Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen

Usein kysyttyä Aksesta

Mitä Akse on ja ketkä sinne voivat hakea?

Akse eli ammatillinen kuntoutusselvitys on 16–64-vuotiaille suunnattu 2-10 pv kestävä kartoitus ammatillisesta nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnasta. Akse sopii 16-64-vuotiaalle, jolla on haasteita sairauden tai diagnoosin johdosta opinnoissa, työelämässä tai sinne siirtymisessä. Alle 30-vuotiaana voit myös hakea Akseen mikäli sinulla on haasteita elämänhallinnan kanssa, ja tulevaisuuden suunta on hukassa. 16-29-vuotiaana et siis tarvitse diagnoosia tai todettua sairautta hakeaksesi Akseen.

Paljonko Akse-kuntoutus maksaa? 

Kuntoutus on Kelan palvelu ja Coronaria toimii palveluntarjoajana. Näin ollen Kela myös kustantaa palvelun ja kuntoutus on asiakkaalle maksutonta. 

Miten Akse-kuntoutukseen haetaan?

16-29-vuotiaat - Soittamalla Kelaan p. 020 692 205.
Myös läheinen tai muu taho voi olla Kelaan yhteydessä puolestasi.

30-64-vuotiaat -Kelan ammatillisen kuntoutuksen lomakkeella KU101. Valitse kohtaan 3., että haet "ammatillista kuntoutusselvitystä" ja kohtaan 9., palveluntuottajaksi Coronaria. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Lausunnon saat esimerkiksi terveyskeskus- tai hoitavalta lääkäriltä.

Kuinka pitkät käsittelyajat Kelassa on? 

Noin 4-8 viikkoa, joskus jopa pidempään ja joskus päätös taas saattaa tulla nopeammin. Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta voi suoraan tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Puh: 020 692 205. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut")

Kuinka nopeasti Akseen pääsee hakemisen jälkeen?

B-lausunnon kirjoittamisesta ja hakemuksen lähettämisestä Kelaan minimissään noin 2 kuukauden jälkeen. Tämä ajanjakso sisältää Kelan käsittelyajan (kts. ylempi kohta) ja aloituksen sopimisen asiakkaan ja Coronarian välillä.

Sain Kelalta myönteisen päätöksen Aksesta, mitäs nyt?

Päätöksen saapumisen jälkeen sinulle lähetetään kutsukirje joko maapostilla tai sähköpostitse, jossa saat tietoa mm. kuntoutuksen suunnitellusta ajankohdasta. Tämän jälkeen sinuun ollaan yhteyksissä puhelimitse ennakkoyhteydenoton tiimoilta sovittuna ajankohtana. Ennakkoyhteydenoton toteuttaa työryhmän asiantuntija.

Millaista toimeentuloa voin saada kuntoutuksen ajalta?

Sinulla on mahdollisuus saada kuntoutusrahaa 6:lta päivältä viikossa koko kuntoutuksen ajalta. Voit tarkistaa kuntoutusrahan suuruuden Kelan sivuilta.

Olen työelämässä, voinko hakea Akseen? 

Kyllä voit. Saat Kelasta lisätietoa hakeutumisesta ja siitä, mikä järjestäjätaho (Työeläkeyhtiö vai Kela) vastaa kuntoutuksestasi.

Voinko hakea Akseen eri paikkakunnalle missä asun?

Kyllä voit. Akseen voi osallistua lähes kokonaan etänä, mutta on hyvä huomioida, että kuntoutus sisältää 2 lähijaksopäivää, jolloin on suotavaa olla paikan päällä. 

Millä kielellä Akseen voi osallistua? 

Järjestämme Aksea suomen kielellä. Mikäli et puhu suomea, järjestämme tulkin paikalle. Näin ollen Akseen voi osallistua useammalla kielellä.

Jos tulot ovat kuntoutustuki tai ansiosidonnainen tai sairaspäiväraha voiko hakea Akseen? 

Kyllä voi. Asiakkaidemme taustatilanteet ovat hyvin erilaiset.

Kärsin sosiaalisten tilanteiden jännityksestä, onko Aksessa ryhmätapaamisia? 

Akse on yksilökuntoutusta, joten ryhmätapaamiset eivät ole pakollisia. Samaan aikaan kuitenkin yleensä aloittaa useampi Akselainen, joten kokemusten jakaminen voi olla antoisaa ja kannustamme tähän asiakkaan omat toiveet huomioiden. 

Voinko osallistua Akseen etänä? 

Akseen voi osallistua osittain etänä. Palveluun kuuluu 2 lähijaksopäivää, jotka toteutetaan Coronarian toimipisteellä.

Minulla ei ole mitään ammatillista tutkintoa, voinko hakea Akseen?

Kyllä voit.

Kauanko yksi kuntoutuspäivä kestää?

5h sisältäen lounastauon. Tarjoamme lounaan kuntoutuspäivinä.