Kipusairauksien kanssa elävä Erika – ”Aksesta sain varmuutta palata osa-aikaisesti töihin”

Ammatillinen kuntoutusAmmatillinen kuntoutusselvitys

Erika, 35, on elänyt kroonisen kivun kanssa vuosia. Kun hänen toimintakykynsä alkoi vähitellen palautua, syntyi myös ajatus töihin palaamisesta. Varmuutta suunnitelmille löytyi Ammatillisesta kuntoutusselvityksestä eli Aksesta.

Ensin kynnet muuttuivat punaisiksi. Sitten ne alkoivat repeytyä irti. Sormista alkanut särky nousi ylös muuallekin käsiin ja lopulta myös laajemmin ylävartaloon. Koville kivuille ei kuitenkaan löytynyt selitystä.

”Lääkärit pyörittelivät päätään. Syytä kivuille etsittiin kolme vuotta, kunnes vihdoin selvisi, että ne johtuivat TOS-oireyhtymästä”, Erika muistelee vuosien taakse. Erikan nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

TOS on rintakehän yläaukeaman oireyhtymä. Ennen sen mukanaan tuomia kipuja Erika oli elänyt tavallista opiskelijaelämää. Kun kivut sitten jatkuivat ja pahenivat, Erikalle kehittyi lisäksi monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä eli CRPS. Kipusairaudet toivat mukanaan myös mielenterveyden haasteita.

Erika kulki vuosia pyörätuolilla, ja vuonna 2020 hän jäi pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle.

”CRPS aiheutti jalkoihini dystonisen virheasennon. Raajojen virheasentoa hoidettiin muun muassa akupunktiolla ja fysioterapialla.”

Erikan alaraajojen virheasento alkoi vähitellen oieta. Kukaan ei oikeastaan tiedä, mikä lopulta auttoi, mutta joka tapauksessa sen jälkeen pyörätuolille ei ole ollut enää tarvetta.

”Nyt CRPS on remissiossa. Kipuja siis edelleen on mutta vähemmän”, Erika toteaa.

Ajatuksia osa-aikaisesta työstä

Kun kivut pikkuhiljaa hellittivät ja toimintakyky lisääntyi, Erikan mielessä alkoi pyöriä paluu työelämään.

”Puhuin äidilleni, että haluaisin kokeilla osa-aikaista työtä. Hän ehdotti, että Akse voisi olla turvallinen vaihtoehto kartoittaa työkykyä.”

Niinpä Erika haki ja pääsi Akseen. Se on Kelan tukema kartoitus ammatillisesta nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta.

”Moni suhtautuu tällaisiin palveluihin negatiivisesti, ikään kuin pakollisena pahana. Minä taas ajattelin, että Aksesta voi seurata jotain hyvää.”

Ja niin kävikin.

Lähtötilanne kartoitettiin neljä päivää kestäneessä alkuselvityksessä. Jatkoselvityksen aikana kirkastettiin puolestaan tulevaisuuden suuntaa. Kymmenen päivän kuntoutusselvityksen aikana Erikan apuna oli moniammatillinen tiimi aina omaohjaajasta lääkäriin.

”Aksesta sain varmuutta ajatuksilleni osa-aikaisesta töihin paluusta”, Erika kiittelee.

Elämää kivun kanssa

Erikalla on edelleen kroonisia kipuja, mutta nyt ne ovat aiempaa siedettävämpiä. TOS-oireyhtymässä esimerkiksi käsien puutuneisuus on tyypillistä. Niin myös Erikalla.

”Jos pidän käsiäni liian pitkään ylhäällä, ne puutuvat. Myös selän lihakset jumiutuvat, kun seison pitkään. Siksi käyn kahdesti viikossa fysioterapiassa.”

Krooninen kipu on otettava huomioon työssä. Siksi Aksessa kartoitettiin muun muassa sitä, mikä voisi olla Erikalle sopiva työpaikkaa.

”Myyntityö tuntui mieluisalta. Työhakemukseenkin kirjoitin, että ansioluettelossani on kipusairauksista johtuva aukko, mutta ammattilaisten kanssa on nyt yhdessä varmistettu, että on oikea aika palata osa-aikaisesti töihin.”

Pian Aksen jälkeen oikeanlainen ja mieluisa työpaikka löytyikin.

”Työ on määräaikainen, joten sen aikana pääsen kokeilemaan, onko kymmenestä viiteentoista tuntia minulle sopiva viikkotuntimäärä tässä kohtaa.”

Entä kenelle Erika suosittelisi Aksea?

”Akse on mielestäni hyvä paikka aloittaa, kun terveydentila on kohentunut ja siksi miettii, voisiko palata töihin tai minkälaisia töitä ylipäätään voisi tehdä. Ainakin minä sain vahvistusta omalle suunnalleni Aksesta.”

Aksessa selvitetään nykytilanne ja suunnitellaan tulevaa

  • Akse sopii 16-64-vuotiaalle, jolla on haasteita sairauden tai diagnoosin johdosta opinnoissa, työelämässä tai sinne siirtymisessä.
  • Alle 30-vuotiaana voit hakea Akseen, mikäli sinulla on haasteita työelämässä tai opinnoissa, et siis tarvitse diagnoosia.
  • Akse on Kelan palveluna osallistujalle maksuton.
  • Järjestämme Aksea ympäri Suomen.

Tutustu Akseen