Nuori hymyilee ja istuu kalliolla

NUOTTI-valmennus lisäsi Kristan armollisuutta itseään kohtaan – ”Elämä voi mennä eteenpäin ja arjessa voi tehdä muutoksia.”

AsiakastarinaNUOTTI-valmennus

28-vuotias Krista hakeutui Coronarian NUOTTI-valmennukseen, kun arki alkoi tuntua liian raskaalta ja uuvuttavalta. Krista lähti tavoittelemaan valmennuksessa uutta voimaa arkeen ja työhön. Matalan kynnyksen NUOTTI-valmennus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintaan ja tulevaisuuden suunnitteluun.

Krista hakeutui TE-toimiston ehdotuksesta NUOTTI-valmennukseen kesällä 2021. ”Takana oli raskas elämänjakso ja olin uupunut. Olin juuri päättänyt sekä opiskelun että pitkän psykoterapiajakson ja koin, että en saanut tukea arjessa jaksamiseen. Olin vetäytynyt yksin kotiini ja tajusin, että tämä ei voi jatkua näin, eikä minun tarvitse pärjätä yksin.”

Krista otti asian puheeksi TE-toimistossa, koska hänestä tuntui, että haasteita ei ole työnhaussa, vaan työssäjaksamisessa. ”Kerroin tilanteestani TE-toimistossa ja sieltä ehdotettiin minulle NUOTTI-valmennusta. Oli aika nopeasti selvää, että se olisi hyvä tukimuoto minulle.”

Hakuprosessi oli Kristan mielestä helppo ja tarpeeksi nopea: ”Sain nopeasti apua parin kuukauden sisällä, kun otin asian puheeksi. Hakeminen oli helppoa ja hakuprosessi käynnistyi soittamalla Kelaan.”

”Halusin päästä takaisin kiinni omaan elämään”

Valmennusjakson alussa Krista sai valmentajakseen Coronarialta toimintaterapeutti Ruutin, jonka kanssa luottamussuhdetta lähdettiin heti rakentamaan. Jokaisen NUOTTI-valmennukseen tulevan kanssa kartoitetaan aluksi, millaista tuen tarvetta valmennettavalla on. Krista kaipasi keskustelupainotteista tukea selvittääkseen ajatuksiaan, joten hän tapasi Ruutia toimistolla. ”Tykkäsin siitä, että tapaamiset olivat melkein aina tiistaisin aamupäivällä, siitä tuli rutiinia elämään. Ruutin kanssa yhteistyö sujui tosi hyvin ja minusta tuntui, että hän ymmärsi minua.”

Krista asetti yhdessä Ruutin kanssa valmennusjakson tavoitteeksi päästä takaisin työelämään ja nauttia omasta elämästä. ”Halusin olla taas osa yhteiskuntaa ja päästä kiinni omaan elämään. Asiat olivat jumittaneet, joten halusin tulla taas takaisin eloon.”

Valmennuksen aikana Krista ja Ruut keskustelivat muun muassa Kristan arvomaailmasta ja veivät mielessä olevia asioita kohti konkretiaa ja käytännön asioita. ”Opin keskusteluissa ymmärtämään omaa inhimillistä rajallisuuttani ja sanomaan ”ei” sellaisille asioille, mitä en halua. Parasta valmennuksessa oli rakenne ja järjestelmällisyys, sekä se, että seurasimme tavoitteideni toteutumista. ”

Apuna valmennuksessa käytettiin toisinaan kotitehtäviä ja erilaisia Kristan elämäntilannetta koskettavia artikkeleita. ”Toisaalta, jos oli sellainen päivä, että halusin vain itkeä ja jutella, niin sekin oli ok. Oli turvallinen olo tehdä niin.”

”Nyt pystyn palastelemaan asioita”

Krista päätyi käymään peräkkäin kaksi viiden kuukauden jaksoa NUOTTI-valmennusta. Valmennusjaksojen jälkeen hän kokee armollisuutensa itseään kohtaan lisääntyneen. ”Tällä hetkellä elän toimivaa arkea ja nautin elämästä. Suunnitelmissa on myös työkokeilun aloittaminen. En ole ihan vielä tavoitteessani, mutta selkeästi matkalla sitä kohti.”

Valmennuksen jälkeen Krista kokee olonsa luottavaisemmaksi kuin ennen valmennusta. ”Voin nyt paremmin, eikä arki enää kuormita minua. Pystyn palastelemaan asioita, eivätkä ne tunnu enää niin suurilta. Tuntuu, että olen päässyt eteenpäin elämässä ja pystyn keskittymään sellaisiin asioihin, mitä oikeasti haluan.”

Parhaillaan Krista työskentelee osa-aikaisesti joogaohjaajana ja kaupassa. Hän opiskelee myös fytoterapeutiksi eli luontaishoitajaksi monimuotokoulutuksessa: ”Kasvit ja niiden hoitavat vaikutukset kiinnostavat minua ja ne ovat samalla myös harrastus. Tykkään myös tanssia ja käyn välillä tanssitreeneissä.”

”Haluan olla esimerkkinä muille, että vaikeissa tilanteissa voi päästä eteenpäin”

Krista haluaa olla omalta osaltaan madaltamassa nuorten kynnystä hakeutua NUOTTI-valmennukseen. ”Olen hyvä esimerkki siitä, että elämä voi helpottua ja eteenpäin voi päästä. Valmennus voi olla hyvä vaihtoehto, jos elämässä on tilanne, joka tuntuu liian suurelta ja siihen pitäisi saada muutosta. Valmennuksen avulla arkeen ja elämään on mahdollista tehdä muutoksia.”

NUOTTI-valmennukseen hakemista empiville Krista suosittelee ainakin harkitsemaan valmennusta yhtenä vaihtoehtona. ”Mielestäni tämä on ollut hyvä palvelu. Parasta on ollut valmennuksen yksilöllisyys ja se, että se on kokonaisuutena hallittu, mutta joustava.”

nuori punahiuksinen nainen katsoo horisonttiin ulkona veden aarella

Apua NUOTTI-valmennuksen kautta

Auttaisiko NUOTTI-valmennus myös sinua tai läheistäsi? Valmennus on suunnattu 16-29 v nuorille, joilla on tulevaisuuden suunta hukassa tai haasteita elämänhallinnan kanssa. Valmennukseen hakeminen on helppoa, soitto Kelaan riittää. Järjestämme NUOTTI-valmennusta ympäri Suomen, ja valmennus on Kelan kustantamaa.

Tutustu NUOTTI-valmennukseen