nuori nainen ulkona hymyilee veden aarella

NUOTTI-valmennus antoi luvan keskittyä itsestä huolen pitämiseen

AsiakastarinaNUOTTI-valmennus

Jenna, 26v oli ollut vuoden verran sairaslomalla masennuksen takia. Puualan opinnot olivat jääneet kesken ja päivät koostuivat lähinnä nukkumisesta. Masennus oli ajanut toimintakyvyn nolliin ja hän ei tahtonut jaksaa huolehtia omasta syömisestään, saati arjen askareista. Tulevaisuus ja seuraava kuukausi huolettivat sairauden keskellä.

Aiemmin Jenna oli ollut hyvinkin aktiivinen ja paahtanut elämässä kovaa vauhtia eteenpäin. Hän oli osallistunut nuorisopolitiikkaan ja oli mukana koulunsa opiskelijakunnan hallituksessa sekä oppilashuoltoryhmässä. Lisäksi hän harrasti tanssia.

Jenna tykkäsi tehdä ja olla ihmisten parissa. Häntä kiehtoi myös estetiikka ja kauneus. Erityisesti astiat ja niiden luova muotoilu olivat ja ovat vieläkin suuri arjen rakkaus.

NUOTTI-valmennukseen

Koulun kuraattori oli ehdottanut Jennalle, että hän tarvitsee pidempiaikaista tukea elämäänsä. Kelan kautta Jenna löysi NUOTTI-valmennuksen. Coronaria sattui olemaan listalta ainut tuttu nimi aiemman hammaslääkärikäynnin vuoksi, josta oli jäänyt positiivinen fiilis. Näin hän päätyi hakemaan Coronarian NUOTTI-valmennukseen.

Valinta osoittautua oikeaksi ja kemiat kohtasivat loistavasti valmentaja Katrin kanssa. Tapaamiset olivat jokaisella kerralla rentoja, hauskoja ja heidän näköisiään. Samalla asiat tuntuivat menevän eteenpäin.

NUOTTI toi helpotusta arkeen

NUOTTI-valmennuksen aikana Jenna aloitti myös psykoterapian masennuksen hoitoon. Aluksi he pohtivat valmentajan ja terapeutin kanssa, oliko terapian ja valmennuksen aloitus samaan aikaan liian rankka rupeama. Loppupeleissä oli hyvä, että molemmat kuntoutukset olivat samaan aikaan, sillä NUOTTI tuki loistavasti terapiaa ja toisin päin.

Terapiassa sai apua henkisen puolen ja mielen asioihin, kun taas NUOTTI-valmennuksesta Jenna sai apua käytännön asioihin, kuten ruuan laittoon, rutiinien ylläpitämiseen ja arjen pyöritykseen.

Valmentajan ja Jennan yhteisestä päätöksestä, Jenna keskeytti koulun NUOTTI-valmennuksen ajaksi. Valmentaja Katrin mielestä oli tärkeää, että Jenna sai keskittyä lepäämiseen ja kuntoutumiseen seuraavan 5 kk ajan. Se oli ihana ja vapauttava ajatus. Ei tarvinnut joka kuukausi stressata mitä seuraavassa kuussa tapahtuu.

NUOTTI-valmennus antoi myös taloudellisen tuen, sillä Jenna sai valmennuksen ajan kuntoutustukea. Tämä oli suuri helpotus pienen opintotuen jälkeen. Kuntoutusrahan turvin Jenna pystyi myös helpommin maksamaan terapiakäyntejään.

5 kuukauden NUOTTI-valmennus

NUOTTI-valmennuksessa Katri ja Jenna ovat tehneet ihan tavallisia juttuja. On tehty ruokaa yhdessä, juteltu paljon, käyty kaupassa ja Jenna on tehnyt viikkosiivouksen sovitusti. Mukavia hetkiä ovat olleet ne, kun on haettu yhdessä lähikaupasta välipalaa ja menty järven rantaan nauttimaan eväitä.

Katri ja Jenna ovat usein tavanneet Jennan kotona. NUOTTI-valmennuksessa on hienoa, että apu tulee oikeasti kotiin asti myös silloin kun ei jaksaisi. On viikoittainen ihmiskontakti.

Toisinaan Jenna on tehnyt Katrin ohjaamana rentoutumisharjoituksia ja Katri on lukenut Jennalle tekstejä, jotka voisivat kertoa hänen tarinaansa ja joihin Jenna on voinut samaistua. Tekstit ovat tuntuneet voimaannuttavilta.

Hauskana hetkenä valmennuksesta Jenna muistaa päivän, kun he tekivät Katrin kanssa yhdessä soijamakaronilaatikkoa. Tällaisesta Katri ei ollut aiemmin kuullutkaan. Jennasta tuntui kivalta olla vaihteeksi se, joka esitteli Katrille jotain uutta.

Tärkeät opit valmennuksesta

Valmennuksen aikana Jenna opetteli keinoja säilöä ja löytää omia voimavarojaan. Tärkeä oppi oli ymmärtää, että omat voimavarat ovat rajalliset, joten on tärkeää osata sanoa ei eikä lähteä kaikkeen mukaan.

Myös hauskat ja kivat asiat voivat kuluttaa. Kun alkaa väsyttämään on ihan okei perua asioita. Kalenteriin on tärkeää varata lepoaikaa, varsinkin kun oma vauhti kiihtyy helposti.

NUOTTI-valmennus valoi uskoa tulevaan

NUOTTI-valmennus on antanut Jennalle ennen kaikkea kannustusta, rohkaisua ja on löydetty vahvuuksia yhdessä. Valmentaja on vahvistanut omia tuntemuksia ja osannut antaa tilan omille ajatuksille, jotka on sitten pystynyt sanoittamaan.

Armollisuus itseä kohtaan on ollut myös tärkeä oppi ja omien tavoitteiden asettaminen realistiselle tasolle. Loistava oppi on ollut 5-portaiset tavoitteet. Idean taustalla on, että tavoitteita kannattaa porrastaa ja onnistuminen ei aina tarkoita sitä, että on päästävä korkeimpaan tavoitteeseen. Esim. Jennalle onnistuminen oli uudestaan kouluun hakeminen, johon hän oli oikein tyytyväinen.

On tärkeää osata iloita myös pienistä onnistumisista. NUOTTI-valmennuksessa onkin olennaista asettaa yhteiset tavoitteet ja suunnitelma kuntoutukselle. Katri jaksoi aina kehua kuinka ihailtavan järjestelmällinen Jenna oli.

Myös käytännön asioihin Jenna on saanut hurjasti apua. Nyt hän tietää, mihin tulee soittaa jos hän tarvitsee apua esimerkiksi tukiasioiden selvittelyssä tai Kelan hakemuksien teossa.

Takaisin kouluun

Jenna ei voi uskoa, että sairasloma on loppumassa ja hän on palaamassa syksyllä kouluun. Tuntuu hirveän hyvältä. Myös NUOTTI-valmennus on loppusuoralla ja 5kk rupeama tuntui juuri siltä mitä hän tarvitsi. Turvaa tuo tieto, että valmennukseen voi hakea tarvittaessa uudestaan ja myös terapia jatkuu.

Syksyllä Jenna haluaa elää tavallista elämää. Hän odottaa jo, että saa pakata koulurepun, mennä klo 8 kouluun, tulla kotiin, tehdä ruokaa ja, että elämä koostuu yksinkertaisista asioista. Rytmistä, pysyvyyden tunteesta ja arkirutiineista. Tuntuu hyvältä, että pienet asiat tuovat iloa, kuten kesäinen auringonlasku, joka avautuu Jennan ikkunasta.

Ennen NUOTTI-valmennusta oli harvoja hyviä päiviä, nyt on harvoja huonoja päiviä.

nuori punahiuksinen nainen katsoo horisonttiin ulkona veden aarella

Apua NUOTTI-valmennuksen kautta

Auttaisiko NUOTTI-valmennus myös sinua tai läheistäsi? Valmennus on suunnattu 16-29v nuorille, joilla on tulevaisuuden suunta hukassa tai haasteita elämänhallinnan kanssa. Valmennukseen hakeminen on helppoa, soitto Kelaan riittää. Järjestämme NUOTTI-valmennusta ympäri Suomen, ja valmennus on Kelan kustantamaa.

Tutustu NUOTTI-valmennukseen