Ruskehiuksinen nainen konttorilla tietokoneen äärellä.

FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä

Asiakkaidemme kysymyksiä ja erikoislääkärimme vastauksia

Jännittääkö tähystykseen tulo?

Saitko lähetteen tähystykseen? Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia, joita asiakkaamme meille paljon esittävät. Mikäli et löydä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit aina olla meihin yhteydessä sähköpostilla tahystyspalvelut@coronaria.fi tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Näihin kysymyksiin on vastannut sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärimme Tommi Jussila.

Gastroskopia ja Kolonoskopia

Minkälaisten oireiden vuoksi tähystystä suositellaan?

Tähystyksiä tehdään useiden erilaisten ruuansulatuskanavan ylä- ja alaosan oireiden vuoksi, joita ovat esimerkiksi toistuva tai jatkuva närästys, epäselvä rintakipu, nielemisvaikeudet, anemia, epäselvä laihtuminen, selittämätön vatsakipu, krooninen ripuli, veriulosteet/verenvuoto peräaukosta ja suolentoiminnan muutos.


Valmistautuminen

Miten valmistaudun tähystykseen?

Noudata ajanvarauskirjeen yhteydessä annettuja valmistautumisohjeita mahdollisimman  hyvin. Jos joku asia askarruttaa, voit aina soittaa asiakaspalveluumme tai laittaa meille sähköpostia.


Saattaja

Tarvitsenko saattajan mukaan tähystykseen?

Kolonoskopiaan ei välttämättä tarvita saattajaa, koska esilääkitystä ei yleensä tarvita. Katso alempaa kohta kipulääkitys.


Kipulääkitys

Onko minulla mahdollista saada kipulääkitys tai rauhoittava lääkitys ennen tähystystä?

Gastroskopiaa ennen voidaan antaa rauhoittavaa lääkettä ja kolonoskopian yhteydessä voidaan antaa voimakasta kipulääkettä, joka toimii myös rauhoittavana lääkkeenä. Tällöin esim. moottoriajoneuvon kuljettaminen toimenpiteen jälkeen on sallittua vasta seuraavana aamuna.


Tutkimuksen aikana

Voinko hengittää mahalaukun tähystyksen aikana normaalisti ja oksettaako minua?

Gastroskopiassa voi hengittää suun tai nenän kautta normaalisti, tukehtumisen vaaraa ei ole. Tutkimus aiheuttaa useimmille yökkäysrefleksin aktivoitumisen varsinkin toimenpiteen alkuvaiheessa, mutta se ei ole vaarallista; vain epämiellyttävää.       

Entä jos pelkäänkin tähystystä niin paljon, että menen paniikkiin?

Yleensä tutkimuksen suorittava lääkäri kertoo ennen toimenpidettä lyhyesti tutkimuksen kulusta ja sen aiheuttamista tuntemuksista. Toimenpidettä edeltävästi voidaan antaa tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä. Tällöin esimerkiksi moottoriajoneuvon kuljettaminen toimenpiteen jälkeen on sallittua vasta seuraavana aamuna.


Tutkimuksen jälkeen

Voinko palata töihin heti tähystyksen jälkeen?

Gastroskopian jälkeen on käytännössä aina mahdollista palata töihin toimenkuvasta riippumatta. Kolonoskopian jälkeen voi tarvita toimenpidepäivälle sairauslomatodistuksen, jonka tähystävä lääkäri voi tarvittaessa laatia.


Mikäli sinulla herää vielä muita kysymyksiä tähystyksiin liittyen, voit olla meihin yhteydessä sähköpostilla:  tahystyspalvelut@coronaria.fi.


ISO 9001:2015 -sertifikaatti

ISO 9001:2015 -sertifikaatti

Mittaamme palvelumme vaikuttavuutta ja asiakastyytyväisyyttä osana laadunhallintaamme. Coronaria GE Oy:lle on myönnetty ISO 9001:2015 laadunhallintajärjestelmä, joka varmistaa toiminnan laadun ja kehittämisen virtaviivaisuuden. Varmistamme, että palvelumme täyttävät asetetut vaatimukset, ja pyrimme koko ajan parempaan. Sekä asiakkaiden että henkilöstön tyytyväisyys toimintaamme on kiitettävällä tasolla. Voimassa olevat sertifikaatit ovat nähtävissä KIWA-sertifikaattipalvelun internetsivuilta.

Lue lisää