Johannan polvikivun syy selvisi fysioterapiassa – hoitoon pääsi helposti ilman lähetettä

AsiakastarinaFysioterapia

Moni sinnittelee kipujen kanssa liian pitkään itsekseen, vaikka fysioterapiaan pääsee helposti ilman lähetettä. Johanna Keskimäen polvi alkoi kipuilla viime vuonna siitä huolimatta, että hän on harrastanut nuoresta asti monipuolisesti liikuntaa. Lopulta kipujen vuoksi ei pystynyt käymään enää edes kävelylenkillä. Apua vaivaansa Keskimäki sai lopulta Coronarian fysioterapeutilta, ja syy polvikipuun selvisi.

Aluksi Johanna Keskimäki haki apua polvikipuunsa lääkäriltä, joka määräsi avuksi särkylääkettä sekä viikon sairausloman. Levon jälkeen kipu ei kuitenkaan helpottanut, vaan kevytkin kuormitus laukaisi sen uudelleen. Polvi ei tuntunut kuntoutuvan, joten Keskimäki päätti hakeutua fysioterapiaan lopulta itse ilman lähetettä. Coronarian fysioterapeutille sai ajan helposti myös ilman lähetettä.

Syy polvikipuun löytyi fysioterapeutin avulla lonkasta

Coronarialla Keskimäen fysioterapeutiksi valikoitui Villiina Uotila, jonka kanssa yhteistyössä polvea alettiin kuntouttaa.

”Pian kuntoutuksen aloittamisen jälkeen selvisi, että syy polvikipuuni löytyy oikeastaan aivan muualta kuin polvesta. Minulla oli lonkan seudulla lihasepätasapainoa ja se aiheutti alaraajan väärän linjauksen, mistä seurasi kuormitusta ja kipua” Keskimäki kertoo.

Fysioterapiassa kipua lähdettiin hoitamaan harjoittamalla esimerkiksi pakaralihasta sekä lonkan ulkokiertäjiä. Keskimäen mukaan hänelle tuli yllätyksenä, että pakaralihakset kaipasivat harjoitusta:

”Ennen fysioterapian aloittamista en ollut osannut yhdistää polvivaivaa ylemmäs, oletin vain, että vika on polvessa. Olin myös aina kuvitellut, että pakaralihakseni ovat hyvässä kunnossa, sillä olen jumpannut niitä niin paljon aiemminkin. Jumppaaminen oli vain ehkä tehty aikaisemmin väärällä tavalla”, Keskimäki pohtii.

Kipujen hellittäessä unenkin laatu parani

Huolellisen alkukartoituksen jälkeen Villiina Uotila laati Keskimäelle jumppaohjeet. Onnistunut fysioterapia vaatii sitoutumista myös asiakkaalta, joten Keskimäen oli noudatettava jumppaohjeita myös tapaamiskertojen välillä kotona.

”Aluksi liikkeet tuntuivat haastavilta, mutta olin jo aiemmin tottunut treenaamaan tavoitteellisesti, joten ohjeiden noudattaminen tuntui helpolta. Oli myös helppoa aloittaa, koska kuntoutushetket olivat kestoltaan lyhyitä, vain noin kymmenen minuuttia.”

Tuloksia alkoi näkyä pian harjoittelun aloittamisen jälkeen ja nyt Keskimäki on käynyt säännöllisesti fysioterapiassa yhdeksän kuukauden ajan.

”Harjoittelun myötä lihasepätasapaino on korjaantunut ja kivut hellittäneet. Myös yöllä saa nukuttua rauhassa, kun polvikipu ei vaivaa.”

Usein fysioterapian seurauksena jaksaminen lisääntyy, koska fysioterapeutti pystyy auttamaan liikkumisen ja kipujen lisäksi osaamisellaan myös unenaikaisessa palautumisessa.

Ongelmaan kannattaa tarttua ajoissa, eikä odotella kivun pahenemista

Kivun syytä ei ole aina helppoa löytää, sillä ihmiskehossa kaikki liittyy kaikkeen. Myös Keskimäen kokemukset toimivat tästä hyvänä esimerkkinä. Coronarialla asiakas kohdataan yksilöllisesti ja kokonaisuutena. Fysioterapiaa voidaan käyttää osana kuntoutusta leikkauksen tai onnettomuuden jälkeen, mutta siitä on paljon apua myös ennaltaehkäisevästi. Selkä- ja polvikipujen pitkittymistä voidaan ehkäistä, jos hoitoon hakeudutaan heti, kun oireet ilmaantuvat. Tarvittaessa Coronarialla asiakas voidaan ohjata juuri asiakkaan vaivaan perehtyneen fysioterapeutin luokse. Asiantuntijoiden joukosta löytyy esimerkiksi alaraajafysioterapeutteja, selkäspesialisteja ja äitiysfysioterapeutteja.

Keskimäki on oppinut fysioterapiassa sen, että ongelmaan kannattaa tarttua heti, eikä odotella kivun kovenemista. Nykyään hänen liikuntaharrastuksensa ohjenuorana on kokonaisvaltaisen hyvänolon tavoittelu.

”Pyrin tasapainoiseen oloon terveys edellä. Tavoitteenani on saavuttaa kivuton olotila.”

Fysioterapian tai Hieronnan ensikäynti 29€

Älä jää kipujesi kanssa yksin. Fysioterapialla saadaan näyttöön perustuen vaikuttavia tuloksia toimintakyvyn paranemiseen ja kipujen hallintaan. Näistä yleisimpiä ovat tuki- ja liikuntaelinvaivat. Oireiden syyn löydyttyä voi kuntoutuminen alkaa. Fysioterapeuttimme tekevät myös hierontaa, joka auttaa perinteisissä lihaskireyksissä. Tule meille niin pääset kivuistasi eroon!

Coronaria on 100-prosenttisesti suomalainen yritys ja sille on myönnetty suomalaisen työn avainlippu-merkki.

Coronarialla työskentelee 260 fysioterapian ammattilaista yhteensä 64:ssä eri toimipisteessä ympäri Suomen.

Fysioterapia voidaan toteuttaa myös etänä tai asiakkaan toivomassa paikassa. Fysioterapiaan voi osallistua myös ryhmässä.

Esimerkiksi alaraajatutkimuksen hinta on alkaen 69 euroa, selkäspesialistin kartoitus alkaen 63 euroa ja seniorin toimintakyvyn alkukartoituksen hinta on alkaen 63 euroa.