraavalle askeleelle kohti työelämää

Olen näiden kahden jakson jälkeen ilokseni huomannut, että minulla on alkanut suunta hahmottua minkälaista työtä haluaisin tehdä, vaikken tarkkaan vielä tiedäkään paikkaa tai alaa. Kun 1,5 kuukautta sitten loppui toinen jakso, sain valita, haenko joko Taito- tai Teak -jatkokuntoutukseen. Valitsin Taito -kuntoutuksen, koska se oli minun tilanteessani parempi vaihtoehto. Ymmärsin, että siellä voin lähteä kokeilemaan eri aloja missä voisin työskennellä. Mukavalla tavalla jännittävää!

Oli lohduttavaa, kun minulle annettiin vielä toisenkin jakson jälkeen evästystä matkaan, ettei tarvitse olla edelleenkään valmiita vastauksia, kun tulen seuraavalle jaksolle. Ihanaa edetä rauhassa, mutta koko ajan tätä kaikkea työstäen, just minulle sopivalla ja oikealla tavalla ja vauhdilla.

Tähän astisen kokemuksen perusteella en voi kuin suositella lämpimästi Coronarian ammatillista kuntoutusselvitystä, jos tuntuu että sinulla on suunta hukassa ja kierrät kehää itsesi ja oman työpolkusi kanssa. Siihen on mahdollista saada apua ja tukea! 

Minä jään odottelemaan Kelalta Taito -kuntoutuksen päätöstä. 

Kiitollisin ja odottavin terveisin, U-M

Ammatillinen kuntoutusselvitys

  • Akse sopii 16-64-vuotiaalle, jolla on haasteita sairauden tai diagnoosin johdosta opinnoissa, työelämässä tai sinne siirtymisessä.
  • Alle 30-vuotiaana voit myös hakea Akseen, mikäli sinulla on haasteita elämänhallinnan kanssa, ja tulevaisuuden suunta on hukassa.
  • Akse on Kelan palveluna osallistujalle maksuton.
  • Sinulla voi olla myös mahdollista saada kuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.
  • Coronaria järjestää Aksea yli 20 paikkakunnalla.

Tutustu Akseen