Saumaton yhteistyö tuottaa tulosta

Fysioterapia

Coronarian fysioterapeutin Maria Aniaksen ja Oulun Pyrinnön pikajuoksija Samuel Purolan tiet kohtasivat noin 5 vuotta sitten Samuelin ollessa 17-vuotias juoksijalupaus. Maria on ollut matkassa mukana siitä lähtien ja tukenut fysioterapeuttina Samuelin nousujohteista kehitystä juoksijana. Samuel on mukana Suomen maajoukkueessa ja kilpailee kansainvälisesti.

koko perhe juoksee

Toukokuussa 22 vuotta täyttävä Samuel on oululaisen juoksijaperheen kasvatti. Hänen molemmat vanhempansa ovat vanhoja juoksijoita ja myös hänen kaksoisveljensä Eeli juoksee. Isä Mika Purola toimii Samuelin henkilökohtaisena valmentajana ja Eeli on tiiviisti mukana treeneissä, joten voidaan sanoa, että perhe on hyvin omistautunut lajille. ”Olen aina ollut vikkelä, joten lajivalintana juoksu on minulle luonteva. Ominaisuudet lajissa kehittymiselle ovat olleet otolliset”, Samuel toteaa.

Vuosien varrella tasaisesti tulleet onnistumiset ovat motivoineet nuorta juoksijaa eteenpäin urallaan ja pysymään tiiviisti lajin parissa sekä kehittämään omia kykyjä juoksijana. Lisäksi osaaminen, tuki ja kannustus on tullut perintönä vanhemmilta. ”Parasta lajissa on vauhti ja kokonaisvaltainen harjoittelu”, Samuel sanoo.

Fysioterapeutti urheilijan apuna treenaamisessa ja palautumisessa

Marialla on huima 35 vuoden kokemus fysioterapeuttina. Hän on työskennellyt työuransa alusta asti laajasti eri asiakasryhmien kanssa. Urheilijoiden lisäksi hän on tehnyt töitä vauvojen, lasten sekä ikäihmisten kanssa. Monipuolisesta tekemisestä ja laajasta kokemuksesta on hyötyä kaikella saralla fysioterapeutin ammatissa.

Samuelia Maria haluaa olla auttamassa ja tukemassa huippujuoksijana kehittymisessä. ”Urheilijan fysioterapeuttina tehtävään täytyy sitoutua ja joustaa tilanteen mukaan. Fysioterapialla on kokonaisvaltainen vaikutus urheilijan palautumiseen ja suoritusten tehokkuuteen”, Maria kertoo. ”Pyrin olemaan aina tavoitettavissa ja pikimmiten käytettävissä, kun sellainen tilanne tulee, että osaamistani tarvitaan. Tapaamme Samuelin kanssa viikoittain ja tarvittaessa useamminkin”, hän lisää.

Samuel kokee, ettei ole asiaa, jota Maria ei pystyisi ratkaisemaan. Heidän välillään on kyse suuresta luottamuksesta osaamiseen ja ammattitaitoon. ”Lähes aina yksi käynti Marialla on riittänyt ratkaisemaan sen hetkisen ongelmani”, Samuel kertoo.

Huippu-urheilija tarvitsee huoltoa ja virittämistä

Maria pitää kovasti työssään siitä, että saa ratkaista haasteita. Huippu-urheilijan kehoa tulee huoltaa ja virittää, jotta kehitystä tapahtuu. Puhtaat liikeradat, elastisuus ja lihasten saumaton hermostollinen toiminta pitää olla kunnossa, jotta juoksu voi kehittyä. Tässä Marian osaaminen on avainasemassa. ”Yhdistän eri tekniikoita ja tapoja käsitellä lihaksistoa, jossa tarvitaan muun muassa tuki- ja liikuntaelinpuolen erityisosaamista.” Lisäoppia matkan varrelta Maria on hakenut alusta lähtien neuraalikudos-, fascia-, nivel- ja ranka-alueisiin.

Maria arvioi, että hänen erikoisosaamisensa mahdollistuu hyvän analysointikyvyn ansiosta sekä kyvystä nähdä: ”Katson esimerkiksi Samuelin kävelytyylistä, missä on kireyttä ja mistä kohti sitä olisi hyvä lähteä purkamaan. En välttämättä hoida juuri kireää kohtaa, vaan haen syitä siihen, miksi jokin paikka on kireänä. Yleensä syy kireyteen löytyy jostain muualta.” Maria ajattelee kehoa kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Päättelykyky on tärkeää: mikä vaikutus lantion liikkuvuudella on haluttuun juoksuasentoon? ”On tärkeää tehdä yhteistyötä valmentajan kanssa, jotta ymmärrän, mitä hän hakee harjoittelulla. Mietin myös, mistä voi johtua, jos asiat eivät mene oikein. Voiko olla lihasepätasapainoa vai alentunutta liikkuvuutta jossakin? Mikäli ongelma ei ratkea, mietimme asiaa yhdessä kollegoiden kanssa.” Maria sanoo.

Huippujuoksijan fysioterapeutilla on suuri vastuu

Fysioterapialla on vahva rooli loukkaantumisten ja rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä. ”Samuelilla on sitä paremmat edellytykset kehittyä juoksijana, mitä terveempänä hän pysyy ja välttyy vammoilta. Rooli huippujuoksijan fysioterapeuttina tuo suuren vastuun, mutta antaa myös paljon” Maria sanoo.

Marialla on rohkea ja ennakkoluuloton asenne ja hän nauttii haasteista, joita saa ratkoa. Hänelle on vuosien varrella kehittynyt kokonaisvaltainen fysiologinen ymmärrys kehon kokonaisvaltaisuudesta, joka auttaa löytämään toimivat menetelmät eri tilanteisiin.

Samuelilla on edessä tiivis kilpailukausi ensi kesänä. Ensi kesän EM-kisat ovat tällä hetkellä päätavoite. Tämän nuoren juoksijan kehitystä on ilo seurata.

Coronaria Fysioterapia yhteistyössä Suomen Urheiluliiton kanssa

Suomen Urheiluliiton viestileiri Suomen maajoukkueen juoksijoille järjestetään Teneriffalla 1.-14.5.2022. Coronarian fysioterapeutti Maria Anias toimii leirillä koko juoksujoukkueen fysioterapeuttina. Samuelin ja Marian yhteistyötä, sekä leirin tapahtumia voi seurata Coronaria Kuntoutuspalveluiden Insta storyssa 1.-14.5.2022 välisenä aikana.

Seuraa meitä Instagramissa @coronariakuntoutuspalvelut

#coronariakuntoutuspalvelut

#coronariafysioterapia