Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Usein kysyttyjä kysymyksiä NUOTTI-valmennuksesta

  1. Yleistä NUOTTI-valmennuksesta
  2. Hakeminen NUOTTI-valmennukseen
  3. NUOTTI-valmennuksen rakenne

Yleistä NUOTTI-valmennuksesta

Olisiko tämä minulle sopiva valmennus?

Valmennus on sopiva hyvin monessa eri tapauksessa. Voit olla ilman opiskelu- tai työpaikkaa tai opiskelusi on vaarassa keskeytyä tai et yksin kykene suunnittelemaan elämääsi eteenpäin sekä luomaan tavoitteita ja toivot tähän apua. Kannattaa soittaa Kelalle ja kertoa, että haluat mukaan p. 020 692 205. Kelalta sitten soitetaan sinulle takaisin ja tehdään puhelimitse haastattelu. Muita hakemuksia tai lähetteitä ei hakiessa tarvita.

Mitä tapaamisissa tehdään?

Kuntoutuksen sisältö muodostuu asiakkaan ja tiimin yhteistyöstä. Kuntoutusta kohdennetaan asiakkaan tavoitteiden mukaan. Kuntoutuksessa on sekä toiminnallisuutta että keskustelua. Tavoitteena on yhdessä löytää uusia keinoja ja toimintamalleja arkeen, jotka tukevat asiakkaan omaa elämänhallintaa. Keskiössä voi olla opiskeluun, työelämään, vapaa-aikaan tai esim. sosiaalisiin suhteisiin liittyviä teemoja ja menetelmiä.

Kuinka pian NUOTTI-valmennus alkaa?

Kelan haastattelusoiton jälkeen Kela tekee päätöksen ja ohjaa sen valitsemallesi palveluntuottajalle esim. Coronarialle. Kun päätös tulee meille, soitamme sinulle yhden arkipäivän kuluessa ja ensimmäinen tapaaminen jo viikon kuluessa. Eli pikaisesti sitten etenee.

Missä NUOTTI-valmennusta järjestetään? 

Näet alueet joilla valmennusta järjestetään NUOTTI-valmennuksen sivulta. Järjestämme valmennusta myös nimettyjen alueiden lähikunnissa. 

Maksaako NUOTTI-valmennus?

Valmennus on maksutonta ja kuntoutuksen ajalta voit saada kuntoutusrahaa 6:lta päivältä viikossa.

Voiko NUOTTI-valmennuksen keskeyttää, mikäli se ei tunnu omalta tai onko palvelu kuinka sitova?

Valmennus on mahdollista keskeyttää, mutta se ei ole toivottavaa. Ennen keskeytystä pohdimme mitä voisimme muuttaa asiakkaan arjessa tai omassa toiminnassamme, jotta valmennusta ei tarvitsisi keskeyttää. Valmennukseen osallistuvan tulisi myös osaltaan sitoutua valmennukseen.

Millaista taloudellista tukea voin saada NUOTTI-valmennuksen ajalle?

Sinulla on mahdollisuus hakea kuntoutusrahaa Kelalta valmennuksen ajalle.

Hakeminen NUOTTI-valmennukseen

Miten NUOTTI-valmennukseen haetaan?

Soitto Kelalle p. 020 692 205 ja kerro, että haluat hakeutua NUOTTI-valmennukseen. Sen jälkeen menee muutama viikko ja Kelalta soitetaan sinulle takaisin ja tehdään haastattelu puhelimitse. Haastattelun jälkeen Kelan virkailija tekee päätöksen.

Kuinka pitkät käsittelyajat Kelassa on? 

Noin 4-8 viikkoa, joskus jopa pidempään ja joskus päätös taas saattaa tulla nopeammin. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta voi suoraan tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Puh: 020 692 205. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Olen kunnan/kaupungin/koulun hoitava taho nuorelle, jolle NUOTTI-valmennus sopisi, voinko ilmoittaa asiakkaani valmennukseen hänen luvallaan?

Kyllä voit. Kela tekee kuitenkin ensin päätöksen valmennuksesta puhelinhaastattelun perusteella. Nuoren tulee itse osallistua haastatteluun.

Montako kertaa voin hakea NUOTTI-valmennusta mikäli olen osallistunut valmennukseen aiemmin?

Voit hakea NUOTTI-valmennukseen useastikin ja Kela tekee sitten harkinnan mukaan päätöksen. Ei ole lukumäärällistä rajaa.

Voiko valmennukseen osallistua Kelan puolesta maksuttomasti, vaikka käy jo psykoterapiassa, jonka Kela kustantaa osittain/kokonaan?

Kyllä voi. NUOTTI-valmennus on ammatillista kuntoutusta, joten se ei sulje muita terapioita pois.

Minulla on diagnosoitu ADHD/ADD/autisminkirjo, sopiiko NUOTTI-valmennus minulle?

Järjestämme myös Oma väylä -kuntoutusta, joka on suunnattu neuropsykiatrisen diagnoosin saaneille 16–29 v nuorille. Mikäli paikkakunnallasi ei järjestetä Oma väylä -kuntoutusta voit osallistua myös NUOTTI-valmennukseen.

Olen työelämässä, voinko osallistua NUOTTI-valmennukseen?

Lähtökohtaisesti NUOTTI-valmennus on suunnattu asiakkaille, jotka eivät ole työelämässä tai eivät pysty työn teolla turvaamaan toimeentuloaan.

NUOTTI-valmennuksen rakenne

Millainen on valmennuksen sisältö ja rakenne?

Valmennuksen sisältö tarkentuu alkukartoituksemme jälkeen. Yhdessä pohdimme valmennettavien kanssa tarpeita ja toiveita valmennuksen suhteen. Alussa pohdimme kuntoutukselle tavoitteita ja lähdemme sitten yhdessä niitä tavoittelemaan pala kerrallaan. Tavoitteiden ei tarvitse olla suuria ja matkan aikana niitä voidaan myös tarkastella uudestaan.

Valmennus kestää 20 kertaa 5 kk:n aikana ja valmennukselle voidaan hakea jatkoa.