Fysioterapialla kohti parempaa hyvinvointia

Fysioterapia

Aamulla heräämisen jälkeen selkä kangistelee. Hiihtolenkin jälkeen polvi alkoi vihoittelemaan. Tasapaino on hiukan hakusessa ja kynnykset korkean tuntuisia. Toimistotöitä tehdessä hartiat kiristävät ja sormet puutuvat. Olkapää ei oikein tykännyt sisäkaton paneloinnista. Mistä tämmöisiin tilanteisiin saisi toimivan avun? Pitäisikö ostaa se henkisen hyvinvoinnin valmennuskurssi, hulavanne tai salikortti?

Jos vaiva liittyy fyysiseen suoriutumiseen arjen haasteissa, vaikkapa polvikipu tai selän aamujäykkyys, ratkaisua kannattaa hakea fysioterapiasta. Fysioterapeutit ovat erikoistuneet ns. tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, ja usein fysioterapeutin vastaanotolle hakeudutaan erilaisten arkea haittaavien kipujen ja jomotusten vuoksi. Kipu ei ole ehdoton kriteeri, vaan haasteena voi olla esimerkiksi heikentynyt tasapaino, vaikeus kurottaa ylähyllylle tai vaikkapa polvileikkauksen jälkeinen liikkumisen harjoittelu.

Apua arkeen, työhön ja harrasteisiin

Fysioterapiasta on merkittävää hyötyä myös useissa neurologisissa sairauksissa. Kyseessä voi olla aivoinfarktin jälkitila, Parkinsonin tauti tai esimerkiksi MS-tauti. Neurologiset sairaudet vaikuttavat usein sekä kognitiiviseen että fyysiseen suoriutumiseen, ja arjen rutiinit voivat muuttua haastaviksi. Tuolloin on tärkeää pyrkiä toimintakyvyn ylläpitämiseen ja vahvistamiseen, tai etenevän sairauden hidastamiseen. Fysioterapeutti auttaa löytämään keinot arjessa pärjäämiseen, ohjaa fyysisen suorituskyvyn vahvistamista ja on usein (mahdollisen kotihoidon jälkeen) potilaan säännöllisin linkki terveydenhuoltoon.

Terveys- ja hyvinvointiala suorastaan pursuaa erilaisten palveluiden, oppaiden ja välineiden runsautta. Naapuri suosittelee yhtä, anoppi toista ja some-mainostajat sen seitsemättätoista konstia vaivojen karistamiseksi. Fysioterapeutit ovat useimmiten ajan hermolla tuoreimpien liikunta- ja terveysbuumien suhteen, joten heiltä voi myös halutessaan tiedustella, kuinka jokin uutuuslaji tai -väline kenties soveltuisi omaan tilanteeseen ja tavoitteeseen. Ihmeparantumista mikään väline, menetelmä tai laji tuskin tuo, mutta silti niistä voi olla suurtakin hyötyä.

Yksilölliset ja toimivat ratkaisut

Fysioterapeuteilla on käytössä laaja keinovalikoima, joita hyödynnetään jokaisen asiakkaan kohdalla yksilöllisten tarpeiden mukaan. Terapia saattaa sisältää esimerkiksi fyysistä harjoittelua, kehon hahmotuksen harjoitteita, manuaalista terapiaa tai ohjausta ja keskustelua asiakkaan kanssa.

Fysioterapiaan voi saapua lääkärin lähetteellä tai suoraan käymättä lääkärissä. Usein lääkärit edellä kuvatun kaltaisissa tilanteissa ohjaavatkin asiakkaan fysioterapeutille, ja toisaalta fysioterapeutti ohjeistaa lääkäriin mikäli se on aiheellista.