Kasvokuva Henna-Riikka Kouhista, taustalla hänen maalaamiaan tauluja.

Matka unelmieni tiellä

AsiakastarinaNUOTTI-valmennus

NUOTTI-valmennus Coronarialla muutti Henna Riikka Kouhian elämän. Hän kertoo omin sanoin, kuinka toimintaterapeutti Anu Tallgren-Simolan asiakkaana olo auttoi häntä löytämään oman tien.

Aloittaessani Coronarialla Anu Tallgren-Simolan NUOTTI-valmennusasiakkaana olivat silloin vielä tulevaisuus ja suunnitelmat täysin auki. Opiskelu, joka ei tuntunut omalta, ja epävarmuus siitä sekä työharjoittelusta. Keskustelimme siitä, mitkä asiat ovat itselleni tärkeitä sekä toiveistani ja haaveistani.

Ensimmäisillä kerroilla juttelimme, mihin haluaisin hakeutua jatko-opiskelemaan nykyisten opintojeni jälkeen, koska ne eivät tuntuneet omilta. Ala, jota opiskelin, oli täysin vastakohta siitä, mitä haluaisin tai millainen olen. Koin ahdistusta ja painon tunnetta rinnalla päivittäin tästä johtuen. Mietin jatko-opintoina hoitoalaa, koska se oli lähellä sydäntäni. Ihmisten auttaminen ja lähellä oleminen. Sekään ei tuntunut täysin varmalta, vaan jokin hiersi. 

Mietin ja harkitsin paljon, mikä olisi oma tieni ja mitä nauttisin tehdä, jotta saisin annettua itsestäni mahdollisimman paljon. Sisälläni kuitenkin oli koko ajan polte ja intohimo, mutten ollut sitä täysin vielä löytänyt tai edes tajunnut. Yksin tehdessä, ja melko yksinäisenä ihmisenä jotenkin sitä vain oli kuoressaan. Ei oikein osannut ottaa kiinni mistään tai löytää niitä omia lankoja. Tapaamiset olivat tässäkin asiassa erittäin toivottuja ja koin saavani pikkuhiljaa lisää varmuutta sekä uskallusta käyttää ääntäni Anun kannustamana. 

Teos Pariisiin

Eräänä lauantai-iltapäivänä kotona maalaillessani olin saanut valmiiksi teoksen Golden mist, johon olin ihan tyytyväinen. Pitkän emminnän jälkeen uskalsin lisätä kuvan teoksestani Facebook-ryhmään, josta pariisilaisen taidegallerian johtaja sen huomasi, ja otti heti yhteyttä. ”Olisitko kiinnostunut osallistumaan teoksellasi näyttelyyn Pariisissa, Ranskassa?”. En ollut uskoa silmiäni. Olin vanhempieni luona ja jäin tuijottamaan puhelimeni näyttöä suu ja silmät ammollaan. 

Tapasimme jälleen Anun kanssa, ja hän kannusti minua ja oli suurena tukena tässäkin asiassa. Kaikki tuntui niin pelottavalta ja suurelta, etten tiennyt miten päin olisin. Varmistui, että teokseni lähtee Pariisiin. Itse olisin myös halunnut ja toivonut sinne pääseväni, mutta rahatilanne ei sallinut sitä. Jouduin lähettämään itsestäni videoklipin, jossa kerron englanniksi työstäni ja itsestäni. Se oli suuri saavutus, sillä se jännitti aivan suunnattomasti. Kuitenkin sekin onnistui lopulta kuin ei mitään, ja aloin tuntemaan, että minähän pystyn!

Oman tien löytäminen

Tapaamisiamme jatkettiin vielä parilla kuukaudella omasta toiveestani. Koin tapaamisista olevan paljon hyötyä itselleni. Keskusteltiin asioista, jotka olivat elämässäni päällimmäisenä mielessä. Koulu, työharjoittelu, maalaaminen ja sen tuoma hyvä olo. Sainkin pikkuhiljaa vahvuuden uskoa itseeni, ja siihen, että tämä on se tie, jota tahdon kulkea. Omanlainen ja itselle tärkeä. Aiemmat hankalat ja vaikeat kokemukset saattelivat minut tilanteeseen, jossa olen. Nyt pystyin tuntemaan kiitollisuutta kaikesta, jota olen käynyt läpi. 

Herkkyys, jota olen kantanut mukanani pienestä pitäen, on antanut aika ajoin hankalia, mutta myös antoisia hetkiä elämässäni. Herkkyys ja intuitiivisuus mielestäni eivät ole huonoja piirteitä, vaikka niistä olenkin saanut kuulla moneen otteeseen. Hiljaisestakin ihmisestä lähtee suuri voima. 

Matka ja päämäärä selvillä

Perustin Instagram- ja Facebook-tilit maalauksilleni ja olin yhteydessä eri gallerioihin sekä muihin taiteilijoihin. Teoksistani oltiin kiinnostuneita, ja sain paikan Helsingissä toisesta taidenäyttelystä, joka alkaa tammikuussa 2020 ja jatkuu helmikuuhun 2020. Olin onneni kukkuloilla enkä voinut uskoa sitä enää todeksi. Samalla kävin Lappeenrannassa taidegalleriassa kyselemässä, ja hekin kiinnostuivat minusta sekä teoksistani. Sinne pääsee näytille noin viisi työtäni tammikuussa 2020. 

Anun kanssa tavatessamme hän kertoi, että minusta näkyy palo ja intohimo, mikä oli uskomattoman ihanaa kuultavaa, sillä olihan se totta. Tuntui, että olen löytänyt vihdoin myös itseni. Aloin kääntää hankaluudet voitoksi. 

Kaiken tämän keskellä olin aktiivisempi myös ihmissuhteissa osittain johtuen itsevarmuuden lisääntymisestä ja oman tien löytymisestä. Koin, ettei tarvitse olla mitään muuta kuin oikeasti sisällään tuntee olevansa. Se on parhain lahja, joka on. 

Tapaamiset

Tapaamiset olivat merkittävä apu ja tuki koko kuntoutuksen ajan alusta loppuun saakka. Jos itselläni oli päässä jokin solmu, pystyin siitä puhumaan ja aina löysimme ratkaisun, oli asia sitten kouluun tai ylipäänsä elämään liittyvä. Tunsin, että voin olla oma itseni, ja luottamus pelasi. Tapaamisten kautta opin itsestäni paljon erilaisia asioita, joita en ollut aiemmin huomannutkaan. 

Voin vain olla kiitollinen ja onnellinen päätöksestä aloittaa asiakkuus Coronarialla. Ilman tapaamisiamme ja Anun tukea tuskin olisin uskaltanut lähteä näin tavoittelemaan unelmiani. Suosittelen NUOTTI-valmennusta jokaiselle, jonka elämäntilanne on tavalla tai toisella hankala tai tuntuu, että on jotenkin jumissa tilanteessaan.

Yritys taidealalla

Koulu loppui, ja enää ei ollut tarvetta miettiä jatko-opintoja. Keräsin rohkeuteni huomiosta ja kysynnästä innoittuneena, ja perustin lopulta oman yrityksen taidealalla. Tällä hetkellä myyn taulujani ja printtejä niistä omalla nettisivustollani. Lisään päivittäin kuvia valmiista maalauksistani, tekovaiheista ja yksityiskohdista Instagram-tililleni. 

Koen, että Coronarialle Anun NUOTTI-valmennusasiakkaaksi hakeutuminen oli hyppy suureen tuntemattomaan ja uskomattoman hyvään sellaiseen. Unelmani ovat käyneet toteen, vaikkei se helppoa olekaan aina ollut. Sen ansiosta osaan nauttia tällä hetkellä pienistäkin asioista, ja tämä sen vuoksi tuntuukin jo aivan epätodelliselta. Olen onnellinen. 

Henna Riikka Kouhia

Instagram: @atelieriikka


Nuotti-valmennus

NUOTTI tarjoaa valmennuksellista tukea

Maksuton NUOTTI-valmennus tarjoaa yksilöllistä ja valmennuksellista tukea nuorille, jotka ovat ilman koulutus- tai työpaikkaa tai joiden toimintakyky on olennaisesti heikentynyt. Valmennus suunnitellaan aina nuoren tarpeita ja tavoitteita vastaavaksi.
 

Lue lisää valmennuksesta