Iloinen nainen katsoo toiveikkaasti yläviistoon.

Vakava sairastuminen laittoi Mallan työuran uusiksi – ”Aksessa ei jumiuduta diagnooseihin”

Ammatillinen kuntoutusAmmatillinen kuntoutusselvitysAsiakastarina

Sen jälkeen kun Malla, 42, sai sydäninfarktin, hänen työpalettinsa meni kokonaan uusiksi. Suunta tulevalle löytyi Ammatillisen kuntoutusselvityksen eli Aksen ammattilaisten avulla.

Tammikuussa 2023 Malla sai sydäninfarktin. Sairaalassa selvisi, että hänellä on myös synnynnäinen sepelvaltimoiden epämuodostuma, joka aiheutti äkkikuoleman riskin. Se leikattiin, mutta operaation aikana syntyi hermovaurio.

Hermovaurion takia Malla joutui pitkälle sairauslomalle. Sen jälkeen hän ei kyennyt palaamaan aikaisempaan työhönsä. Istumista ja paikallaan oloa vaativa työ ei enää sopinut hänelle.

Yhtäkkiä koko paletti meni uusiksi.

”Työnantajallani ei ollut enää tarjota minulle sopivia töitä”, järjestöpuolen hallinnollisissa asiantuntijatehtävissä pitkään työskennellyt Malla kertoo.

”Arvomaailmaltaan sydäntäni lähellä olevan työn menettäminen oli minulle suuri suru”, hän lisää.

Suuntaa etsimässä

Sydänleikkauksesta toivuttuaan Malla oli uuden edessä. Oli pohdittava, mitä työtä hän voisi ja haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

Työterveyslääkäri ehdotti, josko hän kokeilisi Aksea, Ammatillista kuntoutusselvitystä. Se on Kelan tukema kartoitus ammatillisesta nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta.

”Aluksi olin hieman skeptinen, mutta sitten ajattelin, että katsotaan, mitä siitä tulee.”

Nyt jälkikäteen Malla on positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon lyhyessä ajassa ehti tapahtua.

”Aksessa oltiin juuri minua varten. Asioita mietittiin yhdessä. Se ei ollut mitään liukuhihnaa.”

Malla oli toki itsekin pohtinut paljon sitä, mikä hänen tulevaisuutensa työ voisi olla. Yhdessä Aksen ammattilaisten kanssa suunta alkoi hahmottua entistä selkeämmin.

”Aksessa ei jumiuduta diagnooseihin, vaan mietitään vaihtoehtoja vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden kautta”, hän kertoo.

Siksi sosiaali- ja terveysalan työt alkoivatkin puhutella aiemmin hallinnollisia ja projektiluontoisia töitä tehnyttä naista.

”Tarvitsen ihmisiä ympärilleni”, hän nauraa.

Vahvuudet, ei diagnoosi edellä

Yksi tärkeä ahaa-elämys Mallalle oli se, kun hän pohti, miten hän markkinoisi itseään tulevaisuuden työnantajille.

”Ajattelin, että kuka tällaisen hermovaurioisen kipukroonikon ottaisi töihin. Silloin omaohjaajani sanoi, että eihän töitä diagnooseilla haeta. Niitä haetaan vahvuuksilla ja omalla persoonallisuudella.”

Se keskustelu sai Mallan ymmärtämään, ettei hänen tarvitse ponnahtaa työelämään monisairaan roolissa vaan itsenään:

”Sinä pirun sinnikkäänä, eteenpäin menevänä ja valoisana Mallana.”

”Eihän diabeetikkokaan markkinoi itseään diabeetikkona työnantajille. Mutta kun yksin pyörittää näitä asioita päässään, omiin ajatuksiinsa jää helposti jumiin. Onneksi Aksessa saa jutella asioista moniammatillisen tiimin kanssa.”

Myös konkreettinen apu tuntui tärkeältä – varsinkin, kun Mallan voimat eivät olleet vielä täysin palautuneet.

”En voinut kuvitellakaan, miten huonoon kuntoon avosydänleikkaus veisi. Kun oma jaksaminen on koetuksella, on iso apu, kun joku toinen raivaa tietä esimerkiksi tuki- ja byrokratiaviidakossa.”

Tulevaisuutta Malla odottaa paitsi toiveikkaana myös innoissaan. Kenties hän työskentelee jatkossa esimerkiksi työnohjaajana tai muussa ohjaavassa tehtävässä. Seuraavaksi on vuorossa ammatillisen kuntoutuksen työkokeilu.

”Nyt kuitenkin opettelen olemaan heittäytymättä liikaa. Tartun niin innokkaasti asioihin, joten jospa tällä kertaa keskityn siihen, että hoidan ensin itseni kuntoon”, Malla naurahtaa.

Yksi asia häntä kuitenkin harmittaa:

”Se, ettei Aksea tunneta vielä kovin hyvin. Akse saattaa kuitenkin olla ratkaiseva mahdollisuus pohtia sitä, mitä seuraavaksi voisi tehdä. Siksi minäkin haluan puhua kokemuksistani avoimesti”, hän päättää.

Aksessa selvitetään nykytilanne ja suunnitellaan tulevaa

  • Akse sopii 16-64-vuotiaalle, jolla on haasteita sairauden tai diagnoosin johdosta opinnoissa, työelämässä tai sinne siirtymisessä.
  • Alle 30-vuotiaana voit hakea Akseen, mikäli sinulla on haasteita työelämässä tai opinnoissa, et siis tarvitse diagnoosia.
  • Akse on Kelan palveluna osallistujalle maksuton.
  • Järjestämme Aksea ympäri Suomen.

Tutustu Akseen